TUŞBA BELEDİYESİ HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI AÇIKLAMASI

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı'nın 26.03.2020 Tarih ve 5887 Sayılı Genelgesi ile Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda; salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve salgının/bulaşın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir alınarak uygulamaya geçirilmiştir.

Vatandaşların sağlıklarının korunması ve salgının yayılmasının önlenmesi amacıyla büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclisleri ile il genel meclislerinin toplantılarının ertelenmesi kararının alınmış ve bu konuda valilikler talimatlandırılmış.



‘YEREL YÖNETİM BİRİMLERİ MECLİS TOPLANTILARINI YAPABİLİR

Ancak gelinen aşamada kontrollü sosyal hayat sürecine geçilmiş ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde birçok alanda normalleşme adımları atılmaya başlanmış. Yaşanan olumlu gelişmeler üzerine İçişleri Bakanlığı 3.6.2020 Tarihli Genelge ile “Yerel Yönetim Birimleri’nin Meclis Toplantıları” konusunda valilik ve kaymakamlıkların nasıl hareket edeceğini ve toplantıların hangi şartlarda yapılabileceğini belirlemiş.



Daha önce alınmış olan büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclisleri ile il genel meclislerinin belirtilen hususlara riayet edilmesi kaydı ile Haziran ayı toplantıları ile sonraki toplantılarına izin verilmiştir.



MECLİS, İLÇE ADINA ÖNEMLİ KARARLAR ALDI

Tuşba Belediye Meclisi de Koronavirüs tedbirleri kapsamında Mart ayından bu yana toplanamadığından dolayı ilçenin geleceğini ilgilendiren birçok gündem maddesi yaklaşık 3 aydır bekletiliyordu. Bunun üzerine belediye meclisi ilçenin geleceği için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen tavsiye kurallara uyularak Haziran Ayı toplantısını gerçekleştirdi.



PARTİLERİN GRUP BAŞKAN VEKİLLERİ VE MECLİS ÜYELERİ UYARILDI

Tuşba Belediye Meclisi, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri çerçevesinde başta partilerin grup başkan vekilleri ve tüm meclis üyelerine başkanlık makamı adına Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan ‘Toplantıya Davet’ mesajında; ‘Dünyanın tüm ülkelerinde yayılan Covid 19 salgını nedeni ile tedbir amaçlı olarak ertelenen mahalli idare meclis toplantıları ilgili makamlarca ülkemizin normalleşme sürecine geçmesi nedeni ile yapılabilirliği tamim edilmiştir. Yapılacak olan meclis toplantılarına katılımda gerekli tedbirlerin alınması icab eder. Riskli bölgelerde yaşayan üyelerimizin toplum sağlığını menfi yönde etkilenmemesi için dikkat edilmesi gerektiği bu nedenle gerekli duyarlılığın gösterilmesi’ şeklinde önceden bilgilendirme mesajı gönderildi.



Toplantı günü ise Meclis Salonu girişine COVID-19 kapsamında alınması gereken önlemlerle ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve meclis toplantısı yapılacak yerin içinde uyulması gereken kurallar) asılmış, tüm meclis üyelerin ateşleri ölçüldükten sonra salona alınmış, dezenfekten tutulmuş ve kendilerine maske ile eldiven dağıtılmış, toplantı boyunca da maskelerinin çıkarılmaması konusunda gerekli ikazlar yapılan meclis üyeleri, sosyal mesafe kuralına göre birer kişi olarak oturtulmuş. Ayrıca her gün toplantı başlamadan önce meclis toplantı salonunda gerekli havalandırma yapılmış ve dezenfekte edilerek hazırlanmış. Alınan tüm bu tedbirler ise kayıt altında alınmış.



HDP’Lİ ÜYENİN SORUMSUZ DAVRANIŞININ SEBEBİ VERİLEN HUZUR HAKKI

Ancak il dışında gelen kardeşine uygulanan karantina süreci daha bitmeyen HDP Meclis Üyesi O.C. birkaç gün öncesinde yaşadığı sağlık sorunundan dolayı bir sağlık kuruluşuna başvurmasına rağmen sorumsuzca davranarak yapılan Haziran Ayı Meclis toplantısına katılım sağlamıştır. Böyle hassas bir dönemde sağlık sorunu yaşamasına rağmen katıldığı toplantı başına alacağı huzur hakkı için başta kendisi ve ailesi olmak üzere toplumun sağlığını hiçe sayan HDP’li Meclis Üyesi O. C.’nin önceki gün tekrar fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede yapılan Covid-19 testinin sonucunun pozitif çıkması üzerine hastaneye yatırıldı. Tuşba Belediye Meclis Üyeleri ile toplantıda görevli personeller de evlerinde izole edilerek 14 günlük karantina uygulama sürecine tabi tutuldular. Belediye meclisinin çalışmalarını sekteye uğratma ve vatandaşa yapılacak hizmetlerin zamanında yapılmasını engellemeye yönelik yapılan bu tür sorumsuz davranış ile bildiği halde meclis toplantısına katılan O.C. hakkında gerekli yasal takip ve işlemler başlatılacağı kaydedildi.



TUŞBA’DA HİZMETLER KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR

Şuana kadar hastaneye yatırılan O.C.’nin dışında Tuşba Belediyesi Meclis üyeleri ile meclis toplantısında görevli personelin (8 personel) hiç birinde Covid-19 semptomuna rastlanılmadı. Ev karantinasında olan personelin dışında diğer tüm personelimiz canla başla görevlerin sürdürüyor. Belediyemiz tüm birimleri ile Tuşba halkına hizmet vermeye devam ediyor. Tuşba belediyesi...