Şehir ittifakı adayı Yılmaz Kılıç: Bu Şehir Kaderine Terkedilmiş...

TAKİP ET

Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlan, Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık, Şehir İttifakı İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç basınla bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

31 Mart seçimlerine şehir ittifakı yaparak girecek olan Saadet Partisi ve Gelecek Partisi İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, 'İpekyolu ilçemizde birçok sorun bulunmaktadır. Geçmişte iki dönem Çiçekli'de belediye başkanlığı görevinde bulundum. Çiçekli'de herkesimden oy aldım. Bugün de İpekyolu adaylığımla aynı düşüncelerle her kesimden oy alacağıma inanıyorum. Halk ulaşabileceği, konuşabileceği, sorunlarını, derdini anlatabileceği bir belediye başkanı istiyor. Biz bunu hissediyor ve görüyoruz. Allah'ın izniyle yerel seçimleri farkla kazanacağız' dedi.

“Seçimlerde sandıklarımıza sahip çıkacağız”

Toplantıda ilk söz alan Saadet Partisi İl Bakanı Özay İlhan, “Bundan 10-15 yıl önce gazetelere bakıyorduk diyorlardı ki 2023 yılında aya sert iniş yapacağız. Şu an da evimizden çıkıp acaba evimize dönerken elimizde bir poşetle çoluk çocuğumuza ekmek, et, süt, gıda ürünü götürebilir miyiz denen bir ülke durumuna geldik. Ekonomik krizle boğuşan bir ortamda size hitap etmekten hicap duyuyorum. Van Türkiye gerçekliğinin içerisinde en sonda, en diptedir. Böyle bir şey yok. Türkiye’nin en zengin olması gereken memlekette, en fakir yaşayan bir toplum olduk. Dünyada güneş alan sayılı yerlerden biri, Türkiye’de en çok güneş alan ikinci kent, bunun yanında iklim olarak, bulunduğu coğrafi konum olarak tarıma, hayvancılığa, turizme, ticarete, bütün alanlarda aslında imkanı olan bir şehir fakat Van’da insanlarımız yoksul yaşıyor. Şehrimizde ve ülke genelinde 31 Mart 2024 tarihinde yerel seçimlere gideceğiz. Geçtiğimiz günlerde ilk adayımızı açıkladık. İnşallah önümüzdeki günlerde diğer adaylarımızı da açıklayacağız. Öyle bir zamanda seçime gidiyoruz ki aslında geçtiğimiz seçim de çok farklı değildi. Seçim ortamının ne kadar güvenli olduğunu bile tartışıyoruz ama milletimiz müsterih olsun yerel seçimlerde sandıklarımıza sahip çıkacağız. Oyları takip edeceğiz. Bu seçim bir nevi güven oylamasıdır. Çünkü Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu yıl iki kez üst üste Anayasa Mahkemesi’nin kararı ihlal ediliyor. Bir ülkede sen en üst mahkemeyi yok sayarsan, hiçbir kişinin mal ve can güvenliği kalmamış demektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kimsenin babasının malı değil, bugün bizi yönetenlerde fani yarın yok olup gidecekler. Herkes fani bu ülke Allah’ın izniyle ilelebet var olacak. Ülkeyi yönetenleri aklını başına almaya davet ediyoruz. Kanunu, hukuku herkes için uygulamaya davet ediyoruz. Benim istediğim karar çıkarsa tanırım, benim istediğim karar çıkmazsa tanımam anlayışından vazgeçmeye davet ediyoruz. Bugün hakikaten hukuksuzluk ekonominin, ahlaki çürümenin, sosyal çürümenin, toplumun her alanının çürümesinin sebebidir. Van daha bir dabıl çürümeyle karşı karşıyadır. Bütün imkanların içerisinde imkansızlıklarla karşı karşıyadır. Hastanelerimiz var, içinde doktor yok. Adliyelerimiz var, içinde adalet yok. Geldiğimiz noktada okullarımız var, içinde eğitim yok. Bütün alanları yaşanmaz hale getirdiler. İçerisinde olması gereken değil olmaması gereken ne varsa o binaların içerisine koydular” dedi.

