Zahir Kandaşoğlu, TSO organ seçimlerini protesto etti

TAKİP ET

Aylardır Van kamuoyunu meşgul eden TSO seçimleri, YSK'nın kararıyla mavi listenin kazandığını açıklamasıyla birlikte tartışmalarda başladı. Beyaz liste adayı Kandaşoğlu, bugün yapılacak olan organ seçimlerine katılmama kararı aldıklarını açıkladı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde Beyaz Liste ile yarışan Zahir Kandaşoğlu, oda önünde basın açıklaması yaparak, halkın gözünde Van TSO’ya kayyum atandığını söyledi. Kandaşoğlu ve beraberindeki heyet YSK’nın kararına tepki göstererek, yönetim kurulu seçimi, genel kurul delege seçimi ve disiplin kurulu seçimine katılmadı.

 

Van İl Seçim Kurulu tarafından ikinci kez iptal edilen Van Ticaret ve Sanayi Odası, Tarım ve Hayvancılık Grubu (1. Meslek Grubu) seçimleri, YSK tarafından kabul görmemiş yapılan seçimler sonrası 10 grupta galip gelen Necdet Takva, yeniden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olmuştu.

 

Bu kapsamda bugün Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda yönetim kurulu, genel kurul delege seçimi ve disiplin kurulu seçimleri yapılıyor. Beyaz Liste ile yarışan Zahir Kandaşoğlu ve ekibi YSK’nın kararına tepki göstererek, yapılan seçime katılım sağlamadı.

 

Uzun süredir kent gündemini meşgul eden Van Ticaret ve Sanayi Odası Tarım ve Hayvancılık Grubu (1. Meslek Grubu) seçimleri, Van İl Seçim Kurulu tarafından ikinci kez iptal edilmişti. Bu karar üzerine tüm gözler Yüksek Seçim Kurulu'nu çevrilmişti. YSK verdiği karar doğrultusunda Van İl Seçim Kurulu tarafından iptal edilen seçim geçerli sayıldı ve Necdet Takva yeniden TSO başkanı seçildi.

 

17 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilen Van Ticaret ve Sanayi Odası, Tarım ve Hayvancılık Grubu (1. Meslek Grubu) seçimlerinde mevcut Başkan Necdet Takva 79, Zahir Kandaşoğlu ise 77 oy almıştı. Seçim, seçim salonundaki güvenlik kameraları gerekçe gösterilerek İl Seçim Kurulu tarafından bir kez daha iptal edilmişti. Bu kez devreye Yüksek Seçim Kurulu girdi ve kararını açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu, Van İl Seçim Kurulu'nun iptal kararına red kararı verecek, kazanın Takva olduğunu vurgulamıştı.

 

“VAN İL SEÇİM KURULU’NUN KARARI HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE İPTAL EDİLMİŞTİR”

 

YKS’nın bu kararı sonrası Cumartesi günü beraberindeki Beyaz Liste ekibiyle beraber Van Ticaret ve Sanayi Odası önünde basın açıklaması yapan Zahir Kandaşoğlu, “2022 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odamızın organ seçimleri başlatılmıştı. Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimi ilimizin tarihine, kültürüne, yakışmayan bir süreç yaşatmıştır. Bu süreçte hem bizler, hem Van halkı hem de Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın kıymetli üyeleri, çok ciddi bir şekilde rahatsız oldular. 22 Ekim yapılan seçimde 9 oy farkla seçimi kazanmıştık. Kazandığımız seçim, itirazlar nedeniyle iptal edildi. Biz Van Ticaret ve Sanayi Odası 19 meslek grubu olarak, YSK’ya itirazlarda bulunduk. YSK’nın o zaman bize verdiği cevap; ‘Van İl Seçim Kurulu tarafından verilen karar, kesin bir kardır. Bu kararı inceleme yetkimiz kesinlikle yoktur’ demiş ve itirazımızı reddetmiştir. Biz de bundan dolayı İl Seçim Kurulu’nun kararına uyarak, ikinci bir seçime girdik. 17 Aralık’ta yine Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan seçimde, bize oy vermek isteyen esnaf ve tüccarlarımızın büyük tepkisiyle karşılaştık. İradelerinin kayıt altına alındığını ve bundan dolayı rahat oy kullanamadıklarını söylediler. Biz bunun üzerine seçim sonrası il seçim kuruluna itirazda bulunduk. Van İl Seçi Kurulu bizi itirazımızı kabul etti ve seçimi tekrar iptal etti. Ancak iptal edilen seçim, daha önce ‘Van İl Seçim Kurulu’nun kararı kesin bir karardır, biz bu kararı incelemeyeyiz’ diyen YSK tarafından bu kez iptal edildi. YSK hukuksuz bir şekilde, Van İl Seçim Kurulu’nun kararını iptal etmiştir” dedi.

