Kadınlar engellemelere rağmen Van sokaklarında: Susmuyoruz, korkmuyoruz

TAKİP ET

Van'da TJA öncülüğünde yapılmak istenen 25 Kasım yürüyüşünün engellenmesine rağmen kadınlar, 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde Van’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında yapılmak istenen “Bölge yürüyüşü” için bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi İpekyolu İlçe Örgütü önünde bir araya gelen kadınların, yapmak istediği yürüyüş, Valilik tarafından yasaklandığı gerekçesiyle engellendi. Çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve binlerce çevik kuvvet polisinin ablukaya aldığı ilçe binası önünde toplanan kadınlar, yasak kararını, “Jin jiyan azadi” sloganı ve alkışlarla protesto etti. Kadınlar daha sonra açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP milletvekilleri Muazzez Orhan ve Şevin Coşkun, HDP bölge belediye eşbaşkanları, TJA bölge bileşenleri ile çok sayıda kadın katıldı. 

 

 “Jin jiyan Azadi” ve “Erkek devlet şiddetine karşı isyandayız” pankartlarının taşındığı açıklamada erkek şiddeti sonucu katledilen Emine Bulut, Özgecan Aslan, Nadire Kadirova ile Türkiye’ye bağlı grupların katlettiği Suriye Geleceği Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef ile Paris’te 20 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 6 Ocak 2016 tarihinde Özel Hareket Polisleri (PÖH) tarafından katledilen Kürt siyasetçi kadınlarından Seve Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır’ın fotoğrafları taşındı. 

 

Kadınlar açıklamaya, “Jin jiyan azadi” yazılı mor ve beyaz renkli fularlarla katıldı. “Jin jiyan azadi”, “Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Direne direne kazanacağız” ve “Erkek devlet şiddetine hayır” sloganlarının atıldığı açıklamada, Dilan Dirayet Taşdemir konuştu.

 

 Dilan konuşmasına şu sözlerle başladı: 

 

 “Biz bugün alanlarda kadına yönelik şiddetin her türlüsünü kınamak istedik. Ama ne yazık ki AKP iktidarı bugün alanlara çıkmamamız için ellerinden ne gelmişse yaptılar. Bugün sadece Van’da değil, İstanbul’da, Batman’da, Şırnak’ta ve birçok yerde kadınlar kadın üzerindeki şiddeti kınamak için alanlardaydı ama ne yazık ki kadınların alanlara çıkması yasaklandı. Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ve bugün uluslararası bir gündür. Dünyanın her yerinden kadınlar alanlara çıkarak tacize, tecavüz ve kadın üzerindeki şiddeti ve devletlerin kadın politikasını eleştiriyorlar. Ama bugün her yerde kadınların sokağı çıkması engellenmiştir. AKP iktidarı kadının sesinin çıkmasını istemiyor ve kadının sesini duymak istemiyor. Bundan dolayı da kadınların kitlesel yürüyüşlerini ve sesini kıstırmak istiyorlar. Tarihten beridir kadınlar şiddetin her türlüsünü görmüş ve kadın üzerinde şiddetin her çeşidi uygulanmıştır. Ama bu şiddete karşı da kadınlar direnişlerini ve mücadelelerini yaşamın olduğu her yerde yükseltmişlerdir. Ama bizler şunu çok iyi biliyoruz ki, bu 17 yıldır kadınlar üzerindeki şiddet, taciz ve tecavüz her geçen gün daha da artıyor.” 

 

Kadınların, “Bizler artık yaşamak istiyoruz” diye haykırdığını kaydeden Dilan, “Kadınlar, evde, sokakta ve yaşamın her alanında devlet ve erkek şiddeti ile yüz yüze kalıyor. Geçen yıla oranla bu yıl çocuk istismarı yüzde 25 arttı. Sadece 2019 yılında 300 yakın kadın katledildi. Bu tesadüf değildir. Bu AKP politikalarının bir sonucudur. AKP kadınların şiddete karşı sesini yükseltmesini istemiyor” dedi.

