GÜLER; VAN'DA FUARA BÜYÜK İLGİ!

TAKİP ET

'Bilinçli bir kitle oluştu!'

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı; Süleyman Güler, yapılan fuarlar hakkında gazetemize İmtiyaz Sahibi Abdulrahim YEŞİLAĞAÇ’a özel açıklamalarda bulundu. Güler; “Eskiden İnsanlar fuarlara zaman geçirmek için gelirlerdi ve uzun süre fuarda kalırlardı. Şu anda çok bilinçli bir kitle oluştu. İnsanlar gelip karar verip işlerini görüp çok çabuk çıkıyorlar” dedi"

 

Fuarcılık alanında açıklamalarda bulunan Güler; “Öncelikle teşekkür ederim. Böyle bir fırsat verdiğiniz için. Biliyorsunuz Pandemi den dolayı fuarların birçoğu iptal olmuştu. Bizde fuarlarımızdan sadece 3 tanesini yapabilmiştik. O fuarları da sadece devam edebilmek anlamında yapmıştık aslında. Bu sene yasakların kalkmasıyla birlikte  gıda fuarını yapmıştık ve ondan sonrada bu mobilya fuarını açmıştık. Tabi ki pandemiyi ve hava şartlarını göz önüne aldığımızda şu ana kadar rağbet normal seyrinde gidiyor. Geçen hafta cumartesi pazar fazla yoğunluk vardı. Genelde fuarda hafta içleri insanların işleri dolayısıyla biraz sakin geçer. Bugün ve yarın da yoğun geçer, geçecek diye umut ediyoruz. Ama pandemiden sonraki fuarlarda şöyle bir şey gözlemledik: eskiden İnsanlar fuarlara zaman geçirmek için gelirlerdi ve uzun süre fuarda kalırlardı. Şu anda çok bilinçli bir kitle oluştu. İnsanlar gelip karar verip işlerini görüp çok çabuk çıkıyorlar. Onun içinde bazen bakınca az kişi görülebilir bu da şundan kaynaklı müşteri en fazla 20-25 dakika kalmakta. 10 dakika 15 dakika kalıp insanlar işini görüp bir an evvel çıkıyorlar. Bilinçli olmaları çok güzel çok sevindirici. Fuarlarda şöyle de bir şey var : Hedef bıraktığınız bir fuar ciroları var ben bu fuarda ve önceki fuarlarda bu cirolara ulaşacağına inanıyorum. İnşallah bundan sonraki süreçlerde de olur. Çünkü artık insanların da artık bir beklentisi oluştu. İnsanlar da uzun süre içerde kalmalarından ötürü artık bir sosyal yaşamın içinde olmak istiyor. Dolayısıyla fuarlarda hem bu yönü ile hem de duran ekonomilerde bu tür aktivasyonlar sektöre bir moral veriyor. Şu anda bu fuar için her ne kadar yerel esnaftan da katılımcı almışsak da her firmadan da üç dört tane misafir kabul etmişizdir. Bunu onla çarptığınızda iyi bir müşterinin ve ziyaretçinin aslında geldiğinin ve otellere ,restoranlara da canlılık getirdiğini düşünüyoruz. Bunun da ekonomiye nispeten canlılık getirdiğine kanaat getiriyoruz. Esnafla biz de görüştüğümüzde bu durumu söylüyorlar. Bir moral bir canlılık geldiğini bir nefes aldıklarını bir dünyanın olduğunu düşünüyorlar. Dışarıdaki insanların bakış açısını pozitif etkiliyor. Bu anlamda da biz şehrin hem tanıtılmasına hem kalkınmasına yardımcı olduğumuza inanıyoruz” dedi.

“İLK GÜNDEN BU GÜNE, 30 BİN ZİYARETÇİ”

Kapılarımızı açtığımız günden bu güne yaklaşık 30 bin kişinin fuarı ziyaret ettiğini belirten Güler; “Tam olarak günlük ziyaretçi sayısını bilmiyorum ama ben yaklaşık 30.000 civarında ziyaretçinin olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü biz ilk gün baktığımızda açılış saat 14.00 ‘da idi. Ama biz sabah 11.00 gibi baktığımızda ziyaretçi 940 civarlarında idi. Hafta sonu sayılar çok yukarılara çıktı ama hafta içi biraz durgun geçtiği için ben yani sayıların 30.000 civarında olduğunu düşünüyorum” dedi.

