Yüksel ORHAN; Tıbbi atık hakkında önemli açıklamada bulundu...

TAKİP ET

Van Taraf Gazetesi - YÜKSEL ORHAN YAPTIĞI AÇIKLAMADA ÖNEMLI ÖZELLIKLE CORONA VIRUSUN OLDUĞU BU DÖNEMDE TIBBI ATIK MERKEZLERININ ÖNEM VE ETKILERI ÇOK OLDUĞUNU ANLATTI.

Dünyada ve ülkemizde her geçen gün yaygınlaşan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla beraber her yerde kaygılar sürüyor. Özellike virüsle beraber tıbbi attıkların durumu tartışılmaya başlanıldı.

Van'da Tıbbi Attık Merkezi'nin sahibi Yüksel Orhan, Van Taraf Gazetesi'ne değerlendirmede bulundu.



Orhan; Gazeteci Abdulrahim YEŞİLAĞAÇ'a şöyle konuştu...
Tibbi Atık Merkezi hakkında bilgi veren Orhan, "Bizim tıbbi atık araçlarımız, hastanelere gidiyor. Hastanelerde ameliyattan kalan, tedavilerden kalan, enfekte kıyafetler ve enfekte malzemelerinin tamamı orada bir soğuk hava deposuna alınıyor. Soğuk hava deposu 4 derecedir. Bakterilerin ürümemesi için o derecede tutuluyor. Bizim özel araçlarımız gidiyor. Bu enfekte attıkları Tibbi atık eğitimi almış ve ona uygun olan kıyafetleri giyen personellerimiz bu attıkları yüklüyor. Bu araçlar sızdırmaz özellikli hem hava hem ısı geçirmiyor. Enfekte atıkları alan Bu araçlarımız tıbbi attık tessine geliyor. Getirilen malzemeler tesiste soğuk hava deposuna alınıyor. Soğuk hava deposunda alındıktan sonra eğitimli makinecilerimiz, iç kapıdan enfekte olan attıkları özel yapım konteynıra yüklüyorlar. Enfekte olmuş atıklar kimyasal işlem görüp oradan Otoklav cihazına giriyor. 140-160 santigrat derece buharla sitelize ediliyor. Oradan çıkıp kırıcıya gönderiliyor. Kırıcıdan çıkarıldıktan sonra evsel attık durumuna getiriliyor. Bu Sterilizasyon sayesinde günümüzde popüler olam Korona, HIV vb. gibi daha tehlikeli mikrop, virüsü ve bakteriler cihazın içerisinde %99’99 oranın da yok ediliyor. Sterilizasyonu yapılan malzemeler Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün denetimi altında numune alınarak Uçak ile Ankara’ya Sağlık Bakanlığına gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı bu numeleri inceleyip, virüslerin ve bakterilerin yok olup olmadığını inceleyerek sürekli uygun sterilizasyon kontrol altında tutuluyor. " diye konuştu. 
Virüsleri yok ettiklerini belirten Orhan şöyle konuştu: "Koronavirüsün düşmanıyız. Deyim yerindeyse Koronaları biziz öldürüyoruz. Bugün ülkemiz de Tıbbi atık tesislerinin ne kadar önem arz ettiği, gerekliliği bir daha net bir şekilde görülmektedir. Türkiye genelinde tesislerimiz var. Yine aynı sîstemle çalışıyor. Van'da kurulan tesisimiz ülkede kurulan ilk ikinci tesis olup, TSE ve ISO standartlarına uygun şekil de hizmet veriyor. Van tesisin de 16 personelimiz var. Bize yardım edenler var. Sayın Valimiz Mehmet Emin BİLMEZ ve Sayın Vali yardımcısı Ferhat Atar, bize bir çok hususta destekleri ve yardımları olmuştur. Keza Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de hem kontrolleri ile hem de yönlendirmeleri ile bizim daha iyi standartlar da çalışmamızı sağlamaktadır”