İş İnsanı Şükrü Çılgın; İşletmelerde çok ortaklı kültür yapısı gelişirse, van yatırımda ve istihdamda süper lige yükselir dedi.
İş İnsanı Şükrü Çılgın; İşletmelerde çok ortaklı kültür yapısı gelişirse, Van yatırımda ve istihdamda süper lige yükselir dedi.
Ömer Selim Gıda Yemek Üretim Hizmetleri LTD.ŞTİ işletme sahibi İş İnsanı Şükrü Çılgın, İşletmelerde Çok Ortaklı Kültür Yapısı’nın Van’a sağlayacağı büyük katkıları Uluslararası Tubittum Dergisi’ne anlattı.
Çılgın, Van’da turizm, GES-RES,Van Kahvaltısı, Van Otlu Peyniri, Van Balığı İnci Kefali, lojistik merkez üssü, tarım ve hayvancılık ve yerel marketler gibi daha birçok alanda,çok ortaklı yatırımların yapılabileğini söyledi.
Yatırım ve istihdam artar
İşletmelerde çok ortaklı kültür yapısı geliştikçe yeni yatırımların da önü açılacaktır. Çok ortaklı kültür yapısı her ırktan, her dinden ve her dilden yatırımcıları ve hissedarları bir araya getirecektir. Çeşitli sektörlerdeki işletme sahiplerinin bir araya gelmesi son derece önemlidir. Her sektör farklı bir kültürdür, kültürleri bir araya getirmek gerekiyor. Memur, işçi ve toplumun tüm kesimlerinde çalışanlar ortak oluyorlar. Örneğin toptancı, petrolcü, turizmci, inşaatçı, kafe-lokanta sahibi gibi farklı sektörden iş insanların buluşması beraberinde başarıyı getirecektir. Bir elin nesi var iki elin sesi var diye boşuna söylenmemiş.
Binlerce ortak, beraberinde başarıyı getirir
İşletme sahiplerinin yanı sıra şirketin halka arzı ile birlikte vatandaşların da hisse satın alarak ortak olması, yatırımı daha da başarılı kılar. Küçük hisseler ile büyük yatırımlar doğacaktır. Örneğin 5 yıldızlı bir otelin yatırım maliyetinin 10 milyon lira olduğunu düşünelim. Bir yatırımcı bu maliyeti tek başına sübvanse edemeyebilir ancak hisse satarak ve ortak sayısını arttırarak bu yatırım yapabilir. İşte o zaman çeşitli sektörlerden iş insanları, memuru, işçisi, esnafı-tüccarı kısacası herkes o yatırıma dahil olabilir. Büyük markaların zaman zaman hisse satışına gittiğini görüyoruz. Büyük firmalar da olsa bazı yatırımlara güçleri yetmeyebiliyor. O yüzden ortak sayısını arttırarak daha güçlü oluyorlar ve yeni yatırımlara yöneliyorlar. Halka arz gerçekleştiriliyor ve hisseler satılıyor, bu da beraberinde başka yeni yatırımları getiriyor. İnsanların ortak olabileceği şekilde yatırımlara imza atılmış olur böylece yatırım maliyeti azaltılabiliyor. İşte çok ortaklı kültür yapısı budur. Ortak sayısı daha da arttırılabilir çünkü böylece kazanıldıkça yeni yatırımlar geliyor. Ortak sayısı 5 Bin kişi olsa, şirketin başarı oranı daha da artabilir.
Yayla bakliyat firması yaklaşık 1 milyar TL’lik hisse sattı
Son günlerde yayla bakliyat firması bir hafta içerisinde hisse satışından elde etmiş olduğu 1 milyar TL ‘den gelen hisse satışlarından yeni fabrikalar kuracak. Küçük küçük satılan hisselerle büyük işler başarılıyor. Şirketler borsaya açılarak daha büyük yatırımları gerçekleştiriyorlar…
Güçlü isimler öne çıkar ve yatırım gerçekleşebilir
İş dünyasının güçlü bir ismi çıkar, bir yatırımdan söz eder ve daha sonra ortakların sayısı artırılarak o yatırım gerçekleştirilebilir. Projenin başındaki isime güven olacak, insanlar güvendi mi gerisi gelir. Bir kişinin tek başına gücü yetmeyebilir ama ortaklıklarla bu sağlanabilir, böylece maliyet karşılanabilir. Yatırımda risk çok önemli, bir kişi tek başına riski almayabilir ama ortak sayısı arttıkça risk de azabilir. Bazı yatırımcılar neden batıya gidiyor çünkü tek başına risk almak istemiyor.
Tüketen değil üreten toplum olmak için
Bin, 2 bin veya 5 bin ortaklı yatırımların sesi çok daha gür çıkar. Çok ortaklı kültür yapısı ile kurulan işletmelerin tüketen değil üreten toplum olmamızın önünü de açacaktır. Bugün Türkiye’de başarıya imza atmış çok ortaklı kültür yapılarına baktığımızda farklı farklı sektördeki işletmecilerin bir araya gelerek büyük başarılara imza attıklarını görüyoruz. Çok ortaklı çıkışlar ile yola çıkan işletmelerin başarıları ortadadır. Türkiye’de bir çok ortaklı işletmelerin büyük başarılara imza attığını görüyoruz. Çok ortaklı kültür yapısı, kurumsallaşmak anlamına da geliyor. İnternet üzerinden satış yapan şirketlerin, binlerce işletme ile çalışarak büyüdüğünü ve milyar liralık ticaret hacmine sahip olduklarını görüyoruz.
