Van'da gazetecilerin tutuklanmasına ortak tepki

TAKİP ET

Van'da bir araya gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama yaparak, Diyarbakır'da 16 gazetecinin tutuklanmasına tepki gösterdi.

Van’da bir araya gelen çeşitli alanlarda faaliyet yürüten 30 sivil toplum kuruluşu,  Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklanmasına yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi. Maraş Caddesi üzerinde düzenlenen açıklamada ilk olarak, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi av. Ebru Demirtepe, Van Emek ve Demokrasi Platformu adına bir açıklama yaparak basına yönelik baskıları kınadı.

‘Özgür basın büyük bedeller ödeyerek bu güne geldi’

Daha sonra Gazeteci Zelal Tunç yaptığı açıklamada gazetecilerin mesnetsiz gerekçelerle tutuklandığını belirterek, “1990’lı yıllarda başlayan özgür basın geleneği çok büyük bedeller vererek bugüne geldi ve hala bedel ödemeye devam ediyor. Yeri geldi sokak ortasında katledildik, yeri geldi ölümle tehdit edildik, yeri geldi çalıştığımız kurumlar bombalandı, yeri geldi tutuklandık, yeri geldi çalıştığımız kurumların kapısına kilit vuruldu. Ama hiçbir zaman gerçekleri halka ulaştırmaktan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Ne olursa olsun özgür basın geleneği hakikatleri ortaya çıkarmaya devam edecektir” diye kaydetti.

‘İktidar gazetecileri susturmak istiyor’

Türkiye’de her alanda krizlerin yaşandığına dikkat çeken Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü; “İktidar, tüm bu krizlerin üzerini kapattıkça özgür basın, halkın yaşadığı bu hali hep yüksek sesle ifade etmiştir. Bölgemizde gelişen tüm anti demokratik uygulamalar, hak ihlalleri başta olmak üzere; karanlıkta bırakılmaya çalışılan her şeyi büyük bir cesaretle ortaya çıkarmıştır. İktidar, içerisine girdiği bataklıktan gazetecileri susturarak çıkmak istiyor. Gazeteci arkadaşlarımızın tutuklandığı saatlerde mecliste ‘medyaya sansür yasası’ da adalet komisyonundan geçti. Ülke tarihine ‘Erdoğan Yasaları’ olarak geçecek bu uygulamalar ülkeyi her yönden adım adım felakete doğru götürüyor”

‘Özgür basın hiçbir saldırı ve baskıya karşı boyun eğmiyor’

 “Özgür basın hiçbir saldırı ve baskıya karşı boyun eğmiyor. Aksine daha da büyüyor ve direnişini büyütüyor” diyen Tunç, “İstiyorlar ki; sadece onların basın-yayın kuruluşları haber yapsın. Sadece onların söyledikleri haber konusu olsun. Halk sadece onların söylediklerini dinlesin. Ama bizler diyoruz ki; her koşulda bu yalan düzenine, özgürlükleri kafeslemeye çalışan zihniyete karşı hakikat mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Son olarak, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını isteyen Tunç, özgür basının susmayacağını ve biat etmeyeceğini belirtti. Van Taraf Gazetesi Van Haber 

Serhat News

Gazeteciler Van Özgür Basın Van Taraf Gazetesi