Karabıyık'tan Bomba Açıklamlar...

TAKİP ET

Gazetemizin Genel yayın yönetmeni Abdulrahim Yeşilağaç'a önemli açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık uzun süre gündemde düşmeyecek açıklamalarda bulundu...

 

Ahmet Davutoğlu Başbakan olduğu sırada Van mitinginde yaptığı konuşmada 'Beyaz Toroslar' geri mi gelsin? Sözler sarf etti. Siz bu sözleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Sözlerin çarpıtılarak topluma enjekte etmeye çalışıldığını söyleyen Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, söylemin doğru bir söylem olmadığını belirtti. Karabıyık, “Davutoğlu’nun sözlerini çarpıttılar. Çok iyi hatırlıyorum.2000’li yılları eğer ki hatırlıyorsanız o dönemler yani ‘Beyaz Toroslar’ dönemi faili meçhullerin yaşandığı bir dönemdi. İşkenceler, ölümler, cezaevleri dönemiydi. Mesela dediler Emevi Camisinde namaz kılacağız. Bu sözleri de Ahmet Davutoğluna mal etmeye çalıştılar ama o söz ona ait değildi. Şimdi beyaz toroslar geri gelecek sözü kendisine ait ama o 2000’li yıllara gitmemesi için kullanılan bir sözdür. Beyaz torosların cirit attığı yıllara dönmemek için sarf edilen bir sözdür. Hepimizin muzdarip olduğu bir dönemdi. Maalesef bazı kesimler tarafından kendilerine siyasi rant devşirmesi olarak kullanıldı. Davutoğlu’nun kişiliği ve saygınlığı böyle bir durumu asla kabul etmez” dedi.



Sayın Davutoğlu Başbakan iken defalarca Van'a geldiğinde projelerinin olduğunu söyledi ama gerçekleşmedi. Gelecek Partisinin ve Sayın Davutoğlu'nun Van için projeleri var mı?

 

Genel başkanlarını olan Sayın Davutoğlu’nu hoca olarak gören Karabıyık, Sayın Erbakan’dan sonra profesör unvanı almış, başbakanlık yapmış tek kişi Sayın Davutoğlu olduğunu söyleyerek, “ Maalesef bir buçuk yıl gibi bir Başbakanlık gibi bir dönemi oldu. Kendisi kukla Başbakanlığı kabul etmediği için, yoksa eğer bunu kabul etmiş olsaydı birileri gibi, yerine göre meclis başkanlığı yerine göre İstanbul Büyük Şehir belediyesi gibi, birileri kadar inebilecek kadar alçalmadı. Yapmış olduğu görevler ortadadır. Türkiye’de yüzde 49,7 oyla seçilmiş bir başbakandır. İnsanlar ona oy verirken güvenerek vermiştir. Türkiye’de her iki seçmenden biri Davutoğlu’na bu yetkiyi vermiştir. Türkiye’de taşeronların hakkını veren yasaları olgunlaştıran hakların verilmesi yönünde ki imza sahibi Sayın Davutuğlu’dur. Ben bu göreve geldikten sonra binlerce insan bize teşekküre geldi. Ailelerle geliyorlar. Gelecek Partisini kurduğumuz için teşekkür ediyorlar. Diyorlar biz Davutoğlu’nun ekmeğini yedik asla ona ihanet etmeyiz. Bir başbakan göreve gelince bir hedefi vardır. En az 3 yıllık bir hedefi olur, sonuç olarak 4 yılda bir yapılan bir genel seçim vardır. Düşünün 1 buçuk yıllık bir süre zarfında başbakanlık yaptı. Yapma fırsatı verdiler. Çünkü hoca şeffaflık yasasını getirelim dedi. Yolsuzluğa bulaşanları bulalım dedi. Hatırlarsanız ismi yolsuzluğa karışan 4 tane bakanı yüze divana gönderelim dediği için az bir süre başbakanlık yapmasına izin verdiler” ifadesinde bulundu.

Karabıyık, Hem siyasette şeffaflık hem ihalelerde yani devletin büyük ihalelerinde şeffaflık yasasını getirelim ve hem bütün liderler mal varlığını aileleriyle birlikte beyan etsinler, yani her şeyi dürüst bir şekilde talep ettiği için hocanın ömrünün kısa olduğunu ancak Türkiye toplumun da ciddi bir karşılığı olduğuna vurgu yaptı. 



İktidara gelirseniz akan kanın durması için yeniden bir çözüm sürecinin mümkün olabileceğini düşünüyor musunuz?