Güven veren yatırımlarda tüm devlet destekleri alınabilir
Çok ortaklı kültür yapısı ortaya konularak yapılan proje yatırımlara, tüm devlet destekleri alınabilir. Güven veren proje sunduğunuzda, devlet gereken desteği sağlar ve devlet yatırımların önünü açar. Bir kişi ile devlete proje sunmak var bir de Bin kişiyle sunmak var. Bu kapsamda başta tarım ve hayvancılık olmak üzere tüm sektörlerdeki yatırımlarda hazine arazilerinden faydalanılabilir.
ÇOK ORTAKLI KÜLTÜR YAPISI İLE VAN’DA YAPILABİLECEK YATIRIMLAR
Van’ın en büyük sorunlarından birisi de çok ortaklı kültür yapısının oluşmamasıdır. İnsanların bir araya gelip ortaklık yapamaması ve birbirine güvenmemesidir. Van’da binlerce insan bir araya gelerek çok ortaklı kültür yapısı ile yatırımlar yapıp büyük başarılar elde edebilir. En büyük eksiğimiz budur, bu eksiklik giderilirse emin olun Van’ı kimse tutamaz. İşletmelerde çok ortaklı kültür yapısı gelişirse, Van yatırımda ve istihdamda süper lige yükselir. Büyük oranda güven veren yatırımın sonucunda, hisse satışları ile adeta bu memleket uçar. Böylece Van’ın en önemli sorunları arasında sayılan işsizliğe çözüm olabilir.
Turizm yatırımları
Hotel, pansiyon, bungalov evleri, Molla Kasım, Amik ve İn köyü gibi muhteşem doğa harikası değerler tatil köyleri olarak değerlendirilebilir. Sahil kenarına eğlence merkezleri ve 5 yıldızlı otel yatırımları gerçekleştirilebilir. Van’da ekonomik gücü olan iş insanları yeni 5 yıldızlı otellere imza atabilirler. Dünya markası oteller neden Van’da açılmıyor?
GES-RES yatırımları yapılabilir
Yine binlerce insanın ortaklığıyla, Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yatırımları gerçekleştirilebilir. Türkiye’nin en iyi güneş alan ili Van ama bu kaynaktan en az faydalanan ildir ne yazık ki. Türkiye’nin birçok yerinde fabrikaların çatılarının GES ile dolu olduğunu görüyoruz. Şirketimin bulunduğu binanın çatısında ben de güneşten elektrik üretiyorum bu imkanı bu şekide değerlendiriyorum.
Van Kahvaltısı ile Türkiye geneline yatırım yapılabilir
Patenti alınmış Van Kahvaltısı francesing yapılabilir. Özel bir mimari konsept hazırlanıp Türkiye geneline yayılabilir. Böylece ekonomik kazanç sağlanabilir.
Van Otlu Peyniri marketlerdeki yerini almalıdır
Türkiye genelinde satışa sunulacak bir Van Otlu Peyniri markasıyla bu değerimiz raflardaki yerini alabilir.
Van Balığı İnci Kefali
Van Balığı İnci Kefali konserve halinde satılabilir Sadece Türkiye’ye değil dünyaya da açılım sağlanabilir.
Van’a lojistik merkez üssü kurulabilir
100 iş insanından oluşan bir ekip, Van’a lojistik merkez üssü kurabilir. Örneğin ulaşım yol ağı olarak tren değerlendirilebilir. Vagonlarla İstanbul’dan ve birçok ilden Van’a yük taşımacılığı yapılabilir. Böyle bir lojistik güç kullanılabilir. Kargo veya TIR taşımacılığı yerine böyle bir yol da tercih edilebilir, böylece ürünler daha az maliyetle buraya getirilmiş olur. Alın size kalkınma, alın size ticaret.
Güç birliğiyle tarım ve hayvancılık yapılabilir
Sayısı binleri geçen ortakla endüstriyel tarım ve hayvancılık yapılabilir. Van’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli çok iyi değerlendirilebilir. Aslında VOTAŞ ile bu yapılmak istendi ancak başarılı olunamadı.
Yerel marketler daha güçlü olabilir
Ulusal zincir marketlerinin kazancı il dışına çıkıyor. Van’daki yerel marketler, birleşerek daha güçlü olabilirler. Bu güç birliği ile yerel marketlerimiz de çok sayıda market açabilirler ve ulusal marketlerle daha yüksek derecede rekabet edilebilirler. Kazançları da Van’da kalır ve sürekli olarak da bu kazanç yeni yatırımlara dönüşür.
Van ilinde gündemde olan uçak seferinin yetersizliği hakkında ifadelerde bulunan Çılgın; ‘’Halkımızın mağdur olmasını istemiyoruz, Van halkı bunu hak etmiyor… Ortak kültür yapımızı güçlendirmek için en az üç yolcu uçağı alabiliriz. Halkın refahını sağlayabiliriz. Birçok iş insanı ile birlikte hareket ederek, Van ilinde bu problemi ortadan kaldıra biliriz. Van’da 3 yolcu uçağı alabilme potansiyeline saya da ortak kültür yapısına dayalı çalışmalar sonucu memleketimize en iyi hizmeti sunarak, kendi lobimizi oluşturabiliriz. Ortak kültür yapısını faaliyete koyarsak Van ili kısa sürede uçacaktır.” dedi.
google.com, pub-9416531390552131, DIRECT, f08c47fec0942fa0