“Van Türkiye’nin en yoksul kentidir”

Van’ın Türkiye’nin en yoksul kentleri arasında yer aldığını belirten İlhan, “Liyakatsız, torpille, rüşvetle, adam kayırmayla 7/24 kul hakkına girerek ülkeyi yaşanmaz hale getirdiler. Ya bendensin ya değilsin anlayışıyla kendilerinin karşısında olan, konuşan herkesi birşeylerle suçluyorlar. Ülkenin 20 yılda bütün kaynaklarını sattılar. Cumhuriyet tarihinden bugüne bütün kazanımlarını yok ettiler. Bir yılda örtülü ödenek adı altında harcadıkları para 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde harcanmış tüm örtülü ödeneklerden daha fazladır. Saraylarda yaşayıp halkı çöpten ekmek toplamaya, toplumu o kadar acınacak hale getirdiniz ki çocuğuna harçlık veremediği için intihar eden babalar var. 9 yaşındaki oğluna harçlık veremediği için baba intihar etti. Bugün kamuoyunda yazılıp çizilmeyen yüzlerce intihar söz konusudur. Ekonomik sıkıntılar sosyal felaketleri de beraberinde getiriyor. Yuvalar dağılıyor. Günde iki kişi evleniyorsa bir kişi de boşanıyor, yuvalar yıkılıyor. Her alanda ve her anlamda çürümüş bir toplumda seçime gideceğiz. Van şu an Türkiye’nin en yoksul kentidir. Bununla birlikte yaşanabilirlikte de en geri olan şehirdir. Aklımızın, mantığımızın almadığı bir durumdayız. Bu kadar güzel bir coğrafyada insanlar artık yaşamaktan vazgeçer olmuş, son üç yıldır şehrimizde insanlar göç ediyor. Bu göç de daha büyük felaketlere yol açıyor. Köyden kente, kentten daha büyük bir kente söz konusu ve ülkedeki demografik yapı da bir anlamda bozuluyor. Milyonlarca göçmende bunun içerisine girmiş, tamamen denge bozulmuş ve ülke yaşanmaz bir hale geldi” ifadelerini kullandı.

“İpekyolu için çok güzel projeler hazırlıyoruz”

Yerel seçimlerde İpekyolu’nu kazanmaları halinde çok güzel projeler hayata geçireceklerini kaydeden İlhan, “Gelecek Partisiyle birlikte kurduğumuz şehir ittifakına diğer partilerimizi de davet ettik. AK Parti ve MHP dışındaki partilerle görüşmelerimiz devam ediyor. Üçüncü bir yol olarak artık bu çıkmaz sokaktan şehri çıkarmak adına DEVA Partisi, CHP ve İYİ Partiyle işbirliği için görüşüyoruz. Seçmenin sandıkta birleşeceğine inanıyorum. Nitekim diğer seçimlerde İstanbul’da, Ankara’da, ülkemizin farklı şehirlerinde seçmenler nasıl birleştiyse inanıyorum ki Van’da da birleşecek. İlimizi ve ilçelerimizi bu çıkmazdan kurtaracağız. Bu konuda rahat olun, metin olun. Bizim en büyük temasımız halkımızladır. Van’ın caddelerine, sokaklarına hakim insanlarız. Emin olun şu şehre dokunacak eller, şu şehrin yapısını değiştirecek bir anlayışı getirecek ekibimiz var. Bu şehre layık, yapılabilir, uygulanabilir, kimsenin kimseye tepeden bakmayacağı, herkesin bu şehirde her anlamda rahat yaşayabileceği bir alana sahibiz. Erek Dağı’ndan Van Gölü’ne kadar olan bir İpekyolu’muz var. Bu alanı da her anlamda ihya edeceğimizi net olarak söylüyorum. Biz borçlandırarak değil, kendi kaynaklarımızı harekete geçirerek, İpekyolu’nu cazibe merkezi haline getireceğiz. Burada cazibe kelimesinin altını da çizerek değinmek istiyorum. Uyduruk projeler değil, İkinisan’da ne hizmet yapıyorsak, Karşıyaka, Hacıbekir, Bostaniçi’ne de aynı imkanları sunacağız. Yaşanabilir alanlar oluşturacağız. Yeşil alanların sayısını artıracağız. İpekyolu için çok güzel projeler hazırlıyoruz. Seçim öncesi kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

