Van Büyükşehir Belediyesinde usulsüzlük iddiası:

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Van'a gelmesinden bir gün önce kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi, çevre şehirlerden ve ilçelerden insanları mitinge getirmek için ihale açtı. İhalede AKP'li iş insanına 2 milyon 399 bin 256 TL ödedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Haziran’da Van’a ziyarette bulunmuştu. Beşyol Meydanı’nda kendisini dinlemeye gelen yüzlerce yurttaşa, Van’da yaptığı ‘yatırımlardan söz etti. Hatta 1982’de kurulan 100 Yıl Üniversitesi’ni dahi AKP’nin kurduğunu söyledi. O sözler şöyleydi: “Van’a üniversiteyi kim getirdi? Biz.’

Gazete Oktay Candemir’in geçtiği habere göre, Erdoğan’ın Van’a geleceği 11 Haziran’dan bir günce, kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi araç kiralama, hizmet alım-satım ihalesi gerçekleştirdi. Hizmet alımı olarak yapılan ihalenin sözleşmesinde doğal afetler, salgınlar gibi halk için kullanılan bir hizmet olarak gösterildi. Ancak ihale, çevre şehir ve ilçelerden insanların mitinge getirilmesi için 2 milyon 399 bin 256 TL bedelle AKP’li Çetin Can’ın sahibi olduğu ÇE-TA Taşımacılık İnşaat Tem. İth. İHR. San ve TİC. LTD Şirketine verildi.

İhale doğal afetler gerekçesiyle yapıldı ancak ortada afete yatırım yok

Hizmet alımı olarak yapılan ihalenin D bendinde, ‘Pazarlık usulünün seçilme gerekçesi’ olarak şu ifadelere yer verildi: “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması ile ihalenin yapılmasının zorunlu olması.”

4734 sayılı kanuna aykırı ihale yapıldı

Van Büyükşehir Belediyesi’nin İhalenin D bendiyle söz konusu hizmetin dışında ihale düzenlemesi 4734 sayılı Kanuna aykırı. Çünkü madde açıkça belirtiyor: “ 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinde altı maddesinde pazarlık usulü ihale açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması, savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması, ihalenin, araştırma ve geliştirme sürecine ihtiyaç gösteren ve seri üretime konu olmayan nitelikte olması, ihale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve mali özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenememesi, İdarelerin yaklaşık maliyeti 167 bin 966 Türk lirasına kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları gibi durumlarda yapılabiliyor.

Serhat News

Van Büyük Şehir Belediyesi yolsuzluk miting Cumhurbaşkanı Van Van Taraf Gazetesi