VAN GÖLÜ KİRLENMEKTEN KURTARILACAK

TAKİP ET

Van Gölü'nü kirlilikten kurtaracak Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapım çalışmalarının koronavirüs sürecinde de devam ettiğini söyleyen Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, "Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ni bu yıl sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. İnşallah bu da Van Gölü kirliliğini yüzde 80 bitirmiş olacak. Çünkü kirliliğin yüzde 80'i Van kaynaklı. Van arıtma tesisini bitirip çözdükten sonra Büyükşehir Belediyesi olarak Edremit -Tuşba ilçelerimiz arasında sahilde dip çamuru temizliği kısmına gireceğiz" dedi.

İnternet ortamında basın toplantısı yapan VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan VASKİ yatırımlarının kesintisiz devam ettiğini, kurumsallaşmayla birlikte yeni projelerin hayata geçirileceğini söyledi. Kurumun kimliğini ve potansiyelini öne çıkarmaya çalıştığını belirten Kaplan, Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün arıtma tesislerinin hizmete girmesiyle kirlenmekten kurtarılacağını açıkladı.





"Arıtma Van Gölü kirliliğini yüzde 80 bitirmiş olacak"

25 Mayıs 2018 günü temeli atılan Van Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisini hizmete açarak göldeki kirlenmenin önüne geçtikten sonra, Büyükşehir Belediyesi olarak Van Gölü'nde dip çamuru temizliği yapacaklarını açıklayan Kaplan, "Van Büyükşehir Belediyesi'nde görevlendirme yapıldığında şehrin en büyük iki probleminden biri arıtma tesisiydi. Diğeri de çöptü. Geçtiğimiz dönem her iki konuda da çalışmalar başladı. 2019 yılında çalışma bir dönem sekteye uğradı. İkinci görevlendirme süreci olana kadar inşaat sürecinde proje de biraz baltalanmıştı. Fakat ardından Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez girişimlerde bulundu ve projenin bitmesi için ciddi bir finans desteği çıkarıldı. Bu yıl için Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için 100 milyon lira gibi bir ödenek çıkarıldı. 2018 ve 2019 yılında İller Bankası üzerinden 20 ve 25 milyon kredi sağlanırken projenin bu haliyle uzun süreceği ile ilgili durumdan dolayı yapılan girişimler neticesinde 100 milyonluk ödenek elde edilmiş oldu. Diğer türlü bu küçük ödemeler ile bu proje tamamlanmayabilirdi. Arıtma tesisi konusunda Sayın Valimiz Ankara'da ciddi temaslarda bulundu. Projenin bitmesi için de ciddi bir yükü üstlenerek süreci tamamlamak için her şeyi yaptık. Bu noktada Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, hatta Sayın Cumhurbaşkanımız bile süreçten haberdar oldu ve gerekli desteklerin sağlanması hususunda tüm kolaylığı sağladı. Biz de şu an tam gaz çalışıyoruz. Sayın Valimizin özel izniyle sokağa çıkma yasağı olan günler dâhil her gün en az 80-90 kişi çalışıyor. Dışarıdan gelen ekiplerimiz için karantina odaları hazırladık. Geldiklerinde 14 gün boyunca karantina altında kalarak kimseyle temas sağlamıyorlar. Odaları ayrı, yatakhaneleri, yemekhaneleri bulunmaktadır. Özetle Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ni bu yılsonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Bunun dışındaki önemli noktalardan birisi de Erciş'ti. Erciş arıtma tesis devreye sokulduğu için oradaki kirlilik artık yok. Erciş ve Çelebibağ, Edremit, Gevaş tesisleri çözüldü. İller Bankası ilçelerde yaptığı arıtma tesislerinin bedelini 15 yıl vadeyle VASKİ bütçesinden yani gelecekteki gelirlerimizden kesiyor. Bu yıl itibariyle de inşallah Van Gölü'nde Van kaynaklı kirlilik de bitmiş olacak. Tesis Türkiye'nin en yeni ve en teknolojik arıtma tesisi olacak. Yurt dışından gelecek siparişlerimiz ve paslanmaz çelik siparişlerimiz verildi. Bundan sonra montaj aşamasına geçiyoruz. Bir aksilik olmasa 11'nci ayda marşa basacağız. 156 milyon liraya mal olacak arıtma tesisimiz Büyükşehir Belediyesinin en gözde projesidir. Van arıtma tesisini bitirip çözdükten sonra Edremit -Tuşba ilçelerimiz arasında sahilde Büyükşehir Belediyesi olarak dip çamuru temizliği kısmına gireceğiz. Van Gölü gerçek temizliğe ve görünüme kavuşacak" ifadelerinde bulundu.