Türkiye'de öğrenciler barınamıyor

TAKİP ET

Türkiye'de giderek derinleşen ekonomik krizden etkilenen öğrencilerin barınamama sorunları da gün geçtikçe artıyor. Boğaziçi Üniversitesi eğitimcilerinden Prof. Dr. Fatma Gök ile öğrencilerin eğitim alanında yaşadıkları zorlukları konuştuk. Gök, eğitim hakkının gerektirdiği bütün olanakları sağlamanın bir devlet görevi olduğunu söyledi.

Türkiye’de devam eden ekonomik krizin derinleşmesi beraberinde yaşam standardını düşürdü. Yol, besin alma ve barınma gibi en temel yaşamsal ihtiyaçlar çoğu insan için lüks hale gelmeye başladı. Bu sorunları en çok yaşayan kesimlerden olan öğrenciler için 2022 yılını zorluklarla geçti. Kira fiyatlarının fahiş seviyelere yükselmesi ve yurt sorunları 2022 öğretim yılına birçok öğrenciyi eğitimden mahrum etti.

 

 

Buna karşın Eğitim-Sen’in 2022 yılı Milli Eğitim Bakanlığının bütçe analiz raporunda açıkladığı verilere göre MEB’a ayrılan bütçe 189 Milyar 11 Milyon TL iken yüzde 70 personel giderlerine, yüzde 11 sosyal güvenlik devlet primi giderlerine olmak üzere yüzde 81 zorunlu olarak personel harcamalarına ayrıldı. Bu verilere göre eğitim hakkı için en büyük sorumluluk ailelere yüklenmiş oldu.

 

Van Barosu Tahir Elçi Konferans salonunda İnsan Hakları Haftası kapsamında düzenlenen ‘İnsan Hakları’ paneline konuşmacı olarak katılan Boğaziçi Üniversitesi eğitimcilerinden Prof. Dr. Fatma Gök ile öğrencilerin eğitim alanında yaşadıkları zorlukları konuştuk. Gök, eğitim hakkının gerektirdiği bütün olanakları sağlamanın bir devlet görevi olduğunu hatırlattı.

 

‘Öğrencilere sahip çıkmamız gerek’

Öğrencilerin barınma sorunları, maddi olanaksız sorunlarının önemli olduğunu vurgulayan Gök, “Devletin hakim olduğu örgütlerin öğrenciler için tüm olanakları sağlamaları gerekir. Maddi kaynakları karşılayacak güç var. Önemli olan bu finansman içinde bu parayı biz nereye harcıyoruz? İnşaata, topa tüfeğe? Askeri harcamalara mı? Eğitim gören her birey çok önemlidir ve her birey ayrı bir dünyadır. Çocukların bütün ihtiyaçlarını da karşılayacak yani kütüphane de, beslenmede, barınma da olabilir. Bunları karşılayacak olanakları sunmamız lazım. Bunun için eğer şu anda kamusal otorite bunu yapmıyorsa bizim toplum olarak buna sahip çıkmamız gerek” dedi.

 

 

‘CHP umarım samimidir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı bir açıklamada, yapacakları ilk işlerden birinin Yüksek Öğretim Kurumu’nu (YÖK) kaldıracaklarını söylemişti. YÖK’ün askeri yönetimi olan otoriter idareyi temsil eden bir kurum olduğunu hatırlatan Gök, üniversitelerin demokratik geleneğini ve özgürlükçü anlayışı ile temsil edilmediğini belirtti. Gök, CHP’nin YÖK söylemlerine karşı şunları dile getirdi: “CHP’de umarım burada samimidir. Herkesin samimi olması lazım ama eğitim hakkı perspektifinden bakıp bunu kavramsallaştırmaları lazım. Ancak CHP fırsat ve olanak eşitliğinden bahsediyor; hâlbuki biz eğitim hakkınızdan bahsediyoruz. Böyle şansa fırsata bırakmayacak bir şekilde temel bir hak olarak bunu gerçekten uygularsak başarıya ulaşabiliriz.”

 

‘Öğrencilerin sosyal alanları eksik’

Ülkede öğrenciler için kültürel alanların eksik olduğunu söyleyen Gök, üniversite öğrencilerinin beceri öğrenecek, meslek edineceğini ancak esas olarak özgürlükçü ve eleştirel olarak yeni çözümler üretebilecek bir yapıya kavuşturulmasının önemli olduğunun altını çizdi. Gök, “Üniversite öğrencilerimizin sosyal alanları eksiktir. Örneğin kütüphaneler, sinemalar kültürel etkinlikler. Öte yandan baktığımızda Amerika’da birçok kasaba da üniversite açıyorlar, mesleki okullar açıyorlar. Gerçekten bu çocuklara bu öğrencilere çok büyük bir haksızlık” diye konuştu.

 

‘Olanakları öğrencilere sunmamız gerekir’

Gök, öğrencilerin zengin akademik bir ortamda olması gerektiğini vurgulayarak son olarak şu sözlere yer verdi: “Amerika’da o kadar büyük zenginlikler kurmuşlar ki misafirhanelerinden tutun da sinemasına kadar. Öğretim üyeleri kendi içinde bir dünya yaratıyor. Eğer Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de bu kadar büyükse aynı şekilde burası da zenginleştirilebilir. Bütçe ‘neler yapılabilir’ üzerinden dizayn edilerek, ihtiyaç duyulan kaynaklara ayrılarak öğrencilere sunmamız gerekiyor.”

 

Serhat News

Türkiye öğrenci kira gecinemiyor Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi