Van'ın Genç İşsiz Sayısı Artıyor

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üniversite mezunlarının istihdam oranlarını açıkladı. Verilere göre üniversite mezunların yüzde 29'u işsiz. Vanlı üniversite mezunu gençler, mezun olduktan sonra yıllarca iş bulamadıklarına dikkat çekerken, gençler iş bulma umuduyla başka illere göç etmek zorunda kalıyor.

Tüm ülkede olduğu gibi Van’da da binlerce üniversite mezunu, üniversiteden mezun olduktan sonra işsiz kalma endişesi yaşıyor. Van’da işsizliğin ulaştığı korkutucu boyut ise her geçen gün daha da artarken kentte açılan en düşük işçi alımlarına binlerce üniversite mezunu genç başvuru yapıyor. İllere göre en genç nüfusa sahip illerden biri olan Van, işsizliğin en yoğun yaşandığı kentlerin başında da yer alıyor. Üniversiteden mezun olan gençlerin iş bulma süresi yılları bulurken Vanlı üniversite mezunları iş bulmadıklarını, buldukları işlerinde düşük ücretle çalıştırıldığını belirtti.

 

 

BİR YILDAN ÖNCE İŞ BULMAK HAYAL

Verilere göre lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı yüzde 71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında yüzde 63,0 olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşirken, bu süre ön lisans mezunları için 14,8 ay olarak hesaplandı.

 

 

“VANLI İŞ ADAMLARI GENÇLERİ İSTİHDAM ETSİN”

Van’da iş imkânı olmadığı için başka bir kente göç etmek zorunda olan Necdet Kaplan ise, Van’ın işsizlik sorununun katlanarak büyümeye devam ettiğini belirtti. Kaplan ayrıca Vanlı iş adamlarını vefasızlıkla suçlayarak, genç işsizlerin bir kısmının kendi şirketleri bünyesinde istihdam edilmesi için çağrıda bulundu. Kaplan, “ Van’da kafelerde orduyla üniversiteli işsizler var. Van’ın işsizlik sorunu gittikçe çıkılmaz bir hal alıyor. Çalışanlar da asgari ücretin altında bir maaşla çalışıyor. Gençleri sömürüyorlar. Hatta bazı işverenler daha ucuz olsun diye Suriyeli işçileri çalıştırıyorlar. Vanlı iş adamları yabancı çalıştıracağına Van’daki işsiz gençlere de yardımcı olsun.” Dedi. Van Taraf Gazetesi Van Haber 

Vanda işsizlik rakamları Van işsizlik genç