Barış ısrarımızı her alanda gündeme getireceğiz'

TAKİP ET

VAN – Van Emek ve Demokrasi Platformu'nun "Savaşa Karşı Barışı, Ölüme Karşı Yaşamı Savunuyoruz" şiarıyla gerçekleştirdiği açıklamada 'Güvenlikçi politikalara karşı çıkmaya ve çatışmasızlık sürecine tekrar girilmesini savunmaya devam edeceğiz' denildi.

Van Emek ve Demokrasi Platformu "Savaşa Karşı Barışı, Ölüme Karşı Yaşamı Savunuyoruz" şiarıyla Sanat Sokağında bulunan Ova İş Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekilleri Muazzez Orhan, Murat Sarısaç ve çok sayıda yurttaş da katılım sağladı. Açıklamanın yapıldığı alanda , “Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz”, “Savaşa değil, yaşama bütçe” pankart ve dövizler açılırken kitle sık sık, “Savaş hayır, barış hemen şimdi” sloganı attı.

‘SAVAŞLAR TOPLUMLARA HUZUR GETİRMEMİŞTİR’

Açıklamada konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri (EĞİTİM-SEN) Van Şube Başkanı Murat Atabay, tarih boyunca savaşların toplumlara ve halklara hiç getirisinin olmadığını belirtti. Atabay savaşlara herkesin karşı çıkması gerektiğini söyleyerek, “Tarih boyunca savaşların hiçbir topluma ve halklara huzur getirmediği çok acı şekillerde tecrübe edilmiştir. Savaşlar başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere kaybedilen hayatlar, talan edilen doğa ve heba edilen emek bırakır geride... Toplumsal barıştan, demokrasiden, ekolojiden, insan haklarından yana söyleyecek sözlerimizi, artık söylemediğimiz zaman; bu, faşizmin kazanması anlamına gelecektir. Ancak bizler, mirasını devraldığımız mücadele arkadaşlarımıza ve geleceği emanet aldığımız çocuklarımıza verdiğimiz sözü, barışla taçlandırmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDAR GÜVENLİKÇİ POLİTİKALARA SAHİPLENİYOR’

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürtlerin temel hak ve yok sayıldığını, Kürt dili ve kültürü hala yasaklı olduğunu belirten Atabay, devletin Kürt sorununun çözümsüzlüğünde ısrarcı olduğunu vurgulayarak, “Kürt sorununun çözümünde, inkârcı ve güvenlikçi politikalar uygulandığına şahit oluyoruz. Birçok hükümet, seçim döneminde Kürt sorununun çözümüne dair vaatlerde bulunmuş, iktidar olduklarında ise güvenlikçi politikaları sahiplenmek dışında bir çözüm önerisi getirmemiştir. İktidar bir dönem Kürt sorununa dair barış görüşmelerine katılmış, bu siyaseti sahiplenmiş gibi görünüp Türkiye halklarını umutlandırmış ancak daha sonra maalesef süreç çatışmalı sürece evrilmiştir. Çatışmalar, sadece ülke içerisinde ve şehirlerde kalmamıştır. Türkiye’de devam eden ve çözüme katkı sunmayan güvenlikçi politikalar, Suriye ve Irak topraklarında da halen devam etmektedir” diye konuştu.

‘GÜVENLİKÇİ POLİTİKALARA KARŞI ÇIKIYORUZ’

Van Emek ve Demokrasi Platformu olarak Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesinde ısrarcı olacaklarını belirten Atabay, devamla şunları belirtti: “40 yıldır yaşananlar, operasyonların hayatlarımızdan neler götüreceğinin, kalıcı çözümün bahsedilen mermiyle gelmeyeceğinin tarihidir. Van Emek ve Demokrasi Platformu olarak, güvenlikçi politikalara karşı çıkmaya ve çatışmasızlık sürecine tekrar girilmesini savunmaya devam edeceğiz. Barış ısrarımızı, her alanda gündeme getireceğiz.”

Açıklamanın ardından kitle beş dakikalık oturma eylemi ardından dağıldı. MA

Barış Savaş HDP Milletvekili Murat Sarısaç Muazzam Orhan Işık Handan Karakoyun