Ceren Özdemir için basın açıklaması polis tarafından ikinci kez engellendi.

TAKİP ET

Kadına yönelik şiddete ve Ceren Özdemir'i katleden Özgür Arduç'un Van'a getirilmesine ilişkin açıklama yapmak isteyen HDP'lileri ikinci kere polis engelledi.

VANTARAFGAZETESİ - Van'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, kadına yönelik şiddeti ve Ordu'nun Altınordu ilçesinde Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi olan Ceren Özdemir'in katili Özgür Arduç’un Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne getirilmesini protesto etmek için ikinci kere Feqiyê Teyran Parkı'nda açıklama yapmak istedi. Kadınların parkta toplanmasına engel olan polis, valiliğin 3 yıllı aşkın süredir tekrarladığı “eylem ve etkinlik yasak” kararını gerekçe göstererek, açıklamaya izin vermedi. Açıklamaya izin verilmemesi üzerine HDP’liler, tepkilerini parti il binasına yürüyerek gösterdi. "Jin Jiyan Azadi" sloganlarının atıldığı açıklamada HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın açıklama yaptı. 



'YARGI KATİLLERİN CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR'

 AKP'nin kadın cinayetleri cesaretlendirdiğini ve katillerini koruyan, cezasız bırakan yargının da suç ortağı olduğunu söyleyen Bartın, "Ceren Damar Şener cinayetine ilişkin görülen duruşmada sanığın, öldürdüğü kadını itibarsızlaştırmak istemesi boşuna değildir. Çünkü bunun yargıda bir karşılığının olduğunu ve lehe sonuç verdiğini çok iyi bilmektedir. Yine AKP vekili Şirin Ünal'ın evinde gerçekleşen Nadira Kadirova'nın ölümü birçok yönüyle ülke gerçekliğini gözler önüne sermektedir. Ölümün örtbas edilmesi, ailenin tehdit edilmesi, mafyavari yöntemlerin giderek olağan hale geldiğini açıkla göstermektedir. Kadın cinayetlerinin pervasızca işlendiğinin, kadın katilerinin yargı karşısında ne kadar rahat olduklarını onları destekleyen, meşrulaştırıcı iktidar politikalarından kaynaklıdır. Katil erkek tutuklanıp cezaevine gönderildiği gün can güvenliğinin olmayacağını düşünerek Van cezaevine getirildi. Bir kez daha görüyoruz ki yargı ve iktidar katillerin can güvenlikleri sağladıkları kadar kadınların can güvenliğini sağlamamaktadır" dedi. 

'HESABINI SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Dünden bugüne dünyanın dört yanında ataerkil sisteme karşı kadınların en önde yer aldığını dile getiren Bartın, "Kadınlara yönelik şiddet ve tacizleri protesto etmek için Şiili'den çıkan Las teris protesto dansı Türkiye dahil bir çok ülkede yayıldı. Bizde burada ve her yerde sesimizi yükselterek kadın katillerini koruyan her ne ise hangi yapı, kurum yada zihniyet ise bunların hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

MA