HDP'den Van'daki 1 Eylül mitingine çağrı

TAKİP ET

Van'da 1 Eylül'de düzenlenecek barış mitingine ilişkin açıklama yapan tertip komitesi, tüm Van halkını mitinge davet ederek, 'Gelin demokrasi mücadelesini büyütelim, barışı hep birlikte kazanalım' çağrısında bulundu.

Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü tarafından 1 Eylül’de düzenlenecek olan “1 Eylül Barış Mitingi” için tertip komitesi, il binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya HDP ve DBP Van il eşbaşkanları ile yöneticiler katıldı. Açıklamayı okuyan HDP’li Saray Belediyesi Eşbaşkanı ve Tertip Komitesi Eş Sözcüsü Caziye Duman, tüm Van halkını Musa Anter Parkı’nda yapılacak olan mitinge davet ederek, ülkede ve bölgede barış ihtiyacının her zamankinden daha güncel olduğuna vurgu yaptı.

 

‘AKP-MHP ittifakı iktidarını sürdürmek için toplumu kutuplaştırmakta’

Duman, barışın, bölge ve Türkiye halkları için çatışmaların ve savaşın derinleştiği bir dönemde her gün ısrarla tekrarlanması gereken bir hedef olduğuna dikkat çekti. Duman şunları ifade etti: “Barış mücadelesi, barışın imkan ve koşullarının olmadığı zamanlarda önemli ve değerlidir. Savaş ve çatışmaların olduğu ülke ve toplumlarda barış mücadelesini sürdürmek, barışın sözcülüğünü yapmak, bu talebin zeminini olgunlaştırmak en önemli görevlerden birisidir. Bugün savaş, çatışma ve gerginlik, ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı üslup AKP-MHP ittifakının ayakta durmasının koşuludur. Erdoğan-Bahçeli ittifakı, iktidarını sürdürmek, tahakkümünü derinleştirmek için toplumu kutuplaştırmaktadır. Türkiye, bugün faşizmi kurumsallaştırma süreciyle bu sürece direnen demokrasi güçlerinin mücadelesine sahne olmaktadır.”

 

‘İktidarın uygulamaları küresel bir sorun haline gelmiştir’

İktidarın akıl ve vicdan dışı uygulamalarıyla geleceği tehdit ettiğine değinen Duman, uygulamaların artık bölgesel ve küresel bir sorun haline geldiğinin altını çizdi. AKP iktidarının uygulamaları ve söylemiyle bölgeyi sürekli bir savaş girdabına hapsetme anlayışında olduğunu aktaran Duman, “Bugün Ortadoğu’da, Irak’ta, Şengal’de, Suriye’de, Rojava’da bölge halklarının IŞİD’e ve onu destekleyen yapılara karşı uzun süredir büyük bedeller ödeyerek sürdürdüğü insanlık mücadelesi aynı zamanda bir demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesidir” dedi.

 

‘HDP ve bileşenlerini tasfiye etmek barış olmasın çabasıdır’

Barış içinde yaşama hakkının temel bir insan hakkı olduğuna vurgu yapan Duman şunları ifade etti:

 

“Barışın sağlanmadığı bir ülkede, başta yaşam hakkı olmak üzere hiçbir insan hakkı ve hukuk güvence altında değildir. HDP’yi, bileşenlerini ve kurumlarını demokratik siyasetten tasfiye etmeye çalışmak, barış olmasın diye çabalamak demektir. 1 Eylül’de bir kez daha demokratik siyaset konusundaki kararlı duruşumuzu vurguluyoruz. HDP, demokrasi ve barış mücadelesini faşizme ve her türlü adaletsizliğe karşı kararlı bir şekilde sürdürecektir. Barış mücadelesinin toplumsal karşılığının yaratılması, bu talebi ete kemiğe büründürecek imkân ve koşulların oluşturulması için demokratik siyaset alanında elinden gelen her şeyi yapacaktır.” Gelin barışı hep birlikte kazanalım’

Gerçekleşen mitinge çağrıda bulunan Duman, “1 Eylül’de Türkiye demokrasi ve barış güçlerine; vicdan sahibi tüm yurttaşlara, sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek birliklerine, siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine barış çabalarını ortaklaştırma çağrısını yapıyoruz. Demokrasi, adalet, barış, özgürlük ve eşitlik mücadelesini ortaklaştırmak, bu gidişi durdurmak için önemli bir adım atmak demektir. Gelin demokrasi mücadelesini büyütelim, barışı hep birlikte kazanalım. 1 Eylül Perşembe Günü Musa Anter Parkı’nda HDP öncülüğünde gerçekleştireceğimiz 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlamalarında ‘faşizme, adaletsizliğe, savaşa karşı barışı haykırmak için’ tüm halkımızı davet ediyoruz.”

 

Van’da yapılacak 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi’ne katılacaklar şu şekilde:

 

 * HDP Eş Genel Başkanı: Pervin Buldan

 

 * HDP Bölge Milletvekilleri

 

 * Sanatçılar Azad BEDRAN, Koma Sorjiyan Van Taraf Gazetesi Van Haber 

HDP Eylül miting Van Pervin Buldan