Bahar Işık Van'ın Emlak Sektörü ile İlgili Önemli Açıklamalarda Bulundu...

TAKİP ET

Van Taraf Gazetesine Açıklamalarda bulunan Şehir Plancısı Bahar Işık şöyle konuştu...

Gazetemize çeşitli açıklamalarda bulunan Şehir Plancısı Bahar Işık Vandaki emlak sektörüne ilişkin şöyle konuştu...

 

Vandaki İnşaat sektörünü nasıl değerlendırıyorsunuz.

Van'da konut fiyatları son 1 yılda yaklaşık olarak, yüzde 150 artış gösterdi.

“Van ilimizde son bir yılda konut fiyatları yaklaşık olarak yüzde 150 seviyelerinde artış gösterdi. Şehirde konutların amortisman süresi yaklaşık olarak 16 yıl seviyelerinde.

İlimizde en çok tercih edilen mahalleler Hafiziye Mahallesi, Bahçivan Mahallesi, Alipaşa Mahallesi iken şuan  Terzioğlu, Hatuniye, Selimbey mahalleleri en çok rağbet gören mahalleler haline geldi. Bu saydığım mahallelerde ki son zamanlarda yapılan lüks konutlarla konut fiyatları merkezide ki konut fiyatlarını geçmiş durumda.  İlimizde üst gelir grupları  bu bölgelere doğru kaymaya başladı. Van merkezde 3+1 satılık ev fiyatları 1-1.5 milyon TL civarındayken, şu an bu saydığımız bölgeler de fiyatlar 3 milyon civarında alıcı bulabiliyor.  

Ayrıca ilimizin sahil kesimlerinde yer alan Edremit bölgesinde malum salgın sonrası, insanların müstakil yaşama yönelmesi ve deprem korkusuyla beraber bölgeye yoğun bir talep söz konusu. Artan talepler doğrultusunda  yoğun bir şekilde villa projeleri yapılmaya başlandı.    

Van'daki kira fiatları ne durumda

kiralık daire fiyatları batı illeri ile yarışıyor durumda.

Işık; ''Van'da kiralık daire fiyatlarından bahsedecek olursak, 1+1 daireler Van merkezde ortalama 2.000 TL den başlıyor. 2+1 Daireler 3.500 TL ve 3+1 daireler ise 5000 TL'den başlıyor diyebiliriz.  Kiralık dükkân fiyatlarına örnek vermek gerekirse, merkezde ufak bir dükkân kirası 25.000 TL'den başlıyor'' dedi.

 

Van'daki eski yapılarla ilgili neler düşünüyorsunuz.

Işık; ''Bildiğiniz üzere ilimiz bir deprem bölgesi bu nedenle eski yapılar çok hassas olmamız gereken bir nokta. Ülkemizde yaşanan son deprem felaketi bölgemizde ki insanlarda büyük korku ve endişe yarattı.  Bu doğrultuda eski yapıların çok hızlı bir şekilde yeniden bir denetimden geçmeli ve gerekli önlemler alınmalı ' dedi. 

Vandaki Emlak sektörünü nasıl değerlemdriyorusnuz.

Işık; ''İlimizde bu mesleği olması gerektiği gibi, prosedürlere uygun olarak icra eden,  sayısı olması gerekenin çok altında olan meslektaşlarımın yanında,  emlakçılık mesleğiyle ilgisi olmayan kişilerin yaratmış olduğu üzücü bir durumda söz konusu.  Sözünü ettiğim kişiler merdivenaltı çalışarak bu mesleği icra etmekteler. Aynı zamanda bu kişilerin yanısıra bir çok emlak ofislerinin de bu anlayışta çalışmalarını sürdürmektedirler.  Bu durum mesleğe , sektöre ciddi zarar vermektedir.

Bizler, Emlak sektörüne; Kurumsal bir çatı altında, Planlama mesleğinin teknik ışığı altında en doğru yatırım bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri vizyonumuzla başladık ve bu yönde devam ediyoruz. Meslektaşlarımızında bu yolda olması gerekttiği kanaatindeyim'' dedi.

 

Van Taraf Gazetesi 

Van Haber

Bahar Işık Van Taraf Gazetesi Emlak İpekyolu Edremit Tuşba Mahalle