Neden olmasın diyen Karabıyık "Bir çözüm süreci neden başlamasın ki ? Bir Kürt Sorunu var midir? Evet, vardır. Bu pansumanlarla yürümez. Gelecek Partisi bunu kendi tüzüğüne işlemiştir . İktidar parti olduğumuzda bunun hep takipçisi hemde ısrarcısı olacağız. Çünkü Allah beni bir Kürt anneden ve bir Kürt babadan vermiş dünyaya. Burada benim bir kusurum yok. Burada benim ana dilim Kürtçedir. Kürtçe konuşmaktan onur duyuyorum. Bu Türk vatandaşı için de geçerlidir. Herkesin kendi ana dilini konuşmasını bir zenginlik olarak görürüm. AKP ve HDP arasında çocuk sürecinde bir samimiyetlik vardı. Maalesef 2013 yılından sonra yaşanan olumsuz durumdan yüzünden bu koptu. MHP'nin olduğu bir yerde çözüm sürecinin geleceğini asla düşünemiyoruz. AKP ısrarcı da olsa ortağı MHP olduğu müddetçe bu gerçekleşmez. Özellikle biz iktidara geldiğimizde Doğu Anadolu da, Kürt kardeşlerimizin sorunlarıyla ilgili zaten içimizde yaşıyoruz. Açılım olarakta biz özgürlükçü ve demokratik bir partisiyiz. İnsan odaklı bir partiyiz. Bütün renkleri içimizde barındıran bir partiyiz. Bizim kurucu üyelerimizden farklı mezheplere inanan insanlarda vardır" dedi.

 



Van'da son yıllarda adeta bitme noktasına gelen Tarım-Hayvancılık ve ticari hayatın yeniden canlanması için neler yapacaksınız?



Van denildiğinde akla gelecek durumu bir kalemde söyleyerek ifade eden Karabıyık şöyle sürdürdü. "Tarım, hayvancılık, turizm, sınır ticareti bu dört başlık ekonomimizin can damarıdır. Maalesef son 4 yıl içerisinde kaynakları kesildi. Artık bu sınır ticareti sinir ticareti oldu. Evine ekmek götüren sınır ticareti vardı. Onu da kapattılar. Van coğrafik olarak önemli bir yere tekabül ediyor. İran, ıraka komşu olan bir ilden bahsediyorum. Kaçakçılıktan bahsetmiyorum bizde kaçakçılığa karşıyız. Sınır ticaretinin kapısını kapatmaları insanın yaşamına darbedir. Van gölü gibi belki de dünya da bir göl yoktur ama ne yazık ki mevcut belediyer tarafından Van Gölü havzası kirletiliyor. Biz Vanlilar olarak bunu çok iyi biliyoruz. Hazine arazilerini çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımıza 25 yıllığına karşılıksız olarak Konya'ya Erzuzuma verilirken ne yazık ki Van içinde yok. Van'da da hazine arazileri var. Neden verilmiyor? Versinler. Van üvey evlat muamelesi görüyor. Daha önce çiftçiye ekonomik anlamda destek veriyorlardı ama şimdi ekonomik durum iyi olmadığı için o destekler yapılamıyor. Hayvan bakıcılığı yapan yurttaşlardan devlet hayvan başına para alıyor. Bu durum çiftçileri mağdur ediyor"

 

Van'da HDP uzun yıllardır yerel seçimleri kazanıyor. Bu da yaklaşık yüzde 60 oy'a tekabül ediyor. Ancak iki dönemdir kayyım atanıyor. Kayyım atamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ve siz iktidar olursanız kayyım politikanız ne olacak?



Öncelikle parti tüzüğünde nede bizim kafalarında kayyum politikasının olmadığını anlatan Karabıyık, Kayyum ne demek? Diye sordu. Karabıyık, "Ben AKP döneminde çalıştığım da seçim dönemlerinde belediye başkanı adaylarından sabıka kayıt örneği ve nüfus kayıt örneklerini isterdik. Sonra seçim kuruluna verirlerdi, onlarda Yüksek seçim kuruluna gönderiyor. Gebetesine baktiriyorlar. Uygun görüldüğünde derler bu şahıs seçimlere adaylığını bırakabilir. Bunun önünde engel yoktur derler. Belediye başkan adayı sahaya inince bir efor sarfediyor. Kendini ve projelerini anlatıyor. Sizin de dediğiniz gibi HDP yüzde 60 bandında seçimleri kazandı. Bakıyorsun 2 ya da bilemedin 3'ncü gün kayyum atıyorlar. Niçin kayyum atandı? Diye sorduğunda da diyor terörle bağlantısı var. Madem terörle bağlantısı var neden siz bu adama seçime göremezsin demediniz. Madem terörle bağlantısı var neden hak verdiniz? Yani hukuki süreç neyse onu yapabilirlerdi. Ama onlar bunu yapmıyor. Seçime sokuyorlar kazandıktan sonra da diyor senin terörle bağlantın var hemen kayyum atıyorlar. Öncelikle o belediye başkanını kaldıran kitleye saygısızlık olur. Halk ve devlet arasina güvensizlik girer. Halk, ' diyor ben oy verdim ama onlar kayyum atıyorlar' diyor. Adetin olmadığı bir yerde huzur da olmaz, güven de olmaz. Bizim kayyum politisikasiyla ilgili tavrımız nettir. Sıkıntısı olan kişilere öncede aday olunmayacağını söyleriz. Diyelim ki bir belediye başkanı hakkında terörle ilgili bir sıkıntı varsa hem kayyum atayamazlar. Belediyenin meclis üyeleri toplanır. Kendi aralarında seçime giderler kendi aralarında birini seçerler. Fakat ne yazık ki bu da yapılmıyor" diye sitemde bulundu. 



