HDP'Lİ Kadınlardan Kars tepkisi

TAKİP ET

Kadınlar birçok kentte TJA öncülüğünde, Kars Belediyesi'nin hedef alınmasına tepki göstererek, "Kadın kazanımlarımızdan elinizi çekin, eşbaşkanlık mor çizgimizdir" açıklaması yaptı.


HDP Van Kadın Meclisi ve TJA bileşenleri, Kars Belediyesi'ne yönelik saldırılara tepki için açıklama yaptı. HDP il binasının bahçesinde yapılan açıklamaya kadınlar, maske takarak ve fiziki mesafeye dikkat ederek katıldı. Kadınlar adına açıklama yapan HDP Van Kadın Meclisi Üyesi ve görevden alınarak yerine kayyım atanan Muradiye Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Balkan Dersim Katliamı ve Ermeni Soykırımı’nı hatırlatılarak, devletin hakikat ile yüzleşme temelinde katledilenlerin ailelerinden ve Dersim halkından özür dilemesi gerektiğini ifade etti. Balkan, "Bu coğrafyada her şeyden çok ihtiyaç duyduğumuz toplumsal barış ve demokratik Türkiye bu tarihsel yüzleşmeler ile inşa edilecek" dedi.

AKP iktidarının 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana HDP’li belediyelere dönük yoğunlaştırılmış ve sistematik olarak bir faşizm politikası yürüttüğünü söyleyen Balkan, koronavirüs salgını sürecinde dahi kayyım atanan belediyeleri hatırlattı.

Savaş ve çözümsüzlük politikalarında ısrarcı olan AKP’nin, bir taraftan da kadın düşmanlığı üzerinden, örtülü af yasasıyla kadın ve çocuklara yönelik suç işleyenleri serbest bıraktığını dile getiren Balkan, kayyımlar eliyle kapatılan kadın kurumlarını anımsattı.

Kars Belediyesi'ne yönelik saldırılarla hedeflenenin eşbaşkanlık sistemi olduğuna dikkati çeken Balkan, “Eşbaşkanlık uygulamamız, haklılığını ve meşruluğunu toplumsal yaşamdan, uluslararası sözleşmelerden, anayasadan ve partimizin program ile tüzüğünden almaktadır. Eşbaşkanlık sistemimiz suç değil olamaz, toplumun yarısı olan kadınların yönetimde eşit söz sahibi olduğu, kadın taleplerinin toplumsallaştırıldığı kadın bakış açısıyla hizmet üreten, ekolojik, kolektif, tekçiliğin değil; ortak aklın ön planda olduğu yerel yönetimler modeli olarak dünyada tek örnektir” dedi.