Van'da polisin tüm engeline rağmen dil buluşması gerçekleşti

TAKİP ET

VAN - Van'da polisin tüm engellemelerine rağmen kentin birçok noktasında yürüyüşe geçen yurttaşlar, Kürt Dil ve Kültür Ağı'nın gerçekleştirdiği buluşmaya katıldı. Buluşmada Kürt dilinin resmi dil olmasını isteyen yurttaşlar, "Bé Ziman Jiyan Nabe" dedi.

Kürt Dil ve Kültür Ağı, 22 Şubat’ta Kürtçe’nin eğitim ve resmi dil olması talebiyle başlattığı imza kampanyası kapsamında Van'da  "Kürt dili Türkiye’de resmi ve eğitim dili olsun" ve “21’inci yüzyıl Kürt dilinin yüzyılı olsun" şiarlarıyla eylem gerçekleştirdi. Etkinliğin yapılacağı İpekyolu ilçesinde bulunan Musa Anter Parkı'na gitmek için Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Binası ve kentin birçok noktasında guruplar halinde bir araya gelen yurttaşlar polis engeli ile karşılaştı. HDP İl Binası önünde toplanan gurubun içinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İnsan ve Özgürlükler Partisi (PİA) il örgütleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de yer aldı. 

 

Yürüyüş halinde il binasına geldiler 

 

Beşyol mevkiinde bulunan HDP İpekyolu İlçe binası önünde ise HDP Milletvekili Murat Sarısaç’ın da bulunduğu bir grup Cumhuriyet Caddesi’ni kullanarak il binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşle gelen kitle HDP İl Binası önünde toplanan grupla birleşerek, “Be Ziman Jiyan Nabe” sloganları attı. Uzun süre slogan atıp zılgıt çeken ve alkış çalan yurttaşlara polis engel olmaya çalıştı. Polis kentte 5 yıldır süren Valiliğin koyduğu eylem ve etkinlik yasağını bahane ederek müdahale tehdidinde bulundu. 

 

Ehmedê Xanî Parkı ve Sanat Sokağı’nda toplanan yurttaşlar da “Bila Kurdî bibe zimanê fermî û zimanê perwerdehiyê” pankartı ile yürüyen kitle sık sık “Bê ziman jiyan nabe” ve “Zimanê me hebuna me ye” sloganlarıyla HDP İl Binası önüne geldi.

 

Burada buluşan yüzlerce kişiye Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, HDP milletvekilleri, Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı üyeleri, Tevgera Jinên Azad (TJA aktivistleri) ve Barış Anneleri Meclisi de eşlik etti. 

 

‘Diz çökmeyeceğiz’

 

Burada açıklama yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, yapmak istedikleri mitingin yasaklandığını söyleyerek, her alanda faşizimle karşılaştıklarını belirtti. Berdan, “Bunu yapanlara sesleniyorum; gidişiniz yakındır. Siz de, Valiniz de hukuk önünde hesap vereceksiniz. Her dil insanlık için önemlidir. Ama dört parça Kürdistan’da Kürtlere karşı saldırılar devam ediyor. Türkiye’de tek millet, tek devlet, tek dil politikası hayata geçirilerek her şey tekleştirildi. Belediye atanan kayyımlar ilk olarak dile saldırdılar. Çünkü biliyorlar ki, dil yok edilirse kültür, benlik yok olur. Biz tüm baskı ve saldırılara karşı dilimize sahip çıktık. Biz diz çökmedik ve çökmeyeceğiz. Kürt sorunun bu ülkede mutlaka çözülmesi gerekiyor” dedi. 

 

‘Kürtçenin eğitim dili olması gerekir’

 

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı Sekreteri Bawer Berşev ise, “Biz miting yapacaktık ama mitinglerimize izin verilmedi. Platform olarak dilimizin resmi olması ve eğitim dili olması için 1-2 milyon imza hedefimiz var. Biz, izin verilmese bile bu imza sayısını toplayacağız. Platform ve halk olarak Kürtçenin resmi dil olacağı güne kadar mücadele edeceğiz. Topladığımız imzalar Avrupa Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndereceğiz. Bilinmelidir ki asimilasyon okulda başlar, bu nedenle Kürtçenin okullarda eğitim dili olması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

 

‘Kürtlere acımasız saldırılar olmasına rağmen diz çökmedi’

 

Ardından konuşan PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, 2021’in Kürt dili yılı olması ve okullarda resmi olmasını sağlamak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Ancak Kürtlere yönelik tecridin her alanda olduğu gibi dil konusunda da devam ettiğini belirten Mehmet, “İstanbul’da cami açıp ayet okuyanlar bilsin ki her dil, her kimlik Allah’ın bir ayetidir. Sayın cumhurbaşkanı Kürt dili bir ayettir. Kürtleri yok saymak Allah’ın ayetini inkar etmektir. Biz 60 milyon Kürt, Kürtçenin Türkiye’de eğitim, pazar ve resmi dil olması için çalışacağız. Kim nerede duruyorsa dursun herkes birlikte hareket etmelidir. Hatırlatıyoruz; yıllardır Kürtlere acımasız saldırılar oldu ama Kürtler diz çökmedi ve çökmeyecektir” diye konuştu. 

 

Açıklamanın ardından halka imza kampanyasına katılımı için çağrı yapıldı. Daha sonra HDP İl binası bahçesine geçen yurttaşlar çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. 

 

Kaynak:.jinpanel