Van'daki gazetecilerden açıklama: Baskılara son verin

TAKİP ET

Diyarbakır'da 20'i gazeteci 21 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Van'daki gazeteciler, 'muhalif' medyaya çağrıda bulunarak, 'Geç olmadan ve bugünden başlayarak Kürt basınına herkesin sahip çıkması ve ses çıkarması gerekiyor' dedi.

Van’da çalışan gazeteciler, Diyarbakır’da 20’si gazeteci 21 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda gazetecinin katıldığı basın açıklamasını Gazeteci Adnan Bilen okudu.  

Yeni bir saldırı konsepti 

Gerçeğin peşinden canı pahasına dahi olsa ayrılmayan ve bunun için büyük bedeller ödeyen özgür basına yönelik yeni bir saldırı konseptinin devreye konulduğu belirtilen açıklamada  “Dün, bu saldırı ve sindirme operasyonlarının bir yenisi Diyarbakır’da tekrar devreye alınarak, 20 arkadaşımız gözaltına alındı. İki gündür gözaltında tutulan arkadaşlarımızın dosyalarına yine bildik yöntemlerden olan ‘kısıtlama kararı’ getirilerek, kriminalize edilmeye çalışıldı. Çağrıldıkları durumda gidip ifade verebilecek arkadaşlarımızın evleri, büroları basıldı, bir arkadaşımız arama sırasında 10 saat boyunca kelepçeli olarak bekletildi” denildi. 

‘Aynı algı yaratılıyor’ 

Geçmişte birçok gazeteciye yöneltilen ancak sonucu boş çıkan iddiaların tekrar bugün gözaltındaki gazetecileri isnat edildiği kaydedilen açıklamada “Bu iddialar düzmecedir ve algıyı başka bir yöne çekme girişimidir. Hatırlanacağı üzere daha bundan 1,5 yıl önce yine kentimizde iki yurttaşın helikopterden atıldıklarına ilişkin haberleri yapan arkadaşlarımız gözaltına alındığında da aynı algı oluşturulmuştu. Nihayetinde yapılan yargılama sonunda arkadaşlarımız beraat etmiş hatta Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermişti. O gün de yine yandaş medya ve destekçilerinin eliyle; ‘KCK Basın Komitesi’ne operasyon’ başlıkları atılarak manipülasyon yaratılmıştı” diye belirtildi.  

Sinecek susacak değiliz 

Yapılan operasyonun tek amacının AKP tarafından yürütülen sınır içi ve sınır ötesi operasyonlarda yaşananların halk tarafından bilinmesinin önüne geçmek olduğunu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:  “Nitekim birçok sanal medya hesabında gazetecilerin gözaltına alınması; ‘Kuzey Doğu Suriye’ye yapılacak operasyonun yol temizliği’ olarak ifade edilmesi de bu durumu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu operasyonun, Kürtlerin, muhaliflerin sesini, soluğunu susturma amacı taşıdığını iyi biliyoruz. Bilinmesini isteriz k; özgür basın hiçbir baskı, şiddet, savaş politikasına boyun eğmeyecek ve tüm gerçekleri halka ulaştırmak için bedeli ne olursa olsun mücadele edecektir. Hiçbir baskı karşısında susmayan özgür basın, bu algı ve baskı operasyonlarınızla sinecek, susacak değildir.”

Dayanışma çağrısı

Kürt gazetecilere sahip çıkılması çağrısının yer aldığı açıklamada son olarak şöyle denildi: “Söz konusu Kürt gazeteciler olunca köşelerine sinen sözüm ona ‘muhalif’ diye geçinenler bilsinler ki, Kürt gazetecilerine yapılan her müdahale ve sindirme operasyonu sonunda gelip sizi de bulacaktır. Geç olmadan ve bugünden başlayarak Kürt basınına herkesin sahip çıkması ve ses çıkarması gerekiyor. Ülkedeki tüm halklara, demokratik kitle örgütlerine ve gazetecilere çağırımızdır; Kürt basınına yapılan bu gayri ahlaki duruma karşı sesinizi çıkarın! Gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması çağrısını yapıyor, her zaman yanlarında olacağımızı ifade ediyoruz. Bijî çapemeniya Azad.”

Serhat News

Vanda Gazeteciler Van Diyarbakır Tutuklama