Sarisac'tan; Dikakt çeken açıklama...

TAKİP ET

Van'da HDP tarafından koronavirüs (covid-19) vakalarına karşı oluşturulan kriz masası çalışmalarını sürdürüyor. Cezaevlerinin durumuna ilişkin her an bilgi alışverişi içinde olduklarını ve anbean takip ettiklerini kaydeden HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, izlenimlerini aktardı.

Sarısaç: “Cezaevlerinde alınmış tek bir tedbir yok. Cezaevleri doluluk oranının çok üstünde. 225 bin kapasiteli cezaevlerinde şu anda 300 bin insan var. Cezaevlerinde testler yapılmıyor, bize ulaşan bilgiler ailelerin bize aktardığına göre, cezaevlerinde yemek dağıtılırken, eldiven ve maske kullanılmıyor. Hükümlüler temizlik malzemesine ulaşamıyor. Kantinlerde en temel ihtiyaçlar dahi karşılanmıyor. Tutuklu ailelerinin anlattığına göre yüz kişilik koğuşlara 2 dezenfekten ilacı veriliyor.” Diye konuştu.

Sarısaç, şunları da ifade etti:

” T Tipi Cezaevi müdürü ile görüştüm. Bana aktardıkları, tedbir aldıkları yönünde. Adalet Bakanlığı ve hükümetin bir tedbir paketi yok. Sağlık anlamında tek bir tedbir yok. İnsani ve vicdani bir durum söz konusu. AKP hükümeti döneminde tedbir diye alınan şeyler virüsten önce mahkûmları cezalandırma biçimi olarak uygulanıyordu. O cezalar şimdi tedbir olarak halka deklare ediliyor. Avukat görüşünün, açık görüşün engellenmesi bu dönemde tedbir olarak görülebilir ancak yapılması gereken, tıbbi tedbirleri alırsınız, sonra bunları yaparsınız. Cezaevlerinde tedbir alınsa dahi çözüm olacağını düşünmüyoruz. O insanların hayatı için cezaevlerinin boşaltılması en doğru karar olacaktır. Kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz”