Van'da 8 Mart mitingi: Ne korona ne erkek şiddeti kadınlara geri adım attıramayacak

TAKİP ET

Van'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Musa Anter Barış Parkı'nda miting düzenlendi. Mitingde konuşan HDP Eş Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidarın korona virüsü salgınını fırsata çevirdiğini belirterek cezaevlerinde açlık grevi yapan tutukluların taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi, Musa Anter Barış Parkı'nda yapıldı. Valiliğin 300 kişilik kota sınırlandırmasına rağmen kadınların mitinge yoğun ilgisi oldu, polis gelen bütün kadınların miting alanına girmesine izin verdi. Van’daki kutlamalara HDP Eş Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP milletvekilleri ve sanatçı Pınar Aydınlar katıldı.

Mitingde konuşan Başaran, “Tekçiliği, nefreti örgütleyerek ayakta kalmaya çalışan bir iktidar var karşımızda. Son bir yıldır yürüttükleri siyasetin nasıl ayyuka çıktığını görüyoruz. Bizleri pandemi bahanesiyle evimize hapsetmeye çalıştılar. Ülkemiz yıllardır açık cezaevi iken evlerin içine bizi kapatmak isteyen bu iktidar bizi koruyan İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açtı. En fazla uygulanması gereken süreçte nafaka hakkını tartışmaya açtı. Sığınma evlerine kabul koşullarını zorlaştırdı. Ya koronanın şiddetini ya erkek şiddetini bize dayattılar. Ne korona ne erkek şiddeti ne sizin erkek iktidarınız biz kadınlara geri adım attıramayacak” dedi.



 

 

 

‘AÇLIK GREVİNDEKİLERİN TALEPLERİ KABUL EDİLMELİDİR'



İktidarın korona sürecini kendisi için fırsata çevirdiğini belirten Başaran şöyle konuştu: “Korona ile savaşması gereken iktidar kadınlarla, halkla savaştı. Cezaevlerinde daha ağır işkenceler uygulamaya koydular. Şu anda cezaevlerinin tümü, Sayın Öcalan üzerindeki 22 yıldır süren gayrimeşru tecride karşı 102 gündür açlık grevinde. Bu açlık grevleri Leyla Güven şahsında başlatılmıştı. Sayın Güven bedenini ölüme yatırarak Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünün adresini göstermek için 200 gün açlık grevinde kaldı. 'Kürt sorununu bu yolla çözemezsiniz, Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kaldırın’ dedi. İktidar buna karşı Leyla Güven yoldaşımıza 22 yıl hapis cezası verdi. Leyla Güven yoldaşımız mahkemelerde, 'İçeride, dışarıda bu mücadele sürecek’ dedi. Tecrit en fazla kadınları etkiliyor. Tecridin sonucunda ortaya çıkan savaş en çok kadınları etkiliyor, ilk hedef kadınlar oluyor. Tecavüz bir savaş aracı haline getiriliyor. Açlık grevleri talepleri bu yüzden bizim taleplerimizdir. Kendi anayasanıza uyun, savaş siyasetiyle ülkeyi sürekli uçurumun kenarında tutmaktan vazgeçin. Size kaybettireceğimizi biliyoruz. Bu halkın acıları artık dayanılmaz bir seviyede”

Miting, konuşmaların ardından Sanatçı Pınar Aydınlar'ın verdiği konserle sona erdi. (DUVAR)