STRESLE KİLO ALABİLECEĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı olan BESLENME ve DİYET UZMANI Esma KURT GÜNEŞ Stres ve kilo hakkında bilgiler verdi...

 

ABD’ de bulunan Stanford Üniversitesi Tıp Bölümü’nün yaptığı bir araştırmaya göre stres başlı başına hücreler üzerinde meydana getirdiği değişiklikler nedeniyle kilo almanıza sebep olabiliyor. Araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor.

Kronik stres yani sürekli stresli olduğumuz zaman salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor. O nedenle sadece stresli olduğumuz zaman tükettiğimiz besinlerin değil, stres seviyesinin belli bir süre boyunca yüksek olmasının da kilo alımına sebep olduğu meydana çıktı.

Stanford Üniversitesi glükokortikoid adlı hormonun etkilerini farelerde araştırma kararı aldı. Mikroskop altında yapılan incelemelerde hormonun sürekli yüksek seviyelerde bulunmasının, yağ hücrelerinin meydana çıkmasına yol açtığı görüldü. Özellikle 24 saat boyunca yüksek stres hormonuna tabi olan farelerde yağ oranının tam 2 katına çıktığı görüldü. Araştırmanın başında bulunan Mary Teruel, araştırmanın laboratuvar ortamında yapılmasına rağmen insanlarda da benzer etkilerin görülebileceğini ancak daha fazla testin yapılması gerektiğini belirtti.

Sürekli diyette olan veya zayıflamaya çalışan bireylerin zayıflama çabalarına rağmen sonuç alamamalarının en önemli sebebi,uzun süreli yaşadıkları stres olabilir. O nedenle stresle baş etme yöntemlerini geliştirebilir veya bunun için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Kendinize farklı bir uğraş veya hobi edinmeniz de stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Stressiz, mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşamanız dileğiyle…

 

                                                                                         Esma KURT GÜNEŞ

                                                                                  BESLENME ve DİYET UZMANI