Ümit Derya Kuaför Van Taraf Gazetesine Konuştu...

TAKİP ET

Kuaför Ümit Derya Kapılarını Van Taraf Gazetesine açtı, Van Taraf Gazetesi Sordu Ümit Derya Cevapladı...

*Kimsiniz ne zamandan beri bu işi yapıyorsunuz? 

Ümit Derya ailesi olarak 24 yıla aşkındır bu işi yapıyoruz.  12 yıldır kendi işletmemizi yapıyoruz, 2015’ten beridir Van’da işletme mevcut. Daha önce Yüksekova’da çalışıyorduk, İşe Van’da başladık. Bu şekilde işimize devam ediyoruz.  

*Kaç personel mevcut 

28 personelim var. Yaz sezonunda personel sayısı 35’i de buluyor. Kışın 25 çalışana kadar çalıştırıyoruz. Şuan mevcut personel sayımız 25 kişi.  

*Yaklaşık uzun yıllardır Van’dasınız hizmet veriyorsunuz, bu bağlamda kuaför, güzellik sektöründe olması gereken olmaması gereken nelerdir? İran’dan göç eden bu işi yapanlar var. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir? 

Van’da şuan kayıtlı olarak 500-600’e yakın kuaför var. Ama genel olarak 2 binin üzerinde kuaför var. Kuaförlerin dışında normalde, güzellik salonları sadece işini yapması gerekirken öyle bir dereceye gelmiş güzellik salonları da aynı zamanda kuaför görevi de yapıyor. Kendi iş yerlerinde güzellik salonları adı altına kuaförde işletiyorlar. 500 kuaförün dışında bu 500  kuaför hep merdiven altı vergi ödemeyen, kira ödemeyen, personel çalıştırmayan veya kaçak personel çalıştıran kuaförler. Bu bizim gibi kayıtlı ve vergisini ödeyen kuaförleri sigortalı çalıştıran kuaförleri iş olarak etkiliyor. Maliyeti çıkardığımız zaman biz kendi maliyetimize göre fiyat verirken onlar kendi fiyat verdikleri zaman bizim verdiğimiz fiyatın yüzde 20’sini tatmin edebiliyor ama bizi tatmin etmiyor. 

*Kuaförcüler Oda Başkanın yetersiz olduğunu düşünüyor musunuz, ve buna yönelik neler düşünüyorsunuz? 

Biz zamanında Kuaförler oda başkanımız sayın Veysel Koç başkana bu konu hakkında şikayetlerimizi götürdük. Kendisi de bu konuda elinden geleni yapıyor ama her şey onun elinde değil. Çünkü bizim Doğu sistemi ile Batı sistemi bir değil. Doğu’da evinin bir tarafını kuaför işletme yapan insanlar var. Sadece başkanın elinde olan bir durum değil. Zabıtaya biz zamanında başvuruda bulunduk. Zabıta bize yeterli desteklerini sunmadı. 
 

Van'da çok sayıda kaçak ve İranlı kuaför mevcut...


Odaya çok müracaat etti. Sayın başkanımız Veysel müracaat etti. Ama bize söylenileni söylüyoruz; herhangi bir çalışma görmedik. Ne belediyeden ne zabıta dan 
*Van’da İran’lı olup da merdiven altında kuaförlük yapan bir çok İranlı var. Oda bununla ilgili araştırma yapıldı mı? diye sorduğumuz da da yapıldı deniliyor. Odanın bu konuda çalışma yapması gerekmiyor mu? 

Van’da şuan bildiğim kadarıyla 15-20  işletme sahibi İranlı var.Bunların hepsi kayıtsız ve vergisiz. Türkiye vatandaşı değil İran vatandaşı. Oda başkanımızın bunlara el atması gerekiyor. Her şey menfaat olmuş. Biz söylüyoruz, bizim söylemlerimiz çok dinlenilmiyor. Her salonda bir tane İranlı bulabilirsiniz. Odadan çok kendi suçumuz. Sigorta vermiyorlar, düşük maaşlara çalıştırıyorlar. Haliyle işletmenin de işine geliyor. İranlı kuaförlerin işine geliyor .Onlar burada çalışmak için maaşa bakmıyorlar. İranlı kuaförlerin burada bu kadar çalışmasını işletme sahiplerine bağlıyorum. 

*Yaz sezonu da başlıyor. Bu sezonda Ümit Derya olarak yenilikleriniz var mıdır? Yeni bir saç tasarımı var mıdır?  
Ümit Derya ailesi olarak biz her zaman yeniliklere açık bir aileyiz. Her yıl kendimizde bir eksiklik bulur tamamlarız. Gerek saç olsun gerek makyaj olsun. Gelinlere kullanılan kirpiğe kadar hepsini bizim kullandığımız malzemeler, gelin makyaj malzemesi kirpiğe kadar Ümit Derya adı altına yapıyoruz. Kirpine kadar Ümit Derya markayı kullanıyoruz. Bizim sektörümüz yeniliğe açık bir sektör. Her yıl eğitimlerimizi alıyoruz bu yılda eğitimlerimizi aldık. Bu yılki sezona bomba gibi hazırız.

van VanTarafGazetesi Ümit derya kuaför