Van kayyımının skandalları bitmiyor: Sahte diploma ile onlarca inşaata ruhsat verdi

TAKİP ET

Kayyım tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesinde işe alınan 6 yıldır YİKOB'ta kontrol amiri ve proje müdürü olarak çalışan M.A.S'nin diploması sahte çıktı. Sahte diploma ile 6 yıl amirlik ve müdürlük yapan S'nin, 60 binaya yapı ruhsatı verdiği belirtiliyor.

Van Büyükşehir Belediyesine 2016 yılında kayyım atandı. Kayyım atanmasının ardından KHK ile yüzlerce emekçi ihraç edilirken, yerlerine ise AKP’li kadrolarla dolduruldu. Bu şekilde işe alınanlardan biri ise AKP’li M.A.S isimli kişi oldu. S., sınavsız ve torpilli bir biçimde mimar olarak Van Büyükşehir Belediyesinde mimar olarak işe başladı ve hemen ardından yine torpille Van Yatırım İzleme Komisyonu Başkanlığına (YİKOB) kontrol amiri ve proje müdürü atandı.

 

Nahçıvan’dan aldığı sahte mimar diploması ile kısa sürede yükselen S., kendisini işe alan eski kayyım Murat Zorluoğlu döneminin ardından sonraki kayyım M.Emin Bilmez tarafından da korundu. Bilmez’in diplomasının sahte olmasının bilmesine rağmen S.’nin görevine devam etmesini sağladı. Ancak bu durumun farkında olan bir kişi Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) başvurarak S.’nin diplomasını sordu. Konuya ilişkin inceleme yapan YÖK, S.’nin 97977 seri numaralı ‘Mimarlık’ diplomasının denklik belgesinin iptal edilmesine karar verdi. YÖK’e göre S., Azerbeycan Nahçıvan Devlet Üniversitesinde aldığı diploma Türkiye’de geçersizdi.

 

Yeni kayyım Ozan Balcı gelen baskılar üzerine S’nin kontrol amiri ve proje memurluğu görevlerinden aldı. S’nin işine son verileceği düşünülürken AKP olaya el attı ve S’nin şimdilik işten çıkarılmasını engelledi. İddialara göre kayyım belediyelerinde sahte diplomalı birçok kişinin işe alındığı belirtiliyor.

 

Sahte diploma ile yaklaşık 6 yıl müdürlük yapan S., 60 binaya ruhsat izni verdi. Diploması sahte çıktığı için attığı imzaları geçersiz sayılan S.’nin, ruhsat verdiği yapılar şu anda gecekondu statüsüne düştü. Yıllardır ağır depremler yaşayan Van’da sahte diploma ile ruhsat verilmiş 60 binanın olası bir depremde yol açacağı can ve mal kaybından endişe ediliyor.

 

YİKOB’da görev yaptığı süre içinde Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ile sık sık ihale kavgasına giren S’nin adı sık sık yolsuzluklarla gündeme gelmişti.

 

Şimdi asıl soru ise şu sahte diploması bilinmesine rağmen bu kişiye 6 yıl boyunca kimler göz yumdu ve destek verdi?

 

Serhat News

Kayyım Van Büyük belediyesi Öğretim YÖK Azerbaycan AKP