KÜPE YOLSUZLUĞUNA SUÇÜSTü VE VAN AYAĞI…

TAKİP ET

Ardahan´da yaşandığı ileri sürülen küpe yolsuzluğu, Milli Gazete tarafından belgelendi. Bilindiği gibi geçmişte suni tohumlama konularında da ciddi yolsuzluklar yapılmış, bazı Veterinerlerin kodları iptal edilmişti.



Hükümetin sözde genç çiftçiyi desteklemek için üç yıl önce başlattığı genç çiftçi projesi, bazı firmaların vurgun alanına dönmüş durumda. Ortaya çıkan büyük operasyon da firmaların vurgun iddialarını belgeledi. Söz konusu usulsüzlük ve iddiaların Van merkezli olması ve Van tarım il müdürlüğünün bilgisi dışında küpelerin firmalara verildiği iddiaları tanık ifadelerinden anlaşılmaktadır. Küpe numaralarının incelenip verilmesi gerekirken böyle bir işlemin yapılmadığı iddia ediliyor.

VAN´IN KULAK KÜPESİ ARDAHAN´DA YAKALANDI

Ardahan Göle Jandarma Komutanlığı, Ekim ayında yaptığı operasyonda genç çiftçi projesine hayvan tedarik eden Ankara merkezli büyük bir firmaya ait kamyonda 2183 adet kulak küpesi yakaladı. Van iline ait kulak küpelerinin Ardahan Göle´de yakalanması büyük bir hayvan kaçakçılığını gündeme getirirken, söz konusu firmanın genç çiftçi projesinde hayvan tedarikçisi olması vahim bir skandalı gündeme getirdi.

 Van Tarım İl Müdürlüğü´nden bu küpelerin söz konusu firmaya nasıl ve kimler tarafından verildiği araştırılırken, bu küpeler için kimlere ne kadar ödeme yapıldığı da sorgulanıyor. Söz konusu kulak küpesi vurgununun kamuoyunda tanınan oda, borsa, birlik yöneticilerine sıçraması da bekleniyor. Küpelerin yakalandığı kamyonet şoförünün ifadelerinde kasasında bulunan küpelerin bilgisi dışında kamyonete konulduğu ifade etmesi ise araştırılması gereken bir konu. Ayrıca Van ilinde alınacak koyunların Ardahan da alınması konusu ise başka bir araştırılması gereken konudur.  Yapılan iddialar ve askeri tutanaklara göre, Van da ihaleyi alan bu Firmalar  küpe yolsuzluğunun bir parçası olduğu söyleniliyor. Van da bu yolsuzluğun hangi kurumları kapsadığı, hangi iş adamlarının işin içine olduğu ve hangi firmaların gençlerin hayalleriyle oynandığını Van’ın siyasileri tarafından takip edilmesi gereken bir olay olduğunu hatırlatmak isteriz.

İHALESİZ VERİLMİŞTİ!

Kulak küpesi operasyonunda gündeme gelen söz konusu firmaya hayvan tedarik işlemi, TİGEM tarafından ihalesiz bir şekilde doğrudan alım yöntemiyle verilmişti. İddialara göre Aynı zamanda ihalede büyük baş adet fiyatı 4.450 tl verilmesine rağmen bu fiyatlar dikkate alınmadan bu küpe yolsuzluğa bulaşan firmalara büyük baş adet fiyatı 5 bin tl den verilmiştirCumhurbaşkanının gençlere büyük bir sürpriz olarak açıkladığı böylesi önemli bir projenin hangi gerekçelerle ve hangi mantığa dayanarak ihale edilmeden el altından firmalara peşkeş çekildiğinin açıklanması gerektiği ve bunu yapanlarla ilgile de gerekli işlemlerin hem Bakanlık hem de Valilikler tarafından biran önce yapılası kamuoyunu rahatlatacaktır.  Bu İddia edilen usulsüzlüğün derhal araştırılması gerekir. Tüm yetkililer bunu yapan kişi veya kişileri derhal sorgulamalı ve aynı zamanda haklarında kanunsal işlem yapması konusunda acilen adım atması gerekiyor.