Diyetisyen Esma Kurt Güneş'ten Bayram Uyarısı...

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarı Uzman Diyetisyen Esma Kurt Güneş Kurban bayramı nedeniyle nasıl beslenmesi gerekir ile ilgili önemli bir yazı...

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Kurban bayramı, bayram namazı ile sabaha uyanmanın vermiş olduğu maneviyatla başlar. Ardından kurban kesmeye niyet eden kişilerin dini vazifesini tamamlamak için kurbanlık hayvanlar kesilir ve görev tamamlanmış olur.
Kurban bayramında genel olarak kahvaltı, kesilen etin hiç dinlendirilmeden pişirilmesi ile yapılır. Fakat etin dinlendirilmeden kesilip yenilmesi sonucu midede hazımsızlık, şişkinlik gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Kurban bayramında, normal günlere oranla et tüketimi artar. Bu da kolesterolü yüksek bireyler ile kalp damar hastalığı olanların sağlığını olumsuz yönde etkiler. O nedenle belirli bir beslenme programına uyan kişilerin listelerine aynı şekilde devam etmeleri gerekir. Sabah, öğle ve akşam yemeklerin de sürekli et yemekten kaçının. Etin hazmedilmesi zor olduğu için günlük 2,5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Su, hazmı kolaylaştırırak sindirim sistemi problemlerinin önüne geçer. Etin haşlama veya fırında pişirilmesi, ızgara yapılarak yenilmesine göre daha sağlıklıdır. Izgara yapılan etlerde, etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen madde oldukça tehlikelidir.
Bayram ziyaretlerinde ev sahibinin aşırı ısrarı ile tok olunmasına rağmen, kişiyi kırmamak adına fazlaca yenilen şekerleme, tatlı ,hamur işlerinden kaçının. Şerbetli tatlıdansa sütlü tatlı tercih edin. Günlük sebze – meyvenizi ihmal etmeyin. İkram olarak sıcak yaz günlerinde meyve tabağı da servis etmeyi unutmayın.
Herkese sağlıklı,huzurlu, hayırlı bayramlar dilerim.
Esma KURT GÜNEŞ
BESLENME ve DİYET UZMANI