Van'da halkla biraraya gelen HDP'li Temel: Temel gündemimiz tecrit

TAKİP ET

Tecride yönelik mücadelede kararlı olduklarını ifade eden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 'En temel gündemimiz Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü sağlamaktır. Bunun dışında bir yol kabul edilemez' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, “Dünden bugüne bugünden yarına mücadeleye devam” şiarıyla bir etkinlik düzenledi. Bir düğün salonunda düzenlenen etkinliğe yıllardır HDP geleneğindeki partilerde siyaset yapan yurttaşlar ve partililer katıldı. Buluşmanın açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel yaptı. 

 

‘Tüm saldırılar tecritle başladı’

Kürtlerin çok kritik ve çetin bir süreçten geçtiğini ifade eden Temel, “Kürtler bugün varlık ve yokluk savaşı veriyor. Kürtlere karşı her alanda bir savaş yürütülüyor. AKP-MHP ittifakı Kürt halkının tasfiyesini gündemine alarak bunu hayata geçirmek istiyor. Bunu hayata geçirmek isterken de dört parça Kürdistan’da Kürtlere ve Kürdistan’a saldırıyorlar. Bu saldırılarla Kürtleri nefessiz bırakmak istiyorlar. Bu saldırıların en temel noktası Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a tecrit uygulanarak başlatıldı. İmralı’da tecrit devreye sokulduktan sonra da şimdi de söylüyoruz; Sayın Öcalan üzerinde yürütülen bu tecridin asıl amacı Kürt halkına ve demokrasi güçlerine saldırıdır. Zulüm ve baskının en büyük hali İmralı’da devreye sokuldu ama bunu karşı en büyük direniş de bugün İmralı’da veriliyor. Bir halkın önderinden tam 21 aydır hiçbir haber alınamıyor, sağlığı hakkında hiçbir bilgimiz yok. İmralı’da ne olup bittiğinden hiçbir bir şekilde haberimiz yok” dedi. 

 

‘Hukuk sağlansın’

Kürt halkının bu duruma karşı öfkesinin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Temel, “Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) bir ay önce İmralı’ya gittiğini ilan etti. Biz birçok kaynaktan öğrendik ki Sayın Öcalan görüşmeye çıkmamış. Biz bundan anlıyoruz ki CPT Sayın Öcalan hakkında hiçbir bilgi edinememiştir. Tecrit, bir halkın iradesinin izole edilmesi ve unutturulmak istenmesidir. Sayın Öcalan mücadeleye başlama gerekçesi Kürt halkının inkarıydı. Öcalan’ın hedefi Kürt halkının özgürlüğüydü. Bugün bizim en temel gündemimiz Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamaktır. Bizler, tecride karşı mücadele etmekte kararlıyız. Kürt halkı bu tecridi kırmak için elinden geleni yapması gerekiyor. Bunun dışında bir yol kabul edilemez” diye konuştu. HDP’li milletvekillerinin tecridin kırılması için Adalet Bakanlığı önünde yaptığı eyleme değinen Temel, süreklileşecek olan bu eylemin en temel amacının tecridin kırılması ve hukukun sağlanması olduğunu ifade etti. 

 

‘Kürt sorununu çözmeyen kimseyle bir araya gelmeyiz’

Türkiye’nin bir seçim sürecine girdiğin ifade eden Temel, bu seçimin ülkede bugüne kadar yapılan en önemli seçim olduğunu belirtti. Temel, “Ya Türkiye sonsuz karanlığa doğru gidecek ya da Türkiye’nin önünde bir aydınlık kapı açılacak. Bu seçimin, tarihi ve diğer seçimlerden farklı, önemli olduğunu hep söyledik. Şimdi bazı çevreler hesap yapıyor; hükümet faşizmi teşvik etmek istiyor. Konuşmalarında ve dillerinde sadece ölüm, inkar ve yok etme politikası var. AKP ve MHP faşizmi işte budur. Seçimde mutlaka onlardan hesap sormamız gerekiyor. Bir diğer taraf da günlük çıkarları için Kürtleri araç yapmak istiyorlar. Buradan ilan ediyoruz; Kürt sorunun çözümü konusunda bir irade ortaya koymayan hiçbir parti ve oluşumla bir araya gelmeyiz. Kürt halkının özgürlüğünü savunan Emek ve Özgürlük İttifakıdır. Bu ittifakımızı hem Kürdistan hem de Türkiye’de daha da büyüteceğiz” diye konuştu. 

 

Mücadele çağrısı

Kürt halkının 40 yıldır büyük mücadeleler yürüttüğünü ifade eden Temel, “Kürt halkı güçlü bir irade sahibidir. Kürt halkı bu iradesi ile AKP mutlaka yenecek ve özgürlüğe yeni bir kapı aralayacaktır. Herkesin bireysel çıkarlarını bir kenara bırakarak bu mücadelenin saflarına katılmalı ve mücadelesini yükseltmelidir. Bu mücadelemizde Kürt halkının ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayalım” dedi.

 

Toplantı Temel’in konuşması ardından basına kapalı olarak devam etti. 

 

Serhat News

 

Tayyip Temel HDP genel tecrit