Van'da Eğitimde neler oluyor...

TAKİP ET

Yaklaşık beş yıllık görev süresi boyunca ilin eğitim ortalamasını Türkiye Sıralamasında 56. sıralardan alarak 78. sıralara kadar gerilemesinde emeği olan yönetici olarak belirtilen Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, bu başarısızlıkla gündemde olmasının yanı sıra, yolsuzluk, adam kayırma, mabing, tehdit, FİŞLEME, ihaleye fesat karıştırma ve usulsüz doğrudan teminlerle devleti zarara uğratma iddialarının merkezine oturdu.

 

Yakın zamanda, Ağustos ayı başında ihale edildiği belirtilen ve geçtiğimiz hafta kiracı şirket tarafından yaklaşık yirmi afiş asılarak ve bahçedeki ağaçların kökünden kesilmesiyle oluşan görüntü kirliliğiyle dikkatleri üzerine çeken ve Şişli Öğretmenevi restorant ve bahçe kısmının kiraya verilmesi olayıyla dikkatlerin odağına düşen Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, 4 yılda yaklaşık 10 milyonlarca liralık usulsüz taşımalı yemek ihalesini Şişli Öğretmenevi ve İskele Öğretmenevi üzerinden yapmış ancak buna rağmen zarar ediyor diyerek Şişli Öğretmenevini kiraya vermişti.

 

GÖREVE BAŞLAR BAŞLAMAZ YAPILAN GÖREVDEN ALMALAR, BİAT KADROSUNU OLUŞUMUMUYDU?

 

2018 yılına kadar Türkiye Akademik Eğitim Sıralamasında, son 3-4 yıllık atakla 56. sıralara kadar ilerlemişken 2020 yılında ilk önce başarı ortalamasında ilk sıralarda olan İpekyolu, Tuşba ve Edremit ileçeleri dahil olmak üzere 9 ilçe müdürü ve 3 il müdür yardımcısını görevden almakla başlayan ve kendi kadrosunu oluşturan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, kamuoyunda oluşan tepkilere ve “başarı varken neden görevden alındılar” sorgulamalarını da dikkate almadan, ardına aldığı birtakım destekleri kullandığı iddia ediliyor. İddiaları destekler nitelikteki mahkeme kararları itirazlar ve gelişmeleri başka bir başlığımızda ele alacağız.

 

 

 

KİK KARALARI HİCE SAYILDI MI?

 

 

 

Kamu İhale Kanunu KİK. 3 E maddesine göre devlete ait okullarda, bizzat öğrencilerin uygulamalalı eğitim sonucunda ürettikleri mallar, örneğin kız meslek lisesinde üretilen nevresim, turizm otellerinde mutfak üretimi tatlılar vb. kamu kurumları tarafından ihalesiz alınabilir ibaresi varken hiçbir öğrenci emeği ve katılımı olmayan yerler olan öğretmenevleri üzerinden yapılan Van Milli Eğitim Müdürlüğü usulsüz TAŞIMALI YEMEK işleri (iskele ve Şişli Öğretmenevi üzerinden yapılan ) hakkında Kamu İhale Kanunu Şöyle demektedir. 16.08.2004 tarih ve 2004/DK D-267 sayılı kararında, öğretmenevleri 4734 sayılı KİK Kanunu istisnalar başlıklı 3. Maddesinin E fırkasında belirtilen “MEB’e bağlı üretim yapan okullar ve merkezler” kapsamında mütalaa edilmesi mümkün değildir denilmektedir. YANİ,

 

ÖĞRETMENEVLERİ okulların TAŞIMALI YEMEK İHALELERİNİ doğrudan alamazlar anlamına gelmektedir.

 

Yasa ve mevzuat bunu derken yaklaşık dört yıl boyunca öğretmenevleri üzerinden yapılan bu ihalelerin mevzuata uygun olmadan usulsüz yapıldığı ortaya çıkmaktadır.