 

“BU SEÇİMİ KABUL ETMİYORUZ”

 

Büyük bir haksızlığa ve büyük bir adaletsizliğe uğradıklarını belirten Kandaşoğlu, “Aylar önce yapmış olduğumuz müracaatlar sonrası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Ticaret Bakanlığı görevini yapmış olsaydı, bugün bu rezalet yaşanmayacaktı. NACE kodları usule aykırı bir şekilde değiştirildi. İtiraz ettiğimiz süreçte değiştirilen NACE kodları düzeltilseydi, bu sorun yaşanmayacaktı. Bu adaletsizlik, bu zulüm yaşanmayacaktı. Ne Ticaret Bakanlığı, ne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ne YSK, ne de il seçim kurulu bu konunun üzerinde durmadı. Aylardır herkes bu anlamda ciddi bir rahatsızlık duyuyor. Bir meslek odasının seçiminde bu kadar sıkıntının yaşanmasına gerek var mı? Biz bu seçimi kabul etmiyoruz. Demokratik bir seçim olmamıştır. 1. Meslek (Tarım ve Hayvancılık) grubunda 170 tane üye var. 170 tane üyenin bulunduğu grupta oda başkanı, Ömer Yılmaz ve Mahmut Köroğlu 52 tane oy kullanıyor. Bu nasıl bir adalettir. NACE kodlarıyla kaydırma yaparak, okulun önünde sahte yetki belgesi dağıtarak bunu yaptılar. Bunu Van halkının takdirine sunuyorum. Bundan dolayı bugün 19 meslek grubunda aday olan arkadaşlarımızla bu seçimi reddediyoruz. Yönetim kurulu seçimi, genel kurul delege seçimi ve disiplin kurulu seçimlerine katılmıyoruz. Bu seçimi kabul etmiyoruz. Bu oda bunu hak etmemiştir. Van TSO binası benim eserimdir. Buraya büyük emekler verdim. Demokrat bir seçim yapılmasını bekliyorduk” diye konuştu.

 

“ODAYA KAYYUM ATANMIŞTIR”

 

Van halkının mevcut yönetimi kayyum olarak nitelendirdiğini söyleyen Kandaşoğlu, “Şaibelerle buraya kadar getirilen, muammalı bir şekilde sonuçlandırılan ve meşru görmediğimiz bu karar neticesinde hak etmediği koltuğa oturacak zatı seçilmiş başkan olarak değil, kayyum olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz. Bu nedenlerle, bizler Beyaz Listenin 27 meclis üyesi olarak, halkımızın ve tüccarımızın bizden beklentisi olan bu seçime katılmamayı şerefli bir tepki olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası önünde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Kandaşoğlu ve beraberindeki heyete basın açıklamasının ardından yönetim kurulu seçimi, genel kurul delege seçimi ve disiplin kurulu seçimlerine katılmayarak sessiz bir şekilde dağıldı.

Van Taraf Gazetesi 

Van Bölge Gazetesi

Zahir Kandaşoğlu Başkan seçim iptal YSK Van VanTso