Türkiye, Rusya ve İran'dan, Suriye'de Güvenli Bölgeye Onay

TAKİP ET

Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulmasına Astana sürecine katılan garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'dan onay çıktı. Türkiye, güvenli bölge için yıllardır ısrar ediyordu.

Türkiye yıllardır mücadele verdiği Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunda önemli bir adım atıldı. Dünyanın gözünü çevirdiği Astana'daki Suriye zirvesinde masaya yatırılan güvenli bölgeler için taraflar anlaştı.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, görüşmelerin ikinci ve son gününde, basına taraflar arasında sağlanan anlaşmaya dair açıklama yaptı.
MUTABAKAT SAĞLANDI
Kazak Bakan, garantör ülkeler TürkiyeRusya ve İran'ın Suriye iç savaşındaki taraflar arasında "çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulması konusunda mutabakat sağladığını duyurdu.
İmzacı ülkelerin Suriye'nin toprak bütünlüğünü bir kez daha taahhüt ettiğini belirten Abdrahmanov, Suriyekrizinin barış yoluyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.
Abdurahmanov, temmuz ayının ilk haftasında Ankara'da teknik toplantının, ardından Astana'da üst düzey görüşmelerin yapılacağını duyurdu.
Açıklamanın ardından, Türk, Rus ve İranlı yetkililer mutabakat metnini imzaladı.
Metne, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in SuriyeÖzel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari imza attı.
SURİYELİ MUHALİFLER MASAYI TERK ETTİ
Ayrıca, Suriyeli muhalifleri temsil eden ekibin imza töreninde öfkeli bir şekilde bağırdığı ve töreni terk etti bildirildi.
Astana'daki yeni zirve Temmuz ayının ortasında düzenlenecek.
SURİYE HÜKÜMETİ DESTEKLİYOR
Bu arada Suriye hükümeti, Rusya'nın dört çatışmasız bölge belirlenmesi önerisini desteklediğini açıkladı. Suriye devlet medyası, bu açıklamanın dışişleri bakanlığI tarafından yapıldığını duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, şöyle denildi: "Suriye Arap Cumhuriyeti, çatışmasız bölgeler kurulması yolundaki Rusya önerisini destekler ve 30 Aralık 2016 tarihli ve söz konusu bölgelerin bombalanmamasını öngören çatışmaların durdurulması anlaşmasına bağlı kaldığını teyit eder." Ancak bakanlık, Suriyeordusunun tüm ülkede "terörist" olarak nitelediği gruplara karşı mücadelesini sürdüreceğini de belirtti.
İŞTE OLUŞTURULACAK GÜVENLİ BÖLGELER
Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, (Suriye'de) Çatışan taraflar arasında (oluşturulacak çatışmasızlık bölgelerinde) hava unsurları dahil her türlü silah kullanımının durdurulmasını ve bölgelere acil ve kesintisiz insani yardım akışının sağlanmasını kayıt altına alan bu muhtırayı memnuniyetle karşılamaktayız." dedi.
Bakanlık ayrıca oluşturulacak güvenli bölgeleri şöyle duyurdu: TürkiyeRusya ve İran arasında Suriye'nin İdlibvilayetinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri, Humus vilayetinin belli bölümleri, Şam/Doğu Guta bölgesi ve Dera ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin muhtıra imzalanmıştır.

İNGİLİZ BASINI: TÜRK, RUS VE İRAN ORDULARI BİRLİKTE SAHADA OLACAK
İngiliz gazetesi The Times ise, Rusya'nın dört bölgedeki güvenliği İran ve Türkiye ordularıyla birlikte sağlamayı önerdiğini yazdı. Gazeteye göre, halen planı kabul edilemez bulan muhalifler ülke çapında ateşkes istiyor.
Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde, Suriye'de çatışan taraflar arasında sağlanan ateşkes, 30 Aralık 2016'da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi ve İran destekli grupların ateşkesi yoğun şekilde ihlal etmesi üzerine, Astana'da 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde ilk toplantı düzenlenmişti. Türkiye muhaliflerin; Rusya ve İran ise rejimin garantörleri olarak ateşkesi izlemek üzere üçlü mekanizma kurulmasında anlaşmıştı. Astana'da 15-16 Şubat ve 14-15 Mart'ta müteakip toplantılar yapılmıştı.