 

ÖĞRETMENEVLERİNE ALINAN GIDA VE MALZEMELER KİMLERDEN ALINDI?

 

Taşımalı yemek ihalesinin KİK mevzuatına göre usulsüz olduğunu yukarıda maddeler ile belirtmiştik, bir de işin can alıcı tarafı taşımalı yemek ihalesi sonrası yemek hizmeti için gerekli olan et, gıda, bakliyat, temizlik ve ambalaj malzemelerinin kimden alındığı ve nasıl alındığı iddiaları söz konusu.

 

Gerekli tüm ihtiyaçların pazarlık usulüyle ve ihalesiz alındığı anlaşma yapılan alım noktalarından rant elde edildiği ve bunun kişisel çıkarlara harcandığı iddiaları cevap beklerken ayrıca sadece alım ile de kalmıyor. Mevzuata göre yemek ihalesini alan şirket kendi personeliyle yemek dağıtımı ve temizlik işini halletmek mecburiyetinde iken buraya harcanması gereken sigorta pirimi maaş vb. giderlerin harcanmayıp, okullarda görev yapan personellere yaptırılıp çıkar elde edildiği iddiaları var.

 

İHALE EDİLEN RESTAURANTIN KİRASI BELEŞE Mİ GETİRİLİYOR.

 

76 odası ve 2-3 kişilik odaların kapasitesiyle 150’ye yakın misafir ağırlama potansiyeli olan ve tüm zamanlarda full çeken bir otel işletmesinin zarar ettiği iddiasıyla restorant kısmının kiraya verilmesi büyük tepkilere neden olurken, işin perde arkasındaki iddialar yenilir cinsten değil. Taşımalı yemek ihalesinde milyonlarca liralık ihale alan sürekli ful çeken bir işletmenin kiraya verilmesi planlarının zararla alakalı olmadığı kira meblağının göstermelik olduğu ve asıl amacın eski Vali Bilmez döneminde yapılan bir anlaşmanın, değişen Vali, Ozan Balcı tarafından engellenmemesi adına aceleye getirildiği ve aslında bu sürecin iki yıllık bir planlamanın sonucunun olduğu gerçeğiyle hareket edildiği belirtiliyor.

 

Yeni Vali Ozan Balcı’nın bu işe izin vermeyeceği düşünüldüğü için aceleye getirilen aslında pazarlık usulü olan ancak prosediüre uydurmak adına ihale olarak gösterilmesi iddialarının altını dolduran bir gerçek var ki, o da otel müşterilerine sağlanan kahvaltıhizmetini kiralayan şirketin sağlayacağı ve yaklaşık 120 bin lira civarında olan kiranın 90 binlik kısmının kahvaltı hizmetiyle düşüleceği planları var.

 

Bu planın sözleşmeye de eklendiği ve otelin kahvaltı hizmeti için mutfak kısmı kiraya verildiği için kiracı şirketten alınmasının zorunlu olduğu da büyük bir ayrıntı olarak başlığımızı destekler nitelikte durmakta.

 

KİRACI FİRMA HEMEN ÇALIŞMALARA BAŞLADI, KURULU DÜZEN VE EKİPMANLAR DA KİRAYA DAHİL

 

Kiracı şirket Etci Sinan, hemen harekete geçip öncelikle 7-8 yaşındaki ağaçları kökünden kasip diğer ağaçları da bilinçsiz budama yoluna giderek yaklaşık 20 adet afiş asma yoluna gitmiş Kazım Karabekir Caddesi cephesine uygulanan bu afişlerin oluşturduğu görüntü kirliliğine ne belediye ne de Milli Eğitim Yetkilileri ses çıkarmamıştır. Kurulu bir düzeni olan Şişli Öğretmenevi mutfağında fırın, ocak, ekipmanlar, sandalye masa, çardaklar ve birçok malzemenin de işletmeyi kiralayan şirkete verildiği öğrenilen kiralama ihalesinde, asıl kiranın ve şartnamenin sadece prosedürü uygulama adına oluşturulduğu ve aslında kiracı şirkete verilen kahvaltı hizmeti sözünün yanı sıra Taşımalı yemek ihalesinden de nasiplendirileceği iddiaları var.