Siz bir süre AK Parti İl Başkanlığı da yaptınız. AKP'de neyi yapamadığınızı düşündünüz de Gelecek Partisine geçtiniz

 

AKP'nin 2002 ve 2011 yıllarında yaptıkları hizmetlerini hala savunan bir olduğunu söyleyen Karabıyık, "Aynı zamanda da AKP'nin Kürt Sorununa olan samimiyetini de gördüm. Onun için biz orada görev aldık. Parti içinde insanlara umut veren siyasetçiler vardı. 2012 yılından sonra hem Kürt sorunu ve AKP içinde ki söylemler ve pratikler bir birini tutmadı. Aynı zamanda parti içinde önemli insanlar tasfiye edildiği için ve daha milleyetci bir kadroyla devam edince halkta dedi ki ' demek ki burada da bir samimiyetsizlik var' o yüzden AKP güç zehirlenmesi yaşadı. Az olsun benim olsun mantığıyla, baktık ki söylem ve eylem bir birini tutmuyor bende 2014'te son verdim" ifadelerinde bulundu.

 



Van'da son yıllarda iki partinin yarışına sahne olan 12 seçim oldu. AK Parti ve HDP uzun yıllardır genel ve yerel seçimlerde adeta iki partili sistem gibi yarışıyor. Bunu nasıl değiştireceksiniz?

 

Karabıyık, "HDP belediye seçimlerinde belediye başkanlarını kazanıyor hemen iktidar kayyum atiyor. Bu demokratik yasal bir hak mıdır? Hayır değil. AKP'de yıllardır iktidarda olan bir parti ve halk ondanda memnun değil. Artık ekmek ya da rant kapısı olmuş durumda. AKP bu halkın artık beklentilerini karşılayamıyor. HDP'de de ciddi kopuşlar oldu. 5 aydır bu greve gelmişim fakat günde yüzlerce insan yanıma geliyor. AKP ve HDP seçmenleridir bunlar. Seçimlerde ciddi anlamda AKP'nin seçmen kitlesinde oy alacağınız. Kısmen HDP'den de alacağız. İktidar partisinin alternatifi olarak bizi görüyorlar. 62,63 hükümetlere başbakanlık etmiş bir başbakan var. Ülkenin gündemini belirleyen bir lider var. Son olarak Rojbin Çetinin görüntülerini sosyal medya üzerinde gördüm. İrendim yani. Bir kadına yapılan durumu kabul edilebilecek bir durum değildir. İnsanlar suç işleyebilir ama onun cezasını yargı verecek. Tasvip etmediğimiz bir manzara gördüm. Başak Demirtaş'a yapılan sözlü sataşmayi da kınıyorum. Tasvip etmediğimiz bir durum. kim olursa olsun görüşü fikri zihniyeti O bir annedir o söylemi kabul etmiyoruz" sözlerine  yer verdi. 

 



AK Partide olduğunuz yıllarda Van için neler yaptınız?

 

Konuşmasının şöyle bitirdi,"Aslında bunu vatandaşa sormak lazım. Hiç birşey yapmasak bile vatandaşa gönlümüzü verdik. Sonuçta başbakan yada bakan değiliz. Biz yoneticiyiz. Halkla kurumlar arası bir köprü görevi yaptık. İnsanların yüreğine dokunduğumu düşünüyorum. O yüzden şuan buradayım".

Adelet Varmıdır Ülkede...

 

Karabıyık '' Ülkede Adalet olmuş olsaydı bu ladar siyasi parti olurmuydu, lakin adalet Gelecek Partisi ile ülkeye kavuşacaktır'' dedi.