Van'daki yürüyüşe katılım çağrısı: Suça ortak olmayacağız

TAKİP ET

Van'da sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler Van'da 'İnsanlık Yürüyüşü' çağrısı: Suça ortak olmayacağız Van'da sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, Silopi'de kimyasal silah kullanımına karşı yapılacak yürüyüşe çağrı yaparak, "Sessiz kalarak bu suça ortak olmayacağız" diye kaydetti.

Turkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine yönelik kimyasal silah kullanımına karşı sınırda bulunan Şırnak’ın Silopi ilçesinde 6 Kasım’da yürüyüş düzenlenecek. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde, “Kimyasal silahlara karşı insanlık yürüyüşü” şiarıyla yapılacak yürüyüşe dair Van’da açıklama yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü binasında yapılan açıklamaya sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

 

'BAĞIMSIZ HEYET GÖNDERİN’

 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Harun Okay, kimyasal silah kullanımının savaş ve insanlık suçu olduğuna işaret ederek, "Tüm canlılar için ölümcül olan, uluslararası hukukta da suç olarak görülen kimyasal silah kullanıldığına dair ciddi bulgular ve kanıtlar söz konusudur. Ortaya çıkan görüntüler Türkiye’nin, Cenevre Konvansiyonu gibi kendisinin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı hareket ettiğini göstermektedir” dedi. 

 

Kimyasalın araştırılması yerine konuyu gündeme getiren gazeteci ve aydınların tutuklandığına dikkati çeken Okay, inkar açıklamaları yerine bölgeye bağımsız heyetlerin gönderilmesini istedi. Okay, "Bölgede inceleme yapmak isteyen bağımsız uzman heyetlere Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin izin vermemesi de haklı bir kaygı ve öfkeye yol açmaktadır. Kürt yönetimi, heyetlerin güvenliğini sağlayarak incelemelere izin vermesi gerekmektedir. Kürt yönetimi, inceleme yapmak isteyen heyetlere izin vermeyerek bu suça ortak olmaktadır. Bu akıllara durgunluk veren korkunç savaş ve insanlık suçuna kimse ortak olmamalıdır" ifadelerini kullandı. 

 

'YAŞAMI VE BARIŞI SAVUNUYORUZ'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması üzerinden ülkenin tehdit edildiğini söyleyen Okay, "İnsanların bu konuda konuşması, tepki göstermesi engellenmeye çalışılıyor. Bunlar karşısında susmayacağız. İnsanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili ne olursa olsun iddialar, tezler ve bulgular incelenmek zorundadır. Kamuoyuna çok sayıda video ve haber yansımıştır. Bunların araştırılması ve gerçeklerin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz. Her zaman ölüm karşısında yaşamı, savaş karşısında çözümü ve barışı savunanlar olarak, bugün hala savaş siyaseti yapanlara yönelik cevabımız çok açıktır; Bu yöntemle ne Kürt sorunu çözülebilir ne Türkiye demokratikleşebilir ne de 84 milyonun yararına bir politika olduğu iddia edilebilir. Bu halk, bu toplum evlatlarını daha fazla sizin iktidar hırsınız için kaybetmek istemiyor. Sizin iktidarınızı devam ettirmeniz için savaş politikanıza destek vermiyor” ifadelerini kullandı. 

 

ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI

 

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) ile Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği'ne "hareket geçme" çağrısı yapan Okay, "Aksi durum, bölge halklarında endişeyi büyütecek, daha büyük katliamların kapısını aralayacaktır. Gün susma günü değil, insanlığı savunma ve savaşa karşı ses çıkarma günüdür. İnsan yaşamı kutsaldır. Ölümden değil yaşamdan yana olan tüm kurum, yapı, siyasi parti, sivil toplum kuruluşunu, halkımızı ve her vicdanlı yurttaşı harekete geçmeye çağırıyoruz” diye konuştu. 

 

YÜRÜYÜŞE ÇAĞRI  

 

Silopi’den Habur’a 6 Kasım tarihinde yapılacak yürüyüşe herkesin katılmasını isteyen Okay, "Bu haklı yürüyüşümüze tüm halkımızı ve demokrasi güçlerini katılmaya davet ediyoruz. Toplumun istediği sadece ve sadece gerçeklerin açığa çıkmasıdır. Sesiz kalarak bu suça asla ortak olmayacağız. Gerçekler açığa çıkana kadar sesimizi çıkartmaya ve hakikati aramaya devam edeceğimizi büyük bir kararlılıkla bir kez daha ifade ediyoruz" çağrısı yaptı. 

 

Mezopotamya Ajansı

HDP Çağrı Muazzam Orhan Işık Tja Van