Van Gelincik Sınır Kapısı Bölgede heyecan yarattı

TAKİP ET

Van Başkale ilçesinde bulunan ve 34 yıldır kapalı olan Gelincik İran Sınır Kapısının açılması Bölgede büyük heyecan yarattı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye'yi ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İran ile yeni sınırları açmayı planladığı haberi Başkale’de heyecan yarattı.

Kapının açılmasına yönelik hareketliliğin görüldüğü ilçede, yaşanan bu gelişmelerin ardından Ticaret Bakanlığından 4 daire başkanı ve Başkale protokolü sınır kapısının açılacağı gelincik bölgesinde inceleme yaptı.

İran’la 300 kilometrelik sınırı olmasına rağmen tek bir sınır kapısı bulunan Van ve Başkale halkı, 34 yıldır açılmasını beklediği Başkale bölgesindeki Gelincik Sınır Kapısı’nın açılmasını bekliyor. Başkale ilçesindeki Gelincik Sınır Kapısı, 1989 yılında Başbakan Turgut Özal döneminde bölge ekonomisine katkı sunması amacıyla açıldı.

 

Ancak, kapı açıldıktan tam 6 ay sonra “güvenlik” endişeleri gerekçesiyle, Türkiye hükümetinin tek taraflı kararıyla kapatıldı. Gelincik Sınır Kapısı’nın kapıları o günden beri bir daha açılmadı. O dönem sınır kapısı olarak hizmet veren bölgede kalıntılar hala bulunmakta.

Sınır kenti Van’da başta olmak üzere Başkale ve İran’ın Salmas halkını umutlandırdı. Sınır kapısının açılmasını isteyen sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar, bu yolla ticaret yapabilecekleri görüşünde birleşti.

Gelincik Sınır Kapısı Başkale İran Van Haber