Van'da Kayyum protestolar gün boyu dinmedi

TAKİP ET

Belediyesine kayyum atanan Van'da protestolar gün boyu hiç durmadı. Milletvekillerinin katıldığı yürüyüşe polis müdahale etti, kadınlar yerlerde sürüklendi, gazetecilere plastik mermi sıkıldı, çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Abluka altındaki vekillerin oturma eylemi sürüyor.

VanTarafGazetesi- HDP’li üç büyükşehir belediyesine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmasının ardından Van’da başlayan eylemler yayılarak devam ediyor. HDP’li milletvekilleri Fatma Kurtulan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mensur Işık, Şevin Coşkun, Ali Kenanoğlu, Hüda Kaya, Murat Sarısaç, Abdullah Koç, Habip Eksik, Muazzez Orhan, Tayip Temel ve Erdal Aydemir, belediye eşbaşkanları, il-ilçe eşbaşkanlarının bulunduğu grup, Cumhuriyet Caddesi’ne geldi. Kitlenin caddeye gelmesiyle birlikte cadde yüzlerce polis tarafından kapatıldı. Milletvekillerini çembere alan polis ile vekiller arasında yaşanan tartışmanın ardından polis kitleye müdahale etti. Müdahalede, HDP Milletvekili Abdullah Koç yaralanırken, bir yurttaş ise hastaneye kaldırıldı.

ATEŞ YAKAN GENÇLERE MÜDAHALE

Milletvekilleri çembere alınırken, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki tüm ara sokaklarda alana çıkan gençlere polisler, gaz bombası, TOMA ve plastik mermiyle müdahale etti. Sanat Sokağı'nda ateş yakıp bariyer kuran gençlere polis gaz bombası ve plastik mermiyle müdahale etti. Müdahalede çok sayıda kişi yaralanırken, yaralanan yurttaşlar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Yine müdahale sırasında aralarında kadınların da olduğu çok sayıda kişi yaka paça gözaltına alındı.

KADINLAR YERLERDE SÜRÜKLENDİ

Gün boyu başlayan eylemler aralıksız bir şekilde sürerken, kentte bulunan milletvekilleri ise Cumhuriyet Caddesi üzerinde oturma eylemi başlattı. Oturma eylemi esnasında bir polisin HDP’li vekil Murat Sarısaç’a hitaben, “Bırakın otursunlar, birazdan yağmur yağacak ıslanırsınız. O zaman görüşürüz" sözleri dikkat çekti. Milletvekillerinin trafiğe kapattığı Cumhuriyet Caddesi’nde oturan milletvekillerine polisler sis bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Caddeyi bir anda sis bulutu kaplarken, aralarında DBP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava’nın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı esnasında kadınlara uygulanan şiddet ise saniye saniye kameralara yansıdı.

GAZETECİLERE PLASTİK MERMİ SIKILDI

Protesto eylemler devam ederken polis ile gazeteciler arasında tartışmalar çıktı. Polis, gazetecilere küfür ve hakaretler etti. Sanat Sokağı’ndaki müdahaleyi çeken gazetecilerin üzerine polis plastik mermi sıktı.

Kentin ara sokaklarında halen protesto gösterileri devam ederken, şuana kadar 30 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Milletvekillerinin Cumhuriyet Caddesi'ndeki oturma eylemi ise polis ablukasında devam ediyor.
Kaynak: Mezopotamyaajans20.com