HDP'li Orhan kadın katliamlarındaki artışı İçişleri Bakanı'na sordu

TAKİP ET

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Türkiye'de hızla artan kadın katliamlarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Türkiye’de kadın cinayetlerinin yaygınlaşmasını, önlenmemesini, faillerin korunmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Türkiye’de kadına yönelik şiddet nedeniyle yüzlerce kadının her yıl katledildiğine dikkat çeken Orhan, kadına yönelik şiddetin en açık göstergelerinden birinin kadınların etraflarındaki erkeklerce öldürülmesinin olduğunu diğerinin ise şüpheli kadın ölümleri şeklinde olduğunu belirtti.

 

‘Artışın ana nedeni cezasızlık politikası’

Eşitsiz ve adaletsiz toplumsal cinsiyet yapısının ve faillere yönelik cezasızlık politikasının kadın cinayetlerinin ana nedenleri olduğuna dikkat çekti. Orhan, “İstanbul Sözleşmesi’nin uygulamaya geçirilmeden fesih edilmesi, kadınların yaşam hakkını koruyan mevzuatın yetersizliği veya var olan mevzuatın uygulamaya yansıtılmaması ve kadınlar için başvuru ve korunma mekanizmalarının işletilmemesi her yıl yüzlerce kadının yaşamına mal olmaktadır. Çoğu kamuoyunun bilgisine yansımayan şüpheli kadın ölümleri konusunda faillerin korunduğuna ve cezasız kaldığına yönelik toplumda genel kabul haline gelen bir algı mevcuttur. Birçok vakada kadınlara saldıran failler ‘ceza almayacağını veya küçük bir ceza alacağını’ ifade edebilmektedir” dedi.

 

‘Üniformalı failler korunmaktadır’

Son bir ay içerisinde katledilen kadınların isimlerini de önergede sıralayan Orhan, bu kadınların tümünün erkekler eliyle katledildiğinin altını çizdi. Son 1 hafta içerisinde Van’da 3 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğine vurgu yapan Orhan, basına yansıyan haberlerden derlenen verilerin dahi yaşanan şiddetin boyutlarını tam olarak ortaya koymadığını söyledi. Orhan, özellikle bölge illerinde yaşanan ölümlerde ‘üniformalı’ şiddetinin arttığını ifade ederek, “ Bu vakalarda failin korunduğunu, delillerin tam zamanlı toplanmadığını, yargılamanın ya yapılmadığı ya da çok sürünceme de bırakılarak faillerin korunduğu ifade edilmektedir. En son Şırnak’ta Ahmet Babat, Firdevs Babat’ı (17) korucu silahıyla öldürdü. Ahmet Babat’ın korucu olan abisi de ‘başka bir çocuğa nitelikli cinsel istismar’ suçundan tutuklandı” dedi.

 

Orhan, toplumsal bir dönüşüm için gerekli kapsamlı kamusal politikaların geciktirilmeden başlatılması gerektiğini kaydederek İçişleri Bakanı’na şu soruları sordu:

 

* 2022 yılında en az 275 olarak kamuoyuna yansıyan kadın cinayetleri hakkında devam eden soruşturma sayısı kaçtır? Bu kapsamda tutuklanan, hüküm giyen katil sayısı kaçtır? Yakalanamayan sanık sayısı kaçtır? Katil ve sanıkların yaş, eğitim ve maktul ile akrabalık durumları nedir?

 

* Türkiye’de son 10 yılda öldürülen kadın sayısı kaçtır? Bu cinayetlerin illere göre dağılımı nedir?

 

* Türkiye’de son 10 yılda kayıp ilanı verildikten sonra katilleri olan erkeklerce öldürüldüğü açığa çıkan kadın cinayeti sayısı kaçtır?

10 yıl içinde yaşamına son vermeden önce aile içi şiddete maruz kaldığı tespit edilen kadın sayısı nedir? Yaşamına son veren kadınlarda işsiz ve yoksul olanların oranı nedir? Yaşamına son veren kadınların eğitim durumu nedir?

 

* Son 10 yılda intihar ettiği iddiası ile soruşturulduğunda kadın cinayeti olduğu açığa çıkan vaka sayısı nedir? Bu nedenle tutuklanan ve hüküm giyen katil sayısı kaçtır?

 

 * Kadına yönelik şiddet, taciz, istismar ve cinayet vakalarının yaşanmaması için bakanlık olarak ne yapıyorsunuz?

 

* Kadınların eşit, özgür ve bağımsız bir yaşam kurabilmesi için hangi önlemleri alacaksınız? Van Taraf Gazetesi Van Haber 

HDP Muazzez Orhan Kadın Cinayet Van Van Taraf Gazetesi