Tecrübeli Siyasetçi DEM Parti Büyük Şehir A. Adayı Ayşe Minnaz Gazetemize Konuştu...

TAKİP ET

DEM Partisi Van büyükşehir belediye eş başkan A.Adayi Ayşe Minnaz Van Taraf Gazetesi'ne çok önemli açıklamalarda bulundu...

Ayşe Minaz, 1982 yılında Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi Karabulak köyünde doğdu. 1993 yılında Van’a yerleşen Minaz ilk, orta ve lise öğrenimimi Van’da tamamladı. Yükseköğrenimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi sağlık bilimleri ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi Siyaset bilimleri ve kamu yönetimi bölümlerinde tamamladı. Ayşe Minaz iş hayatına Van ‘ da özel bir hastanede halkla ilişkiler ve insan kaynakları uzmanı olarak başladı. Daha sonra Van Belediyesi halkla ilişkiler ve beyaz masa departmanında yönetici pozisyonlarında çalıştı. 

Van Belediyesi Beyaz masada çalışırken Birleşmiş Milletlerin Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Hakkının Korunması ve Geliştirilmesi fonu ile ortak yürüttüğü projenin hazırlanması ve sürdürülmesi kapsamında “Kadın Dostu Van’a Doğru” adlı proje başlığıyla belediye personel ve seçilmişlerine, yerel yönetimlerde kadın konulu eğitimler verdi. Bu eğitimlerde yerel yönetim hizmet sunum mekanizmalarında “kadının yeri, belediyelerden hizmet alan kadınlara pozitif ayrımcılık, yerel yönetim bütçelerinde kadına ayrılan payların artırılması” başlıklarında çalışmalar yürüttü.

Eğitim sektöründe uzun bir süre yönetici olarak çalışıp, 2013 yılında yaklaşık 3 yıl süren ve Türkiye’nin İsveş Başkonsolosluğu, Sivil Düşün ve Stockholm Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen ve koordinatörlüğünde “Demokratik ve Katılımcı Okul” projesi ile Van’da pilot okullarda görev yapan eğitimcilerin katılımlarıyla eğitimler gerçekleştirdi. Projenin devamı olan yerinde görme ve modelleme örnekleri için İsveç’ deki her düzey okullarının incelenmesi çalışmalarına katıldı. Eğitim hayatı dışında sivil toplum örgütlerinde ve üretim alanlarında çalışmalarda yer alan Minaz, Bostaniçi Kadın Kooperatifi ile Gürpınar-Xawesor Kadın Kooperatifinde kadınlar ile kadın ekonomisi alanlarında faaliyetlerde bulundu. Van Ahtamar Kadın Platformu kurucuları arasında yer alan Minaz kadınlar ile kadınların temel insan haklarının korunması, hak ihlallerinin önlenmesi ile her tür şiddet ve istismara dair çalışmalar yürüten Minaz, özel ve bağımsız kuruluş ve enstitülerde çeşitli eğitimler aldı. 2019 yerel seçimlerinde Tuşba belediye eş başkanı seçildi. Seçilen eşbaşkanların yerine YSK kararı ile kayyum atandı. Bu süre zarfında siyasi ve STK çalışmalarını sürdüren Minaz, halen TJA aktivisti ve Van kadın platformunda aktif olarak görev almaktadır. Orta düzey İngilizce bilen Minaz, evli olup 3 çocuk annesidir.

Başkan Minnazın Projeleri...

_1- Sosyal belediyecilik açısından: _ Van kentinde kent yoksulluğunun çok baskın olduğunu söyleyebiliriz. Düşük sanayileşme, hızlı kentleşme bunun en önemli sebeplerindendir. Bu aslında çok karmaşık bir konu ve kent yoksulluğu kendini sürekli Üretir. Eğitim, barınma, sağlık , güvenli yaşam vb. Kendine yetemeyen bir durum yaratır. Kentin çeperlerinde yaşayan ve temel belediyecilik Hizmeti konusunda kısmı hizmet alan bir durumu yaşarlar. 