“FUARLAR, ŞEHRİN ORTAK DEĞERİDİR”

Açıklamalarını sürdüren Başkan Güler; “Biz tüm siyasi partiler ile sadece HDP ve Ak partililer ile değil tüm siyasi partiler ile bu konuda bilgi alışverişi içinde olmaya çalışıyoruz, davet ediyoruz. Onların gerek bu bilgi birikimlerine gerekse de mesleklerine dair birikimlerinden faydalanmak istiyoruz. Bu noktada da saydığınız iki parti ile de gerekli görüşmelerimizi yapıyoruz. Zaman zaman ziyarete de geliyorlar. İki gün önce HDP gelmişti. Ak parti heyeti açılışa gelmişti. Sonra bütün diğer siyasi partiler iki tane hariç gelip fuarı da ziyaret ettiler. Biz onlardan gerek iktidar olmaları gerek de muhalefet olmaları nedeniyle bu konuda şunu anlatmaya çalışıyoruz. Fuarlar şehrin ortak değeri,fuarların bir siyasi görüşü yok bir siyasi partisi yok. Şehrin ortak değeridir. Dolayısıyla herkesin bize yaklaşmak olarak da fuarı ayakta tutmaya çalışıyoruz. Herhangi bir siyasi görüş ve siyasi partinin dışında Van’ın ortak değeri olmak dışında Van ‘a katma değer katacak Van’ın marka değerini yükseltecek, istihdamına markalaşmasına katkı sunacak olarak organizasyon olarak sunup tertip ediyoruz. Bu minvalde de tüm siyasi partilerin bu noktada pozitif baktıklarını bize en azından gönül birlikteliğimizin hepsinde olduğunu, bu noktada bize destek olduklarını, pozitif baktıklarını ,ellerinden geldiğince destek verdiklerine inanıyoruz. Bu noktada herkesle görüşüyoruz. Herkesin bilgisine görüşüne eleştirilerine de açığız. Zaman zaman da bunu dile getiriyoruz. Çünkü burada her insanın kendine göre bir siyasi görüşü olabilir ama bu tür yerler kamuoyunun ortak paydası olduğu için herhangi bir siyasi görüş yok. Burada sadece Van’ın menfaati var. İnsanın, bölgenin ve ülkenin menfaati var. Biz bu gözle bakıyoruz” dedi.

“TARIM BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİP”

Van’ı lojistik bir merkez haline getirebileceklerini belirten Güler; “Biz sürekli şunu söylüyoruz. Van Türkiye’nin en önemli stratejik bir ili. Daha doğrusu Avrupa‘nın Çünkü Avrupa birliği ile ilgili bir maceramız var. Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı, Ortadoğu’nun da Avrupa’ya açılan kapısı Van. Bünyesinde demiryolu hava ve karayolu bulunduran ender şehirlerden biridir. Dolayısıyla bulunduğu konumu çok stratejik. Azerbaycan ‘a Hindistan, Pakistan İran’a daha birçok ülkeye bağlantı sağlamaktadır. Dolayısıyla herkesin bu sebeple Van’ın gücünün farkında olmasını istiyoruz. Şu an da farkında olmasak da ileri ki süreçlerde herkesin bu fuarların amacını bilip fark edeceğini de düşünüyoruz. Van‘ı lojistik bir merkez haline getirebilirsek Ortadoğu’ya hitap edebilecek bir konuma getirebilirsek Van’ın stratejik konumu İstanbul kadar değerli. Kayseri, Gaziantep kadar değerli. Herkes bunun farkına varırsa ülkenin kalkınmasında faydalı olarak düşünüyorum. Çünkü bu kadar stratejik bir il bu kadar geri kalmışlığı, gelişmemesi insanı gerçekten çok üzüyor. Şu anda fuara geldiğimizde minimum yüz civarı gencimiz on günlükte olsa burada çalışıyor ve istihdam sağlanıyor. On güne çarptığınız da yaklaşık bin tane yevmiye sağlanmaktadır. Bunun dışında dışarıdan gelenlerin otelde konaklamasını restorantını ulaşımını hesapladığınızda ekonomiye çok büyük katkıları oluyor. En azından esnaflarda bir canlılık olduğunun ekonomik akışın olduğunu görüyoruz. Bu da fuarların önemini görmemiz açısından çok faydalı. O anlamda da herkesin sahip çıkmasını herkesin ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum. En azından gücü olanın vizyonu olanın geleceğe dair düşüncesi olanın katılması gerektiğini ve fuara katılacak firmaların karlı çıkacağını zararlı çıkmayacağını düşünüyoruz. En azından sizin aracılığınızla insanlara ulaşmayı amaçlıyoruz. Yarın fuarın son günü. İlle de alışveriş yapmaları mühim değil. Gelip bur da ziyaret etmeleri moral vermesi gelip kendi insanını ziyaret etmesi çok büyük bir önem arz ediyor. Ayın 7’ sinde de yine tarım hayvancılık ve gıda fuarımız var. Herkesi davet ediyoruz. Biliyorsunuz dünyada pandemiden sonra tarım hayati bir önem taşıyor. Şu ana kadar bilişim teknoloji önemli diye düşünüyorduk ama artık tarımı başa alabiliriz. Bundan sonraki süreçte tarım büyük bir öneme sahip. Bu minimalde de tarım fuarını herkesin ziyaret etmesini istiyoruz. Buradaki yenilikleri en azından tarımda neler yapılacağını görmesini istiyoruz. Bu için size tekrardan çok  teşekkür ediyoruz” diyerek ifadelerini tamamladı.

Haber:Dilan Tuğba Macit/ ÖZEL