Van'da ' 4 Kasım Darbesi' protesto edildi

TAKİP ET

HDP Eş Genel Başkanları ve Milletvekillerine yönelik siyasi darbe 2. Yıldönümünde Van'da yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

HDP Eş Genel Başkanları ve Milletvekillerine yönelik siyasi darbe 2. Yıldönümünde Van’da yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

4 Kasım 2016 siyasi darbesini protesto etmek amacıyla HDP Van İl binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Van Milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, DTK Temsilcileri, TJA Aktivistleri, İlçe Örgütleri, yerine kayyum atanan belediye eş başkanları ve halk katıldı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Van İl Yöneticisi Handan Karakoyun, “İki sene önce, Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekillerimiz İdris Baluken ile Çağlar Demirel ve 11 milletvekilimiz gece yarısı siyasi bir operasyonla gözaltına alınıp tutuklandılar. Aradan geçen süre zarfında 4 Kasım 2016’dan bu yana Eş Genel Başkanlarımız dahil 16 milletvekilimiz tutuklanmıştır. 9 milletvekilimiz ise hala cezaevindedir. Bir talimatla, tamamen hukuk dışı bir şekilde yapılan bu operasyon Türkiye siyaset tarihine 4 Kasım Siyasi Darbesi olarak geçmiştir. Bu, demokratik siyasete vurulan büyük bir darbe olsa da, mücadele geleneğimiz açısından maruz kaldığımız ilk operasyon değildir. Daha önce de benzer şekilde 1994 yılında DEP milletvekilleri Meclis’ten yaka paça alınarak cezaevine konuldu, 2009 yılında KCK Operasyonları adı altında, seçilmişlerimiz aynı operasyonlara maruz kaldılar.” Dedi.

Bütün dönemlerde farklı bahaneler ve isimlerle demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik gerçekleştirilen bu operasyonların ortak amacının Türkiye’de tekçi, otoriter ve faşist bir rejimin kurumsallaşmasının önünde duracak ve Türkiye halklarının, ortak, eşit ve özgür yaşamını kuracak tek toplumsal ve siyasal gücün HDP olmasından kaynaklı olduğunu kaydeden Karakoyun, “ Özellikle 7 Haziran 2015 Seçim sonucundan sonra partimizin Türkiye toplumunda yarattığı umut, 23 Temmuz 2015’te Çözüm Süreci’nin bitirilerek savaş ve çökertme planının devreye sokulması şeklinde karşılık buldu. O tarihten itibaren AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 28 Temmuz 2015’deki “dokunulmazlıklar kaldırılmalı” ve “bedelini ödemeliler” açıklamasından sonra HDP ve bileşeni partilerin yönetici ve üyelerine yönelik yapılan operasyonlarda 12 binden fazla partilimiz gözaltına alındı; 5 binin üzerinde yöneticimiz, belediye eş başkanlarımız ve üyemiz ise tutuklandı. Partimiz topyekûn bir saldırı planıyla etkisizleştirilmeye, hukuk dışı bir şekilde yok edilmeye çalışılsa da, 24 Haziran’da aldığımız sonuç ve yerel seçimlerle ilgili çalışmalarımız, toplumsal ve örgütlü gücümüzle bugün Kürdistan ve Türkiye halklarına umut olmaya devam ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Karakoyun konuşmasında : 4 Kasım Siyasi Darbesi’nin 2’inci yıldönümünde, Biz’ler, Türkiye halklarını şiddet girdabına sokmak ve 'tek adam yönetimi'ne mahkum etmek isteyen bu anlayışın karşısında dün olduğu gibi bugün de en güçlü duruşu ortaya koymaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı topyekûn bir direniş gösterecek, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz. Halklarımızın emeği, iradesi ve oylarıyla temsil hakkını kazanan vekillerimiz şahsında partimize yapılan bu siyasi darbeyi protesto ediyoruz. 4 Kasım Siyasi Darbesi’nden 2 yıl sonra bir kez daha belirtiyoruz ki, demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz.” Diye konuştu.

Karakoyun’un ardından söz alan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise şu ifadeleri kullandı : “ 2 yıl önce hem partimizem hem de milletvekillerimize yönelik siyasi bir darbe gerçekleştirildi ve o gece gözaltına alınarak tutuklanarak arkadaşlarımız 2 yıldır zindanlarda direniyor. Yapılan tamamen siyasi bir darbeydi. Hepimiz biliyoruz ki bu operasyonu, bu darbe ile amaçlanan çökertme planını hayata geçirmekti. Faşizme karşı direnen kadınları, gençleri, zindanları ve bir bütünen halkın iradesini yok etmekti. Ama başaramadılar ve direnişle bu boşa çıkarıldı. Arkadaşlarımız her yerde şu anda özgürlük için, insanlık onuru için mücadele ediyor. Çözüm sürecinde çökertme planı hazırlayanlar ardından kentlerimizi, bodrumlarda insanlarımızı yaktılar. Biz onları Dersim’den, Zilan’dan tanıyoruz. Biz onları 1994’te yine partimize yaptıkları darbeden tanıyoruz, biz onları KCK operasyonlarından tanıyoruz. TJA Aktivistlerimiz, demokratik siyaset yürüten arkadaşlarımızı gözaltına aldılar. Onları bu politikalarından tanıyoruz. Yüz yıldır başarılı olamadıkları gibi bundan sonra da başarılı olamayacaklar. Dünyanın her yerinde faşizm direniş karşısında kaybetmiştir. Bugün AKP MHP Faşizmide halkımızın direnişi karşısında kaybedecektir. Asla geri adım atmayacağız ve mutlaka kazanacağız.”

Basın açıklaması konuşmalarından ardından ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları ile son buldu.