Her anne baba, çocuğu onu dinlesin ister. Çocuk öfke problemi yaşadığında ebeveyn müdahale edemeyince kendini yetersiz hissedebilir. Bunlar normal duygulardır. Çünkü bir çocuğun öfkesi yetişkin öfkesi gibi değildir, paradoksa sokar sizi.Bunun için uyumlu ve kararlı olmalıyız ki, çocuklarımız iradeyi öğrensin. Dönem ve yaşa göre çocukların öfkesi farklılık gösterdiğinden dolayı, bunları göz önünde bulundurarak değerlendirmemizi yapalım. Öfke patlaması yaşayan çocuk: 'Çok tatlı bir çocuksun.' lafına bile ağlamaya başlar. Çünkü çıkış yolu olarak bağırmayı, öfkelenmeyi ve ağlamayı doğru bulur. Çocuğun şiddet içeren oyunlar ve programlar izlemeside öfkenin kaynağı olabilir. Bu nedenle teknoloji kullanımını gözden geçirin. Sebep bu değilse; ailenin davranışları, çevresel faktörler vb durumlardan da kaynaklanıyor olabilir.
Bir sorun karşısında aile öfkeleniyorsa, çocukta çıkan sorunları öfkeyle çözmeye çalışır. Öfkeyi en aza indirmek, ortadan kaldırmak mümkün ve sizin elinizde, peki nasıl? Hadi bakalım..
ÖFKE KONTROLÜNÜ SAĞLAMANIN YOLLARI
-İlk yapmanız gereken böyle bir durum karşısında sakin kalmak. Kendini ifade etmesi için fırsat tanımak.
-Şımarıklık dışında hangi durumlarda öfkelendiğine bakın ve ana kaynağına inip altında yatan sebebi öğrenin.
-Çocuğa hakaret etme ya da şiddet gibi yollara başvurmayın.
-Biz yetişkinlerde zaman zaman öfke durumları yaşadığımızdan empati kurup, çocuğa haksız cezalar vermeyelim. Ceza bir diğer sorunun başlangıcı olur.
-Sert tepki verirseniz öfkeyi tetikler, saldırgan davranmasına sebep olur.
-Birlikte kurallar ve sınırlar belirleyin.
-Çocuğun o an öfke duygusu aktifken problem çözülmez. Sakinleşmeyi bekleyin.
-Boyama yapıyorsa bir anda yaptığı işten koparmayın. Örneğin:'Hadi bırak boyayı gidiyoruz.' demek yerine:'5 dk sonra gidiyoruz ayşeciğim.' diye hatırlatma yapın.
-Meyveyi yememek için sorun çıkarıyorsa,seçenek sunun:'Muz mu yemek istersin, kiraz mı?'
-Sakinleştikten sonra davranışının doğru olmadığını, kabul etmeyeceğinizi güzel bir ses tonuyla anlatın.
-Olumlu davranışlar sergilemeye başladığında, takdir edip ödüllendirebilirsiniz.
-Bu durumla baş edemiyorsanız, mutlaka bir uzmandan destek alınız.
Sevgilerimle..:)