Van'da Gevdan aşireti Reislerin den Şehmuz Işık "başlık parası"nı kaldırdı...

TAKİP ET

Van, Hakkari, Şırnak, Iran, ve Irak'ta yaklaşık 25 bin kişiden oluşan Gevdan aşireti malabahremi kolunun önde geleni, Şehmuz Işık düğünlerde "başlık parası" geleneğinin kaldırılmasına karar verdi. Bundan sonra kesinlikle başlık parası aşiretimiz içinde alınmayacaktır dedi.

VanTarafGazetesi -  Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde evlilik çağındaki gençlerin korkulu rüyası olan ''başlık parası'' uygulaması, Van da, Gevdan Aşiret Reislerinden Şehmuz Işık'ın girişimleri sonucunda son buldu. 

 



Gevdan Aşireti Kanaat önderi ve Aşiret Reislerin den Şehmuz Işık...

 

Gevdan Aşiret Reislerin den Şehmuz Işık; Van Trafa Gazetesi'ne yaptığı açıklamada şunları dile getirdi.

Işık; Akrabalarının desteğiyle organizeli bir şekilde aşiret içerisinde başlık parasını kaldırdığını söyledi. Örnek olması amacıyla ilk iş olarak başlık parası almadan kadın değeri ölçülmez dedi. Şehmuz Işık;  "Aşiretimiz içinde  maddi durumları olmadığı için bazı gençlerimiz evlenemiyor, Maddi durumu olmayan gençler çok üzülüyor. Gençler inşaatlarda çalışıyor. Bu da başlık parasına yetmiyor" ifadesini kullandı. 

 Bu da istenmeyen, kötü durumlarla sonuçlanıyor. Bundan dolayı ben de Aşiret büyüklerimizle yaptığım çalışmayla başlık parasını kaldırdım. Gençlerimiz de bu duruma çok sevindi. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki halka sesleniyorum. Gençlerin mesut olması için başlık parasını kaldırmaları gerekiyor." Işık, bölgedeki bir gencin sevdiği kızı alamadığı için intihar ettiğini ve bu gibi durumları yaşamak istemediklerini bildirerek, gençlerin mesut olmasını isteyen tüm anne ve babaların başlık parasından vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi. Işık; Kadın herhangı bir mal servet değildir, satılmaz alınmaz, Kadın yer yüzünde Allah tarafından erkeklere gönderilen en kutsal değerdir onları en iyi şekılde var etmek biz erkeklerin görevidir. Kadın erkeğin eşit olduğu bu dünyada hiç bir kadın erkeğin egemenliği altına giremez tamamen eşit şartlarda insan olarak yaşamak statüsüne sahip olan bireyleriz diyen Reis Şehmuz Işık son olarak şunları dile getirdi. Işık Kendi evladımı nasıl sahiplenıyorsam aynı sekilde aşiretimde yada dışarda herhangı bir gencimizide sahiplenirim, fıkır görüş ırk ayırt etmeden genç kadınlarımızın ve Erkeklerimizin her daim yanında olacağım diyerek sözlerini sonlandırdı.

 



GEVDAN AŞİRETİ MENSUPLARI...