Van'daki STK'lardan 'kayyum' açıklaması

TAKİP ET

Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin olarak Van'daki 26 sivil toplum kuruluşu adına basın açıklaması yapıldı.

VanTarafGazetesi - Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmasına ilişkin olarak Van Barosu Merkez Binası’nda 26 sivil toplum örgütü ve siyasi partinin imzasıyla yapılan ortak açıklamaya, CHP, HDP, Baro, HDP’li milletvekilleri, görevden uzaklaştırılan Bedia Özgökçe Ertan ve STK temsilcileri katıldı.
Açıklamayı, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar yaptı.
Kayyum kararını eleştiren Uçar, “Bu seçmenin tercihine, halkın iradesine, sandığa, demokrasiye karşı yapılmış açık bir darbedir” ifadelerini kullandı.
Kanunun, “terör örgütlerine yardım ve yataklık yapılması” durumunda görevden uzaklaştırmayı hüküm altına aldığını belirten Uçar, “Ancak hiçbir başkanla ilgili olarak böyle bir tespiti içeren Sayıştay denetim raporu bulunmamaktadır” diye konuştu.
Uçar, şunları söyledi:
“Anayasa’ya göre 'Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz.' Fakat bu anayasal hüküm ihlal edilmiştir. Kayyum kararının gerekçesinin hukuki değil siyasi olduğu da açıkça görülmektedir. Dehşet verici olan ise bu kararları denetleyecek bağımsız ve tarafsız bir yargının olmayışıdır. Oysaki halen yürürlükte olan Anayasaya göre bir hukuk devletiyiz, fakat alınan kanunsuz kararlar Anayasaya açıkça aykırıdır.”
Uçar’ın ardından konuşan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu da, "2016’da da kayyum atandığında biz CHP olarak 'Kim haksızlığa uğramışsa yanında duracağız' dedik. Bu yapılanlara açık bir şekilde darbe diyoruz. Halkın iradesine açık bir şekilde ipotek koyulduğunu söylüyoruz. Kayyum atanmalarına karşı olduğumuzu bir kez daha söylüyorum. İllimizde 3 belediye başkanına KHK’lı olduğu gerekçesiyle mazbata verilmedi. Siyasi partiler kanununda biz seçim sürecinde adayları için YSK’ya başvuru yaptığımızda sabıka kaydı isterler. Eğer biri aday gösterilmeyecek ise o gün önüne engel konulur. Büyük bir oy oranı ile kazanmış bir belediye başkanın yerine kayyum atanıyorsa, bu halkın iradesine ipotek koymak demektir.” diye konuştu.