 

 

Merkez yönetimin dışında yerel yönetimlerin kumsal bir örgütlenme olarak demokratik bir yönetimle, kent konseyleri ve demokratik katılımı artırarak , mahalle kurulları ile yoksulluk yaşayan vatandaşlarımızın istek önerilerini dinleyerek en çok bu sorunla mücadele edebiliriz. tabii kalıcı çözüm iş ve İstihdam sorunudur. maalesef yerel yönetimler bu konuda çok yetersiz kalmaktadırlar..

Sosyal belediyecilik açısından yapılması gerekenler: sosyal hizmetlerin kalitesi, niteliği, çeşitliliği ve belediyenin bütçesi ile ilişkilidir.

_2. Bayındırlık ve imar açısından_

 

Tabii Türkiye’de kentleşme biraz çarpık bir kentleşme kavramını içeriyor: bununla hızlı, çarpık, standartı olmayan, temel alt yapı hizmetlerinin yetersizliği, güvenli olmayan konutlar, trafik ve ulaşım sorununu sıralayabiliriz. Bu sorunlar maalesef çok acı bir şekilde Van’ımzda yaşanmaktadır. her ne kadar kentin merkezinde yaşıyor olsak da bir kentleşme ya da bir kent davranışı geliştirme noktasında yoksunluklar yaşanmaktadır.

Ayrıca Büyükşehir belediyesi olmasından dolayı kentsel hizmetlerin, eskiden köy, şimdi mahalle dediğimiz yerlere götürülmesi, ulaştırılması da yerel yöneticileri bekleyen bir problemdir. Maalesef merkez ilçelerin dışında köylerde temel altyapı sorunları kendisini hissettirmektedir. kanalizasyon ( arıtma) içme suyu problemi, ulaşım, yol problemi vb. Konular büyük sorunlar olarak durmaktadır.

Bu çalışmalar ciddi bir planlama, çok iyi projeler ve iyi bütçelerle organize edilecek ve uzun zaman üzerinde kafa yorulacak çalışmalardır. İyi motivasyonla giderilebilecek sorunlardır. maalesef kayyum belediyeciliği popülist, talancı, günü kurtarma çalışmalarıyla bu Hizmetleri hep ötelemiştir.

Diğer bir sorun kırsaldan kente yoğun göçlerin devam ettiği bir durumdur. Bu sorun tüm Türkiye’nin bir sorunudur. Fakat ilimizde çok daha yaygındır. İlimizde konu imar ve bayındırlık işlemleri çok planlı yürümemektedir. vatandaşlar aldıkları arsaların altyapı ve temel sorunlarına bakmadan ve projelendirmeden konutlar imal etmektedirler . bu konuda maalesef teknik proje hizmeti desteği almamakta böylece çarpık bir kentleşme doğmakta ve temel hizmetleri zora sokmaktadır.

 

Ayrıca ilimiz deprem bölgesi bir konumda, kentin konut alanının büyük bir kısmının ovada olması ayrıca güvensiz bir kent yaratmaktadır. deprem bilimcilerin sıklıkla vurguladığı kentin kalecik, Erek dağı etekleri, Edremit in üst tarafına çekilmesi önemli bir tespittir. bu tespitlerden hareketle oralar imara açılacaksa ve güvenli kentler yaratılacaksa, oradaki konut ve yerleşim alanlarının alt yapılarının çözülmesi elzem bir konudur.

 

• Kayyumları bir daha gelmemek üzere gönderiyoruz

• Kadın kurumlarımız başta olmak üzere tüm kurum ve kooperatiflerimizi açıyoruz

• Van’da yaşanan yoksulluğu Belediye politikalarımızla destekler sunup buna uygun politikalarla yok etmeye çalışacağız

• Kentte devlet eliyle göz yumulan madde kullanımının önüne geçmek için gençlere uygun merkezler açacağız

• Van’ın temel sorunlarından su ve trafik sorunun çözeceğiz

• Kayyum tarafından işten çıkarılan 306 işçiyi geri alacağız.

Van Taraf Gazetesi 

Haber Merkezi 

Ayşe Minnaz Dem kadın proje Van