HDP'li Sarısaç: "Halk Perişan Kömür Dağıtılmıyor"

TAKİP ET

Van'da maddi durumu yerinde olmayan ve kömür ihtiyacını karşılamayan vatandaşlar yardım kömürü bekliyor. Kar yağışı başlamadan önce dağıtılması gereken yardım kömürü aylar geçmesine rağmen hala vatandaşlara ulaşmadı.

Halkların demokratik partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç Van’da hala dağıtılmayan yardım kömürü sorununu meclise taşıdı. 

Van’da ki kömür sorununu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a maddeler halinde sıralayan Van Milletvekili Murat Sarısaç, sorunun biran önce çözülmesi çağrısında bulundu. 

Murat Sarısaç soru yönergesi şu şekilde: 

Aşağıda belirtilen sorularımın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YANIK tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Van’da uzun ve soğuk geçen kış mevsiminin başlamasıyla birlikte yurttaşların ısınma sorunu gündeme gelmektedir. Özellikle Van’ın tamamında doğalgazın olmaması ve peş peşe gelen zamlar, yurttaşları farklı çözümlere mecbur bırakmaktadır. Bu nedenle her yıl Van’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDY) tarafından yapılan kömür dağıtımı eleştirilerin odağında yer almaktadır. Çünkü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dağıtılan kömür torbalarının içinden kömür yerine taş çıktığı, halka kalitesiz kömürün dağıtıldığı, sobada taşların patlamasının tehlike yarattığı, zehirlenme korkusuyla uyumadan önce sobaya kömür atılamadığı ve ısınamayan çocukların hastalandığı yönünde şikayetler basına yansımaktadır. Buna tepki gösteren yurttaşlar, kömür dağıtımıyla şirketlerin zenginleşmesi amaçlanmıyorsa daha kaliteli bir kömürün dağıtılması gerektiğini belirtmektedirler. 

 

 

Bunun yanında yurttaşlar; İpekyolu ilçesi başta olmak üzere Van ve ilçelerinde sadece birkaç mahallede kömür dağıtımının yapıldığı, binlerce yoksul yurttaşın hâlâ kömür beklediği; sorunun çözümü için çalışan muhtarların muhatap bulamadığı, Kaymakamlık ve Valiliğin randevu vermediği ve ihaleyi alan kişilere de ulaşılamadığı şeklindeki şikâyetlerini tarafımıza iletmişlerdir. Burada yurttaşların yoksulluğunun suiistimal edilmesinin yanında bazı kesimlere rant alanlarının da oluşturularak kamu kaynaklarının israfına neden olunduğu yönünde ciddi kaygılar söz konusudur. Özellikle ihaleyi alan bazı firmaların sorumluluklarını yerine getirmediği, haksız kazanç elde ettiği gibi halkın sağlığını tehdit edebilecek kömür dağıtımı yaptığı yönünde de ciddi iddialar söz konusudur. Dolayısıyla kömür dağıtımının zamanında yapılmaması, Nisan ayına kadar sürmesi birçok yurttaşın kışı soğukta geçirmesine neden olacaktır. Bu nedenle siyasi iktidarın, belirtilen sorunların çözülmesi amacıyla derhal harekete geçmesi ve söz konusu iddialar hakkında inceleme başlatması gerekmektedir. 

 

Bu bağlamda;

 

Van’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDY tarafından kömür dağıtılması konusunda kamuoyuna yansıyan şikayet ve iddialardan haberdar mısınız? 

 

Van’da dağıtılan kömür torbalarından kömür yerine taş çıkması ile İpekyolu ilçesinde binlerce haneye kömür yardımımın yapılmaması konusunda Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

 

Van’da son beş yılda kaç haneye kömür dağıtımı yapılmıştır? Önerge tarihine kadar bunun yıllara ve ilçelere göre dağılımı nedir?

 

Van’da son beş yılda önerge tarihine kadar kömür yardımına ihtiyacı olduğu tespit edilen hane sayısı kaçtır? Bunun yıllara göre dağılımı nedir?

 

Van’da son beş yılda dağıtılan kömürün miktarı ne kadardır? Bu miktarın yılara göre dağılımı nedir?

 

Van’da yurttaşlara dağıtılan kömürün uygunluk kontrolü yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi kurum tarafından yapılmıştır? Söz konusu kontrollerin sonuçları nelerdir?

 

Van’da dağıtılan kömür ihale usulüyle mi temin edilmektedir? Kömür dağıtımını son beş yılda üstlenen firmalar hangileridir? 

 

Van’da yurttaşların kömür dağıtımı konusunda yaşadığı sorunların çözülmesi amacıyla önerge tarihine kadar atılan adımlar nelerdir?

Van Taraf Gazetesi Van Haber 

Murat Sarısaç HDP İpekyolu kömür Halk Van Sosyal Yurttaşlar