 

ÖĞRETMENLER ÇAYI ÇORBAYI NE KADARA YİYİP İÇECEK

 

Öğretmenevi lokanta restaurant ve bahçe kısmının kiraya verilmesiyle ortaya atılan bir soru da acaba öğretmenlerin indirimli sosyal tesis hizmeti almak için kurulan öğretmenevi lokalinden öğretmenler hangi şartlarda faydalanabilecek. Kiracı işletme indirimli hizmet sağlayacak mı ve bu hizmeti alırken özel sektör faktörü ne kadar etkili olacak.

 

DEVAM EDECEK DOSYALARIMIZ

 

Bundan sonraki haber paylaşım ve araştırmalarımızı başlangıç düzeyi öğretmenevi dosyasının ardında yapılan usulsüzlükler ve şahsi hesapları İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ve görevlendirdiği organizasyon üzerinden aşağıdaki başlıklarla devam edip içini dolduracak bilgi belge ve dökümanlar ile güçlendirerek sizlere sunacağız.

 

-HASAN TEVKE, ÖZEL HAYATI VE KADIN PERSONELE YAKLAŞIMLARI

 

HANGİ BAYAN PERSONELLER İLE NE DİYALOGLARI VAR İSİMLERİ VE KONUMLARI

 

-ANKARA, BİTLİS VE VAN’DA VANLILAR HAKKINDA KONUŞTUĞU HAKARETVARİ KONUŞMALAR

 

-SİLAH KULLANIMI, MOBİNG VE PSİKOLOJİK BASKI UYGULAMALARI

 

-USÜLSÜZ ATAMALAR, BİAT ETMEYENLERE AÇILAN SORUŞTURMA VE GÖREVDEN ALMALAR

 

-İNŞAAT BAKIM ONARIM İHALELERİ

 

(ADRESE TESLİM İHALELER - PAZARLIK USULÜ YAPILAN MALZEME ALIMLARI)

 

-MAL ALIMLARI, ALIMLARDAKİ YOLSUZLUKLAR VE YAŞANAN DİYALOGLAR

 

-HİZMETİÇİ EĞİTİM ENSTİTÜÜSÜNÜ İPTAL ETTİRME SERÜVENİ VE UYGULAMALI OTELDE DÖNEN DOLAPLAR

 

-OKUL TADİLATLARININ YAZ TATİLİNDE DEĞİLDE OKUL AÇILDIĞINDA BAŞLATILARAK MÜCBİR SEBEP OLUŞTURULMASI

 

-OKULUM TEMİZ PROJESİ VE PERDE ARKASI

 

-YİKOB VE MİLLİ EĞİTİM İKİLİSİNİN PERDE ARKASINDAKİ İSİMLER VE SONUŞLARI

 

-ADRESE TESLİM İHALE ŞARNAMELERİNDEN NEMALANAN KESİMLER

 

-LİSEDE CİNAYET VE CİNAYETİN PERDE ARKASI

 

-ANKARA, VAN VE ANTALYA’DAKİ TİCARİ VE ŞAHSİ BAĞLANTILAR

 

-FETÖ BAĞLANTISI VE İDDİALAR

 

SORULAR İLE VAN MİLLİ EĞİTİM’DE DÖNEN DOLAPLAR -1-

Kaynak: Anadolu wevtvhttp://mobil.anadoluwebtv.net/haber/van-milli-egitim-de-kattrilyonluk-vurgunlar-mi-yapildi/1032/

 

Van Van Taraf Gazetesi Milli eğitim müdürlüğü ihale