ÖZEL HABER / VAN ESNAFINA MÜJDE ! VERGİ BORÇLARI FAİZSİZ ERT

TAKİP ET

HDP Milletvekillerinin çabalarıyla Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.Vergi borçları erteleniyor, mücbir sebep ilanı kaldırılıyor.

Van esnafının ve  tüm Van halkının refahını  doğrudan ilgilendiren depremin ekonomik enkazı olan vergi borcu yıllardır en önemli sorunlardan biridir. Biriken vergi borçlarının varlığı binlerce esnafı ticari yaşamdan koparmıştır. Sorunun tespitini ve çözüm önerilerini yıllardır esnaf odaları, ticaret ve sanayi odası, mali müşavirler, esnaf ve halk dile getirmekte idi. Geçtiğimiz hafta TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülen kamu alacaklarının tahsili hakkındaki kanun teklifi görüşmeleri sürerken komisyon üyesi ve Van milletvekili Bedia Özgökçe Ertan’ın yaptığı sunum ve çözüm önerilerini kapsayan talebi komisyon tarafından da Kabul görmüştür. Buna gore biriken Vergi borcu 5 yıl taksitlendiriliyor, faizlerin tamamı siliniyor ve mücbir sebep ilanı hali kaldırılıyor.
 
 
Van’da özellikle 2011 yılında yaşanan iki büyük deprem felaketleri ve artçı sarsıntıların ardından ödenemeyen vergi borçları esnaf üzerinde çok ciddi bir yük haline gelmiş , doğrudan hane halkı etkilenmiş ve sorun lokal anlamda bir ekonomik krize yol açmıştı. Buna bağlı olarak binlerce iş yerinin kapanmasına neden olan vergi borçlarına ilişkin sorun ,HDP Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan’ın Plan Bütçe Komisyonu’na sunduğu önerinin kabul edilmesiyle son buluyor.
 
 
Konuyla ilgili Vanhaberdar’a konuşan HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan,  “Bilindiği üzere nüfus bakımından bölgenin en kalabalık kenti olan ve sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra ekonomik gelişmişlikle beraber “Doğunun Parisi” benzetmesi yapılan Van, 2011 yılında önce 23 Ekim tarihinde ardından ise 9 Kasım tarihinde meydana gelen iki depremle büyük bir yıkım yaşamıştır.Özellikle 23 Ekim’deki deprem, cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu’da meydana gelen en büyük depremler arasında gösterilmektedir. Maalesef böylesi büyük bir depremin ve artçı sarsıntılarının sonuçları da büyük olmuş ve 1000’e yakın insanımız yaşamını yitirmiştir.Deprem nedeniyle 30 bin konutun, 3 binden fazla işyerinin yıkıldığı bir o kadarının da ağır veya orta hasara uğradığı Van’da 2011 yılı sonunda ekonomi durma noktasına gelmiştir." dedi.


Özgökçe ardından konuşmasını şöyle sürdürdü : "Bu husus ise kentte yaşayan başta esnaf olmak üzere tüm vergi mükelleflerini etkilemiş ve borçlarını ödeyemez hale getirmiştir. Bakanlar Kurulu'nda alınan karar ile depremden etkilenen esnafın Halk Bankası'na, çiftçilerin de Ziraat Bankası'na mevcut borçlarının faizsiz olarak 1 yıl ertelenmesi ise hiçbir yaraya derman olamamıştır. On binlerce Vanlının zorunlu olarak şehir dışına çıkması, depremin kış aylarına girildiği bir dönemde olması; deprem sonrasında Van’ı iktisadi ilişkiler anlamında sıfırlamıştır. Ekonomik kazancın olmadığı fakat minimumda dahi olsa harcamaların yapıldığı Van ve ilçelerinde hane halkları depremin ardından ekonomik yıkıma da uğramışlardır.Bu yıkıcı etkiyi görmek için kısa bir araştırma yapmak dahi yeterlidir. 2010 yılından bugüne dek Van’a tahakkuk edilen ve tahsil edilen vergi oranlarına bakıldığında 2010 yılında %78 olan tahsil oranının deprem sonrasında sürekli düşüş gösterdiği ve 2016 yılı itibariyle %36 seviyesine kadar gerileyerek 81 il arasında son sıraya yerleştiği görülebilir.
23 Ekim 2011’de Van’ı derinden sarsan ekonomik deprem hala devam etmektedir. Merkezi hükümetin ise bu soruna bir an önce kalıcı çözüm üretmekten başka seçeneği yoktur. Van halkının içinde bulunduğu ekonomik kriz çözülmedikçe halkın refah seviyesi daha da olumsuzlaşacaktır. Aradan geçen 6 yıl bizlere acil müdahale gerektiğini göstermektedir.
Evvelce 24 aya kadar vade seçeneği öngören adımlar atılmışsa da sorunu çözmemiştir. Van halkının talebi Sakarya depreminde Sakarya için çıkarılan yasaya benzer çözümü Van için de uygulamaktı. Anılan yasa vergi terkini hususunu düzenliyordu ve bu düzenleme sonucu deprem yaraları ekonomik anlamda sarılabilmişti. Aynı talebi yıllardır biz de talep ettik. konuyu sürekli olarak meclis gündeminde tutarak çözüm arayışında bulunduk. Vergi terkini olamıyor ise Van iş çevreleri, Ticaret odası, mali müşavirler ve esnafla yaptığımız istişare sonucu faizsiz taksitlendirme talep ettik. somut olarak da şu talebi ilettik : Vanlı mükelleflerin biriken vergi borçlarının faizlerinin silinmesinin ardından anaparanın 120 ay içinde her 2 ayda bir ödeme yapılacak şekilde ödenmesidir. Komisyonda bulunan diğer partilerden milletvekilleri ve Maliye bakanı ile de yaptığımız görüşmelerin akabinde talebimiz olumlu karşılanarak kısmi düzenlemeyi öngören düzenleme komisyonda kabul edilmiştir. Buna göre 2018 yılının Ocak ayında başlayacak olan uygulama ile Van, Patnos ve Adilcevaz’ı kapsayan yerlerde faizsiz ve 2 aylık sürelerde ödenecek 30 taksit ile borçlar taksitlendiriliyor. Bu süre 66 ay demek, yaklaşık 5,5 yıl borçlar yapılandırılmış olacaktır. Öte yandan yasalaştığı ve yürürlüğe girdiği zaman mücbir sebep ilanı hali de ortadan kaldırılacaktır. Dileğimiz genel kurula geldiğinde diğer partili milletvekillerinin de desteği ve siyasi mütabakatı ile bu süreyi biraz daha arttırmaktır. Çalışmalarımız devam edecektir. Tüm Van halkını saygı ve hürmetle selamlıyor Vanımıza hayırlı olmasını diliyorum. " diye konuştu.