Van'daki Demokrasi Nöbeti 17'nci gününde: Edremit'teki HDP çoğunluğu gasp edilmiştir

TAKİP ET

Kayyum atamalarına karşı HDP'nin başlattığı Demokrasi Nöbeti 17'nci gününe girdi. Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Edremit Belediye meclis üyelerinin yerine kayyum atanmasına tepki göstererek, "Bu hileli işlemle meclis çoğunluğu AKP tarafından gasp edilmiştir" dedi.

VanTarafGazetesi - Van, Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına karşı HDP İpekyolu İlçe binası önünde yapılan Demokrasi Nöbeti 17’nci gününde de devam etti. Demokrasi Nöbeti, 26 yıl önce 4 Eylül 1993 tarihinde öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar’ın, anmasıyla başladı.

‘KAYYUMLAR ANADİLİN, DOĞANIN, KADININ DÜŞMANIDIR’

Basın açıklamasını okuyan Muş Milletvekili Şevin Coşkun, kayyum uygulamalarının kültürel, ekonomik ve siyasal kırıma dönüştüğünü ifade etti. Coşkun, “Kayumlar halkın kültürel değerlerinin, anadilinin, doğanın, kadının ve Kürdün düşmanıdır. Gücünü de Ankara'dan desteklenen cezasızlık anlayışından almaktadır. AKP-MHP iktidarı son yıllarda otoriterliği büyütürken iki temel ideolojik aygıt daha devreye koymuştur. Birincisi tecrit politikası, ikincisi ise kayyumlardır. Partimiz, AKP-MHP iktidarının bütün demokratik kurumları hedef alan bu politikalarının önündeki en büyük engeldir. Bizler demokrasi dışına çıkılmaya ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın bu ülkenin karanlığa gömülmemesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

MECLİS ÜYELERİNİN YERİNE KAYYUM ATANMASINA TEPKİ

Van Valiliği emri ile görevlerinden uzaklaştırılan HDP Edremit Belediye meclisi üyeleri Medeni Özer, Atiye Şen, Savaş Encü ve Sevinç Şeker’in görevinden meşru olmayan bir şekilde uzaklaştırıldığını söyleyen Coşkun, “31 Mart seçimlerinde Edremit Belediyesini HDP adayı Gülcan Kaçmaz kazanmış ancak KHK ile ihraç edilmiş olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmemiş ve onun yerine seçimi kazanamayan AKP Adayı İsmail Say YSK’nin darbesi ile belediye başkanı ilan edilmişti. Ancak belediye meclisinde HDP'nin ezici çoğunluğu karşısında belediyeyi kendi gönlünce, talancı, gaspçı yöntemleri ile yönetemediğinden dün itibariyle Van Valiliği'nin kararı ile evvelce görevinden uzaklaştırılmış meclis üyelerimizin yerine belediyede memur olarak çalışan dört kişi kayyum olarak atanmış ve bu hileli işlemle meclis çoğunluğu AKP tarafından gasp edilmiştir. Edremit halkının iradesi ile seçilmiş olan belediye meclis üyelerimizin yerine memurların atanmış olması anayasaya açıkça aykırı, ancak faşist ülkelerde görülebilecek bir uygulamadır. Bugüne kadar atanmış bakan ve valilerin halkın iradesini yok sayan kararlarını nasıl tanımadıysak ve demokrasi mücadelemizi yükselttiysek Van Valiliğinin bu kararını da tanımıyoruz" dedi.

Basın açıklamasının ardından 2 saat boyunca oturma eylemi yapan kitle ardından bugün ki eylemlerini sonlandırdı.
MA