“Halkımızdan Yılmaz Kılıç için destek bekliyoruz”

Daha sonra konuşan Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, “Bildiğiniz üzere Saadet Partisi’yle birlikte Meclis’te grubumuz bulunmaktadır. Van’da da yerel seçimlerde işbirliği yapmak için şehir ittifakı kurduk. Van 2016 yılından bu yana kayyumla yönetiliyor. Kayyum maalesef Van’ımızda belediyecilik hizmetlerinde sınıfta kalmıştır. Van’a hiçbirşey katamadılar. Aksine Van’a daha çok zarar verdiler. Geçmişten bu yana ilimizde iki parti seçimlerde yarışmıştır. Biz şehir ittifakı olarak buna son vereceğiz. Halkımıza üçüncü bir yol, alternatif sunuyoruz. Şehir ittifakı olarak İpekyolu Belediye Başkan Adayımız Yılmaz Kılıç’ı kamuoyuna duyurduk. Yılmaz Kılıç iki dönem Çiçekli’de belediye başkanlığı görevini yürüttü. Çok güzel projelere, hizmetlere imza attı. Umuyoruz İpekyolu ilçemizi şaha kaldırmak için çalışacak. Halkımızdan Yılmaz Kılıç için destek bekliyoruz. Diğer adaylarımızı da önümüzdeki günlerde açıklayacağız” dedi.

“Van’ı mutlaka kayyumdan kurtarmamız lazım”

Vanlı seçmenlerden destek isteyen Karabıyık, “Yaklaşık 8 yıldır Van kayyumla yönetiliyor. Bakın şehrin eksiklerini, sıkıntılarını, problemlerini kayyumlara iletemiyoruz. Randevu taleplerimize karşılık vermiyorlar. Kayyumlar devlet memurudur. Seçimlerde oy alma gibi kaygıları yok. Görevini devlet memuru gibi yapıp gider. Halkın iradesiyle seçilmiş belediye başkanları, meclis üyelerini kimsenin görevden alma gibi bir yetkisi olamaz. Kayyum dediğimiz ucube sisteme son vermek için halkımız şehir ittifakını desteklemelidir. Van’ı mutlaka kayyumdan kurtarmamız lazım. Van’ın 5 yıl daha kaybetme gibi bir lüksü yoktur. Halkımız oyunu kullanmaya giderken elini vicdanına bırakıp öyle tercih yapsın” ifadelerini kullandı.

“Van her geçen gün geriye gidiyor”

Son olarak konuşan Şehir İttifakı İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, “Yaklaşık 6 ay önce değerli iki başkanımızla bir araya gelerek Şehir İttifakı’nı kurma kararı aldık. Bu şehrin ciddi sorunlarının olduğunu, halkının dertli olduğunu, bu şehrin alternatifsiz bırakıldığını, bu şehirde artık alternatif bir siyaset üretmenin vazifemiz olduğunu düşündük. Bununla ilgili bir çalışma başlattık. Bu kapsamda kamuoyu araştırması yaptık. Kanaat önderlerimizle, muhtarlarımızla, halkımızla bir araya geldik. Şehir İttifakı şuanda 3 partiden oluşuyor. Ama 3-4 partiyle görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah Şehir İttifakı büyüyecek ve bir parti ittifakı olmayacak. Şehir İttifakı sizlerin, halkın ittifakı olacak. Bu şehirde bir devrim olacak. Son 20-25 yıldır bu şehri siyah ile beyazın arasında sıkıştırmışlar. Ya siyah olacaksınız yâda beyaz. Biz artık siyah- beyazı kırıp, bu şehre farklı renkler getirmenin zamanın geldiğine inanıyoruz. Bunun da halkımızın desteğiyle olacağına inanıyoruz. İpekyolu ilçesi Van’ın kalbidir ve kentin en büyük ilçesidir. İpekyolu’na sadece bir ilçe olarak bakmamak gerekiyor. İpekyolu Van’dır. Van’ımız maalesef her yıl biraz daha geriye gidiyor. Yaklaşık 8 yıldır kayyum sistemiyle şehre gelen devlet memurları da hiçbir sorumluluk almadan, taşın altına elini koymadan, tamamıyla burada kalacağı 3-4 yıllık memuriyet hayatını düşünerek şehir için kılını kıpırdatmıyor. Kaymakamlık veya Valilik görevini nasıl yapıyorsa, belediye başkanlığı görevini de o şekilde rutin olarak yapıyorlar. Şu an İpekyolu’na atanan kaymakam beyin 3 aydır belediyeye 3-4 kez gitmediğini öğrendim. Bu ne kadar acıdır. Koskoca Van şehri bugün belediye başkansız yönetiliyor. Belediye başkanı olarak atanan kayyumlar belediye başkanlığı koltuğuna oturup bu kenti yönetmiyor. Belediyeyi tamamıyla siyasi patilerin başkanlarına bırakmış, orada istedikleri gibi bu şehri yönetiyorlar” dedi.

