Van'da Milyonlar harcanan otopark çürümeye terk edildi

TAKİP ET

Van Büyükşehir Belediyesince 2011'de temeli atılan yedi katlı ve 410 araçlık otopark dönemin Valisi Murat Zorluoğlu direktifleri doğrultusunda iş merkezine dönüştürülerek çürümeye terk edildi.

Van’da 2011 yılında temeli atılarak uzun bir süre yapımı bekletilen ardından kentin trafik sorununa çözüm amacıyla milyonlar harcanarak tamamlanan çok katlı otopark tamamlanmasının ardından kent meydanı projesiyle Mısır çarşısı esnafına verilmek üzere iş merkezine dönüştürüldü. Kent meydanı projesi mahkemeye verilmesinin ardından karar durdurulurken iş merkezine yapılan yatırım çürümeye terk edildi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Borsası Eski Başkanı Feridun, “Van’da otopark sorununu çözmek için Van Belediyesince 2011 yılında 7 katlı ve 410 araçlık çok katlı otopark olarak temeli atılan ve 2015 yılında bitirilen bina 11 yıldır atıl durumda. Değişen belediye yönetimleri otopark olarak inşa edilen binanın yapışığında bulunan mısır çarşısındaki esnafı buraya çekmek amaçlı bina içerisinde tadilat yaptı. Bunun için de 13.5 milyon para harcandı. Esnafın açtığı dava sonrasında çıkan ‘yürütmeyi durdurma’ kararı üzerine çekilme gerçekleşmeyince şu ana kadar 20.5 milyon para harcanan bina çürümeye bırakıldı” dedi.

 

 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

KENT MEYDANI PROJESİ TUTMADI

 

Eski Van Müzesinin yıkılması ve yapılan yatırmaların boşa gittiğini ifade eden Irak, “Belediye’ye atanan dönemin Valisi tarafından kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet caddesi ile Müze sokağının arasında bulunan eski Belediye binası ile saç barakalardan oluşan 210 esnafın yer aldığı ‘Mısır Çarşısı’nın yerine 25 bin dönüm alan üzerinde ‘kent meydanı’ projesi hazırlattırdı. Proje alanından kentsel dönüşüm projesiyle yapılacak ‘kent meydanı’ için de 80 milyon TL’lik bütçeyle 2019 yılında bitirilmesi tasarlanmıştı. Ancak başlatılan çalışmaya esnaf ve mülk sahipleri ikna edilmedi. Proje alanından giren esnaf ile alanda yer alan mülkiyet sahiplerince açılan dava üzerine, Mahkemenin verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararıyla proje rafa kaldırıldı. Dava istinafa mahkemesine taşındı ve yargı süreci devam ediyor” diye konuştu.

 

ZARAR ZİYANI ÖDESİNLER

Yetkililerin biran önce bu duruma bir çözüm bulması gerektiğini belirten Irak, “Van Valiliğine ve Büyükşehir Belediye Başkan vekilliğine atanan Dr. Ozan Balcı’nın bu soruna bir çözüm bulacağını, kentin ihtiyacı olan otopark sorunun çözüm getireceğine inanıyoruz. Otoparkın AVM’ye dönüştürülmesi kararını alanlardan halkın vergilerini çarçur edenlerden mutlaka hesap sorulmalı ve zarar ziyanın kendilerine rücu ettirilmesi gerekiyor. Ayrıca Kentin en büyük sorunu şehirlerarası ulaşım, şehir içi ulaşım, trafik ve otopark. Otopark sorununa çözüm getirmek için seçimle iş başına gelmiş Belediye Başkanı döneminde alt katı iş yerleri, üst katların 6 katı ise 410 araç kapasiteli kapalı bir otopark olarak inşa edildi. Bunun için yaklaşık 7 milyon lira harcandı. Otopark tamamlanmıştı hizmete alınması için gün sayılıyordu. Belediyede yaşanan görev değişikliği sonrası nereden çıktıysa kimden çıktıysa otoparkın AVM’ ye dönüştürülmesi kararı alındı. Oysaki bulunduğu muhit buna hiçte uygun değildi. Kaldı ki AVM’ye değil otoparka ihtiyaç vardı. AVM’ye dönüştürülmesi için tadilat yapıldı ve bunun için de 13,5 milyon lira harcandı. Toplam 20,5 milyon lira harcanan (Bugün ki kurla 100 milyon lira) yapı şimdi ne otopark ne de AVM’dir öylece olduğu yerde duruyor” ifadelerini kullandı.

 

MÜHENDİSLER ODASI NEDEN SESSİZ

 

Otopark olarak projelendirilen ve tamamlanan bina AVM’ye dönüştürülürken statiğinin bozulduğu ve bir depremde yıkılabileceği yönündeki iddialar var. Bu konuda İnşaat Mühendisler Odası yetkilileri sessizliğini koruyarak duyarsız kalmalarını da anlamış değilim. Van Taraf Gazetesi Van Haber 

 

 

Milyonlarca otopark çürümeye Van