Van balığının göç macerası sona erdi

TAKİP ET

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine göç eden Van balığının göç macerası biterken, gözlem noktalarındaki martı şöleni devam ediyor.


Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine göç eden Van balığının yumurtadan çıkan yavruları, Van Gölü’ne dönüş yolculuğuna başladı. Van balığı üreme dönemi olan 15 Nisan -15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç ediyor. Van Gölü’nün sodalı sularından çıkarak yumurtalarını bırakmak için nehirlere akın eden balıklar, bu yolculukta önlerine çıkan engelleri zıplayarak geçiyor. Milyonlarca balık, göç sırasında görsel bir şölen sunuyor.
Van’ın Erciş ilçesinde tatlı sulara göç eden ve suyun akışının tersine yüzen Van balıkları görsel şovları ve martıların avlanma çabaları vatandaşlar tarafından ilgiyle izleniyor. Van balığı ile martıların görsel uyumu haziran ayı ortasına kadar sürdü. Van balığı Van Gölü’ne dönerken gözlem noktasında uçuşmaya devam eden martıların görsel şöleni güzel manzaralar oluşturuyor.



“Yumurtadan çıkan Van balığının geri dönüş zamanı”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, 15 Nisan tarihinde başlayan Van balığı göçünün sona doğru geldiğini belirtti. İlk etapta tatlı sulara üremek için göç eden Van balıklarının yumurtalarını bırakarak geri döndüğünü ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Van balığı ortalama 10 bin tane yumurta bırakıyor. Bu yumurtadan çıkan yavru balıklar annelerinin yolunu izleyerek Van Gölü’ne geri dönüş yapıyor. Bu bir milyon yıla yakın süredir devam eden kutsal bir yolculuktur. Fakat tarihinin hiçbir döneminde Van balığı böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalmadı. Van balıkları yüz binlerce yıl boyunca birçok engeli aştı. Ancak Van balığının yenemediği tek bir engel var, o da insanoğludur” dedi.
Van Gölü’ne dökülen derelerin Van balığının yavrularıyla dolduğunu anlatan Akkuş, buradaki yavruların 3 yıl sonra gölde balıkçılık yapanların ekmeğini oluşturacağını ve anneleri gibi derelere göç edeceğini söyledi.



“İnsanlar Van balığına hasret kaldı”
Korona virüs salgını tedbirleri kapsamında kapatılan izlenme noktaları nedeniyle insanların Van balığının görsel şölenine hasret kaldığını dile getiren Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl korona virüsü salgınından dolayı insanlar Van balığına adeta hasret kaldı. Hastalığın önlemesi kapsamında alınan tedbirler nedeniyle bu alan ziyaretlere kapatılmıştı. Bu bize insanların Van balığı göçünü merakla beklediğini gösterdi. Geçen yıllara göre daha durgun bir sezon geçirildi. Fakat önümüzdeki yıllar binlerce insanın buraya geldiğini göreceğiz.”

Erciş Balık Bendi’ne gelen ziyaretçiler ise Van balığı ile martıların şovunun çok keyifli olduğunu belirterek, herkesin Van balığı göçünü izlemesini tavsiye etti.