“Ortak akılla projelerimizi hayata geçireceğiz”

 

Başkan Adayı Kılıç açıklamasının devamında, “Bu şehir bizim. Bu şehrin sahibi sizlersiniz. Bu şehir bizim evimizdir. Bu şehirde yaşıyoruz. Hepimiz yaşam alanlarımızı çok güzel hale getiriyoruz. Çünkü orada yaşıyoruz. Evimizde çıkarken de bu şehirde yaşıyoruz. Günün yarısını evimizde geçiriyorsak, diğer geri kalan yarısını da bu şehrin sokaklarında, işyerlerimizde geçiriyoruz. Bu kentin sokağında, caddesinde, kaldırımında yaşıyoruz. Biz bunları hak etmiyoruz. Van, Türkiye’de 30 il içerisindeki büyükşehirlerden biridir. 30 büyükşehir il içerisinde Van ilk 20’de yer alıyor. Ama hala bir kasaba görümündedir. Bugün en elit cadde dediğimiz İkinisan Caddesi’dir. 3-4 tane ışıkla bugün burayı elit hale getirdiklerini düşünüyorlar. Doğru düzgün bir kaldırım yok. Elektrik direkleri halen caddenin ortasındadır. En ufak bir yağmurda buralar gölete dönüşüyor. Araçlar gidemiyor. Trafik sıkışıyor. Bu şehir nefes almıyor. Bunu kendimize dert ettik. Herkes bu şehri kendine dert edinmeli. Geleceğimiz bu şehirdedir. Bu şehirden bir daha göç etme şansımız yok. Biz burada yaşıyoruz. Burayı hepimizin önemsemesi gerekiyor. Buranın geleceği bizim, evlatlarımızın geleceğidir. Siyasi ideolojileri bu şehrin üstünde tutmamamız gerekiyor. Bizim burada tamamen beynimizle düşünmemiz gerekiyor. 5 yılda bir bize bu şans veriliyor. Bu şansı heba etmememiz gerekiyor. Yerel seçimlere 3 aydan kısa bir süre kaldı. Bu süreçte sürekli sizlerle bir araya geleceğiz. Bu kentle ilgili çok güzel projelerimiz var. İleriki süreçte bu projeleri halkımızla paylaşacağız. Biz şehri nasıl geliştireceğiz, nasıl değiştireceğiz bununla ilgili önümüzdeki süreçte bunları açıklayacağız. Bu şehri kazanmak için bu yola çıktık. Bu şehri kazanacağız. Bu şehri hak ettiği yere getirmek için de herkesle beraber çalışacağız. Bu şehri halkımızla birlikte yöneteceğiz. Kapısı açık olan bir insanım. Makam, mevki, koltuk hırsım yok. Ben daha önceki dönemlerde belediye başkanlığı yaptığım süreçlerde benim ne bir makam şoförüm, ne de bir korumam oldu. Bundan sonrada olmayacak. Kendimizle halk arasına hiç kimseyi koymayacağız. Sizlerle birlikte halkın içerisinde olacağız ve sizlerle birlikte İpekyolu’nu yöneteceğiz. Mahalle sakinlerinin fikirlerini alarak projeleri hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

