Siz de çok sık duyuyorsunuz değil mi ? “ Ekmeği kestim hemen kilo verdim”
Peki diyet yaparken ekmeği yasaklı besin ilan etmek ne kadar doğru ?
Öncelikle diyet reçetesi size verilmiş bir yasaklar listesi değildir.diyetinizden ekmeği tamamen çıkararak kilo verebilirsiniz ancak diyetiniz sona erdiğinde ve siz tekrar ekmek yediğinizde verdiğiniz kiloyu hızla ve fazlasıyla geri alırsınız. Önemli olan ekmeği kendinize yasaklayarak değil yediğiniz ekmeğin türüne ve porsiyonuna dikkat ederek tüketmektir. Unutmayın ekmekten almamız gereken vitamin ve minerallerde var.
PEKİ DİYETTE HANGİ EKMEK TÜRÜNÜ TERCİH ETMELİYİZ ?
Ekmek buğdaydan elde edilir. Beyaz ekmek üretilirken buğday öğütülür kepek ve ruşeym kısmı içerisinden ayrıştırılır. Bu da unun protein, lif , vitamin ve mineral bakımından fakir olmasına neden olur. Daha da önemlisi beyaz undan yapılmış beyaz ekmeğin nişasta oranı oldukça yüksektir dolayısıyla glisemik indeksi tam tahıl ekmeğine göre daha yüksektir . Bu da beyaz ekmeğin kan şekerini aniden yükseltmesine neden olur.
Tam tahıl ekmeği ise tam aksine vitamin ,mineral, protein ve liften oldukça zengindir, glisemik indeksinin daha düşük olmasından dolayı kan şekerinin daha dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar bu da sizin tok kalma sürenizi uzatır. Tam tahıl ekmekte bulunan B1 (Tiamin ) vitamin ise özellikle beyin için oldukça önemli bir vitamindir.
Besleyiciliği oldukça yüksek olan tam tahıl ekmeği tüketimi ;kolesterolü düşürür, yüksek lif içeriğiyle koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucudur ve düşük glisemik indeksli oluşuyla Tip 2 diyabette kan glikozunu dengeler.
Ekmeği ne kadar tüketeceğimiz konusuna gelecek olursak bu tamamen kişiye özeldir. Günlük tüketmeniz gereken ekmek; cinsiyetiniz , yaşınız , hastalık durumunuz göz önünde bulundurularak günlük almanız gereken enerjiye göre hesaplanır.
Sonuç olarak bizler tahıl ülkesinde yaşıyoruz ve ekmek beslenmemizde önemli bir yere sahip. Tükettiğiniz ekmeğin türüne ve porsiyonuna dikkat ettiğiniz sürece ekmek vücudumuz için bir düşman değil tam aksine son derece faydalıdır ve beslenmemizin bir parçasıdır.