HDP 'den Açıklama...

TAKİP ET

Van'da kayyım döneminde yapılanlara ilişkin basın toplantısı düzenleyen HDP'liler şu iddiaları anlattı: Kar temizleme çalışması için gün bazında ödeme puantajı düzenlenerek kira ödenecekti. Araçların tüm yıl her gün çalıştığı gösterilerek 10 trilyondan fazla ödeme yapıldı. Mezarlık çitleriyle ilgili ihalede 1.5 trilyonluk zimmete geçirme tespit edildi.

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir ve ilçe belediye eşbaşkanları, yolsuzluklar ve usulsüzlüklere dair rapor açıkladı. Raporda, büyükşehire ait Park AVM’nin SGK’ye devri, otopark hizmeti ve bazı ihalelere ilişkin çarpıcı bilgiler yer aldı.


HDP Van İl Binası önünde yapılan basın toplantısına HDP’li yöneticiler, milletvekili Murat Sarısaç, belediye eş başkanları ile meclis üyeleri katıldı. Açıklamayı Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı yaptı. Park AVM binasının borç karşılığında SGK’ye devredildiğini söyleyen Avcı, şöyle konuştu:

HER AY BELEDİYEYE 700 BİN TL GELİR GETİREN AVM NEDEN SATILDI?

“2019 seçimlerinden sonra karşılaştığımız tablo gerçekten vahim. Bu sorunu tamamen çözmek adına Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlığınca oluşturulan komisyon, şeffaf bir şekilde çalışmalarını yürüterek çözüm adına % 95 yol kat etti. Ancak 19 Ağustos günü atanan kayyım ile bu çözüm tamamen çöpe atıldı ve şu an AVM tamamen kapatılmış durumda. Hem mülki değeri hem de aylık kira geliri ile belediyeye büyük bir kaynak olan Park AVM binası, kayyımın yaptığı açıklamada görüldüğü gibi borç karşılığında SGK’ya devredildi. Bu satışı yapanlara şunu soruyoruz: her ay belediyeye 700 bin TL gelir getirecek Park AVM’yi hangi şartlarda ve neye dayanarak satıyorsunuz? Daha önce getirdiğiniz yönetim firmasıyla yaptığınız sözleşme feshi ne şekildedir ve bu yönetimin 19 Şubat 2019’dan bu yana belediye ödemesi gereken kira bedeli ödendi mi? Belediye üzerinden yandaşlarına satamadığınız Park AVM’yi SGK üzerinden birilerine peşkeş mi çekeceksiniz? Son olarak Van halkına şunu söylüyoruz: bir AVM’yi çarçur edip yönetemeyen bu zihniyetin 1.5 milyonluk nüfusa sahip Van kentini yandaşlarına peşkeş çekerek nasıl yönettiği gözler önündedir.”

SAYIŞTAY RAPORU GEREĞİ BAŞLAYAN SÜREÇ DURDURULDU

Mustafa Avcı ayrıca “2018 yılında Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından şehrin belli caddelerinde otopark yapılması ve bunun işletilmesi için yetki bir yıllığına belediye bağlı Belvan şirketine verildi. Soruyoruz; Sayıştay raporları gereği başlatmış olduğumuz süreci neden durdurdunuz ve söz konusu firma ile aranızda nasıl bir ilişki var ki bu firmanın rantını Van halkının menfaatinin üstünde tutuyorsunuz?” diye sordu.

‘DUVARI YAPILMAMIŞ MEZARLIKLAR İÇİN ÖDEME YAPTILAR’

Kayyım belediyelerinin ölüler üzerinden yolsuzluk yaptığını da öne süren Avcı şöyle devam etti: “2015 yılında Van merkez ve ilçe mezarlıkları duvarları üzerinde demir çit korkulukları yapımı için ihale yapıldığı, 2016 yılında kayyım atandıktan sonra ilgili şirketin yapması gereken işi hiç yapmadığı halde işi yapmış gibi göstererek eski para ile yaklaşık 1.5 trilyon TL paranın şirket sahipleri ile kurumun ilgili yetkilileri tarafından zimmete geçirdiği Teftiş Kurulu Başkanlığı raporlarında mevcuttur. Belgelenmiş olan bu yolsuzluk ile ilgili hukuk süreci başlatıldı mı? Başlatılmış ise bu süreç kamuoyunun bilgisine neden sunulmuyor? Bu zihniyet sadece bizim ve bize ait olan kaynaklardan değil ölülerimiz üzerinden de yolsuzluk yapacak kadar alçalmıştır.”

KAR TEMİZLİĞİNE TÜM YIL ÖDEME!

Eşbaşkan Avcı, karla mücadelede yaşanan yolsuzluklar ve yetersizliklere de değindi: “2018 yılında kar temizleme çalışması için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan karla mücadele araç kiralama ihalesi sadece kış mevsimi için geçerli olup; ihale sözleşmesine göre araçların yağacak kar temizlediği gün bazında ödeme puantajı düzenlenerek günlük kira bedeli ödenecekti. Daha sonra ihale dosyası üzerinde yapılan incelemelerde araçların tüm yıl her gün çalıştığı gösterilerek sahte bir şekilde düzenlenen puantaj ve görev emir belgelerine istinaden ilgili firmaya yaklaşık olarak 10 trilyon fazladan ödemenin yapıldığı teftiş kurulu tarafından raporlaştırıldığı bilinmektedir. Belgelenmiş olan bu yolsuzluk ile ilgili herhangi bir hukuki sürecin başlatılmadığını da kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Ayrıca 2018 yılı kış mevsimi ise tarihte bilinen en az karın yağdığı bir kış geçirdiğimiz tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir.” (DUVAR)