İŞ İNSANI ŞEREF HAYRİ; VAN HALKI BÜYÜK SIKINTIDA

TAKİP ET

Van Şeref ve Marka mobilyanın sahibi iş insanı Şeref Hayri gazetemize açıklamalar da bulundu.Gerek esnafın gerekse vatandaşın ekonomik olarak büyük zorluklar çektiğini belirten Şeref bey Van sınır kapısının Van için büyük önem taşıdığını ve ekonomiyi büyük ölücüde etkilediğine değinerek sözlerine şöyle devam etti;

Sıkıntılarımızı anlatma fırsatını bize verdiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Öncelikle kendimi kısaca tanıtayım; Ben Şeref Hayri. Şeref mobilyanın sahibiyim.2009’dan bu yana kendi işyerimi kurdum. Fakat bundan çok yıllar önce bu işle ilgili deneyimim vardı. Van’da yıllarca büyük firmalarda tezgahtar olarak ,mağaza müdürü olarak çalıştım. Bu işin mutfağından yetişerek bugüne kadar hamdolsun geldim. Vanda iki mağazamız bulunmaktadır. Biri 2000 metre kare biri 880 metre kare olmak üzere Şeref Mobilya ve Marka Mobilya olarak en uygun fiyat en kaliteli ürünleri halka sunmak için hizmet vermekteyiz.

“HEM MÜŞTERİLER HEMDE ESNAF ZOR DURUMDA”

Pandemi süreci tüm dünyayı etkilediği gibi bizi de,ülkemizi de çok etkiledi. 2020 Yılının Mart ayından itibaren büyük sıkıntılar yaşamaya başladık. İnsanlar büyük bir tedirginlik içine girdiler . İnsanlar tedirgin olunca ticaret dönmez, ekonomide ilerlememiz gereken yerde duraksarız ve hatta gerileriz. Esnaf olarak çok zamanlar geçiriyoruz. Birçok esnaf arkadaşımız ödemeler konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Taksitleri çek ve senetlerini gününde ödeyemiyorlar. Farklı şekillerde borçlanma yoluna gidiyorlar. Müşterilerimiz de büyük bir çekingenlik yaşıyorlar. Taksit ödemesi konusunda büyük sorunlar yaşıyorlar. İşsiz kalan birçok müşteri biz karşı mahcup durumda kalıyor. Aynı memlekette yaşayan insanlarız. Birbirimizi tanıyoruz ödeme konusunda biz de onları idare etmeye çalışıyoruz. Bazı müşterilerimiz bir seneden fazladır bize ödeme yapamıyor bu durumlar karşısında bizde onları idare etmeye çalışıyoruz insanları ödeme konusunda zorlayamıyoruz.

“DEVLETİN DESTEK PROGRAMI BİR HAYALDİ!”

Devleti bu konuyla ilgili kaynaklardan bahsedecek olursak tv den izlediğimizde her sabah bankaya gidip desteğimizi alıp geri dönecektik. bu sadece bir hayal olarak kaldı. Böyle bir şey yok sadece reklamdan ibaret. Bu pandemi süreci içerisinde herhangi bir şekilde devlet desteğini almadık. Sadece bir personelimizin kısa çalışma ödeneğinden faydalandık oda bugün bitiyor zaten son gün. Bu saatten sonra esnaf napa bilir? Bu kısa çalışma ödeneğini alamayan esnaf mecburen istihdamda çalışan işçi sayısını azaltmaya gidecek yada işçilerine ücretsiz izin verecek. Başka çaresi yok. Ücretsiz izne ayrılan işsizin ailesine karşı daha fazla sorumluluğu artacak, ailesine nasıl bakacak? Biz bunları düşünüyoruz.

“SINIR KAPISI VANIN CAN DAMARIDIR”

Bana göre devletin bir süre daha kısa çalışma ödeneğini uzatması gerekiyordu fakat iki gün önce genel kurulda yapılan toplantıda kabul edilmedi. İnsanlar ne yapacak nasıl geçim sağlayacak bilemiyorum.Van sınır kapısını şuna benzetiyorum; bizim için bir nehir niteliğindedir. Bu nehirin önünü keser içeriye almazsan susuz kalırsın. Bana göre bu sınır kapısı Van’ın can damarıdır. Sınır kapısının açılması esnafların şirketlerin ekonomik olarak toparlanmasına yardımcı olacaktır. Gerekli önlemler alarak açılması gerekir . Batıdaki sınır kapıları şuan açık. Bir yıldır kapalı olan bu sınır kapısı esnafımıza ve Van’ın ekonomisine zarar vermektedir. Devlet erkânının bu konudaki düşüncelerinin ne olduğunu bilemiyoruz fakat açılması Van ekonomisi açısından büyük önem teşkil etmektedir.”diyerek sözlerini tamamladı.