“İpekyolu’nda her kesimden, her düşünceden oy alacağıma inanıyorum”

İpekyolu ilçesinde tüm kesimlerden oy alabileceğini belirten Kılıç, “İpekyolu’nun en büyük sorunu bize göre imar ve trafiktir. Şehirde şuanda kullandığımız 3-4 cadde var. O caddeler artık ne yaya trafiğini, ne de araç trafiğini kaldırmıyor. Bu şehrin biran önce yeni bir imarla buluşması gerekiyor. Bu kentin açılması gerekiyor. Yeni bir şehir gerekiyor. Bu kentin artık kendi kimliğini kazanabilmesi gerekiyor. İpekyolu’nda belediyeyi kazanabilir miyiz? Tabii ki kazanacağız. İpekyolu ilçemizin, diğer ilçelere kıyasla çok değişik bir sosyolojik yapısı var. Bu sosyolojik yapıyı çok iyi analiz ettim. Dersime çok iyi çalıştım. Çünkü İpekyolu sadece İpekyolu değildir. İpekyolu, Silopi’dir, Cizre’dir, Şırnak’tır, Beytüşşebap’tır, Uludere’dir, Yüksekova’dır, Şemdinli’dir, Hakkâri’dir. Diğer taraftan Patnos’tur, Tutak’tır, Erciş’tir, Özalp’tır, Saray’dır, Bahçesaray’dır, Gevaş’tır, Edremit’tir, Tuşba’dır. İpekyolu Türkiye’dir. İpekyolu’nda yaklaşık 35 bin ile 40 bin arasında sadece yabancı memur yaşıyor. İpekyolu çok kısır bir döngünün içerisine girmiş. Kendi kabuğunu kıramamış. Bu şehre 20-30 yıl önce gelmiş bir insan, bugün yine bu şehre geldiği zaman adresini şaşırmayacak. Çünkü herkes olduğu gibi yerinde duruyor. Burası hala 30 yıl önceki gibi bir kasabadır. Bu şehirde değişen tek şey sadece 3-4 tane yeni bina yapıldı. Bana göre Van’ın en tecrübeli, en liyakatli iki başkanıyla beraber biz bu 3 ayda sahaya ineceğiz, insanlarımıza kendimizi, amacımızı anlatacağız. Amacımızın kesinlikle siyaset, ideolojiler, partiler olmadığını anlatacağız. Hiçbir seçmenin zihnini, düşüncesini kodlayamayız. Ama şehri için, yaşam alanı için oy isteyeceğiz. Bunu geçmişte başardım. Ben en rijit HDP’lisinden, MHP’lisinden, CHP’lisinden oy almış bir kişiyim. Bugün yine İpekyolu’nda bütün kitlelerden, düşüncelerden oy alacağıma inanıyorum. Bunun ışığını da görüyorum. Van değişiyor, Van değişecek. Halk ulaşabileceği, konuşabileceği, sorunlarını, derdini anlatabileceği bir belediye başkanı istiyor. Biz bunu hissediyor ve görüyoruz. Allah’ın izniyle bu seçimi farkla kazanacağız. Kimse bu insanları çantada keklik görmesin. İnsanlar o gün doğru yolu öyle bilmiş ve o partilere oy vermiştir. Ama bugünkü doğru dünkü doğru değildir. Bugünkü doğru bugündür. İnsanların bugün doğruyu hizmette bulacağına inanıyorum. 31 Mart günü bu seçimi kazanıp, halkımıza en güzel şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Toplantı sonunda Saadet Partisi tarafından gazetecilere plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi

Yılmaz Kılıç Özay İlhan Abdulhekim Karabıyık Saadet Partisi Gelecek Partisi Gazeteciler Van Şehir İttifakı Adayı