 

‘Birçok kadın kurumu kapatıldı’

 

AKP’nin kadınların şiddete karşı sessiz kalmasını istediğine dikkat çeken Dilan, “bundan dolayı kadınlara yönelik ellerinden ne geliyorsa yapsınlar. Bugün şiddete karşı alanlara çıkanlara sokaklar yasaklanıyor. AKP ve iktidarı kadına yönelik şiddete karşı bir politika yürütmüyor. Kadın şiddetine karşı çıkan kadın kurumları üzerine devlet şiddet uyguluyor. Çünkü biz kadınlar bu politikalara karşı sesimizi yükselttiğimiz için sesimiz bastırılmak isteniyor. Kayyım politikaları ve kayyım zihniyetiyle birçok kadın kurumu kapatıldı. Belediyelerde kadın sistemi ve kadın daireleri vardı, ama hepsine el koyarak bu sistemin içi boşaltıldı. Sonrasında da kadınlara yönelik şiddete karşı sokaklarda ve siyasette olan kadınlar rehin alındı. Bugün cezaevlerine bakın annelerden, gençlerden, milletvekillerinden, genel eş başkanlara bütün kadınlar rehin alınmıştır. Ama cezaevlerinde ki kadınlarda bu şiddete karşı direnişlerini yükseltiyorlar” ifadelerine yer verdi.  

 

‘Kadının kendi ayakları üzerinde durmasını istemiyor’

 

Dilan devamında şunları dile getirdi: “Şiddetin açığa çıkmasını istemiyorlar ve kadın iradesini kırmak istiyorlar. Bundan dolayı da şiddet üzerine kurulu olan bu rejimi güçlendirmek ve kadınları da savunmasız bırakmak istiyorlar. Bugün AKP ve kayyım zihniyeti kadının kendi iradesi ile ayakları üzerinde durmasını istemiyor ve bunu da resmileştirmek istiyor. Bu politika sadece Türkiye de değil, dünyanın her yerinde kadınlara yönelik bu politika yürütülüyor. Rojava’daki şiddet ve Rojavalı kadınların DAİŞ’e karış mücadeleleri kadınlara yönelik bu şiddeti tamamıyla ortadan kaldırmaya yöneliktir. Dünyanın her yerinde kadın kazanımlarını yok etmek istiyorlar. İstanbul Sözleşmesi’nin içini boşaltmak, nafaka hakkını ortadan kaldırmak istiyorlar ve böylelikle kadınların bütün kazanımlarını ezdirmek istiyorlar. Ama bizler şunu çok iyi biliyoruz ki kadınlardan korkuyorlar. Çünkü kadın mücadelesi özgürlük, eşitlik mücadelesidir. Bunun içinde tek adam rejimlerini yaratmak istiyorlar. Bunun içinde kadınları bir tehdit olarak görüyorlar, bundan dolayı kadına yönelik bu kadar saldırganlar.”

 

‘Seveler, Pakizeler ve Hevrin Xelefler bu yürüyüşü büyüttü’

 

Dilan son olarak,  “Şiili’den, Lübnan’a, Latin Amerika’dan, Kürdistan’a kadar kadınlar ayakta. Bu üç kadın şahsında bugün Seveler, Pakizeler ve Hevrin Xelefler bu yürüyüşü büyütmüş ve mücadele kaldığı yerden devam ediyor. Kadınlar hiçbir zaman devlet ve erkek şiddetine karşı boyun eğmeyecek ve her daim de başkaldıracaktır. Kadınlar, bu iktidarlara karşı her zaman dimdik ayakta olacaklar ve her daim başkaldıracaklardır. Jin jiyan azadi” dedi.  

 

“Jin jiyan azadi” ve “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyen kadınlar, açıklamanın ardından HDP Van İl Örgütü binasına kadar yürümek istemesi polislerce engellendi. 

 

Kadınlar bunun üzerine ara sokaklarda bir araya gelerek, yürüyüşlerini HDP Van İl Örgütü binası önünde sonlandırdı. 
Jinnevs6