Sağlık Bölümleri Farklı, Sıkıntıları Aynı

TAKİP ET

Elbette ki her meslek kendi içinde önemli ve değerlidir ama bazı meslekler gerçekten hayatımızın can damarını oluşturmaktadır. Bu mesleklerden bir tanesi de Radyoterapi Teknikerleri bölümüdür. Bu kadar değerli olan bu bölüm her yıl katlanan binlerce mezun gibi işsiz kalmaktadır. Sağlık bölümleri farklı ama sağlıkçıların yaşadığı sıkıntı maalesef hep aynı.

Van Taraf Gazetemize gelen bu habere göre ‘Radyoterapi Teknikerleri’yaşadıkları bu zorlu süreçte sağlık bakanlığına seslenerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Radyoterapi teknikerleri sağlık kuruluşlarında çeşitli hastalıklar için kullanılan yüksek teknoloji cihazları kullanabilecek donamıma sahip olan kişidir. Yani dünyanın en zorlu ve baş edilemeyen kanserle mücadele etmektedirler. Kanser dünya genelinde ölüm sebepleri arasında 2. sırada yer almaktadır.Radyoterapi ise kanser tedavisinde kullanılan önemli yöntemlerden biri olarak bilinmektedir.

Bu kadar önemli olan bu meslek maalesef hak ettiği yere gelememektedir. Radyoterapi teknikerleri her yıl katlanan mezun sayısı ve buna paralel olarak azalan kamuya alımlar sebebiyle 10.000 mezun sayısına ulaştı. Bu kadar çok mezun olmasına rağmen bir türlü atanamayan Radyoterapi teknikerleri bu duruma isyan ettiler. Ayrıca aldıkları yüksek puanlara rağmen hala evde oturduklarını ve bu zorlu süreçte en ön safta yer almak istediklerini söyleyerek hastaların yanında olmak istediklerini dile getirdi.

Günümüzde çoğu insan yaptığı işi sevmemekte ve mutsuz olmaktadır ama mecbur kaldığı için de işine devam etmektedir. Radyoterapi Teknikerleri okuyan öğrenciler ise işini severek ve isteyerek yapmaktadır. Ama atama sayılarının bu kadar yetersiz oluşu ve iş ilanlarının bu kadar kısıtlı olması Radyoterapi teknikerleri mezunlarının hayallerini yıkmaktadır. Hastaların tedavisinde verilerin planları en doğru şekilde uygulanması, takiplerin yapılması, cihazların kullanılması, doktorlar iletişimin sağlanması, cihazların rutin takibi gibi birçok işi Radyoterapi teknikerleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Böyle ağır bir yükü olan bu bölümün atama sayılarının bu kadar az olması gerçekten de çok üzücü bir durum. Bununla birlikte Radyoterapi teknikerleri yerine radyoloji, sağlık memurları gibi personeller çalıştırılmaktadır.

10 bin Radyoterapi mezunu olmasına rağmen 2019 yılında sadece 82 Radyoterapi teknikerleri kamuya istihdam edilmiştir. Bu kadar çok mezun olan gencimizin mağduriyetini dile getirmeye ve yetkililerden seslerine kulak vermesini istiyoruz.

RADYOTERAPİ TALEPLERİ

1- YÖK ve Sağlık Bakanlığının ortak çalışma yürütüp mezun yığılmasını önlemek amacıyla: Örgün öğretimlerdeki öğrenci sayılarında arz-talep dengesi sağlaması

2- Sertifika ve Referansla personel alımına son verilmesi

3- Her branşın eğitim aldığı bölümle ilgili birimlerde görevlendirilmesi konusunda yeterli denetimlerin yapılması (Radyoterapi yerine Radyoloji, nükleer tıp ve Sertifikalı personel çalıştırılmaması)

4-Radyoterapinin çalışması gereken birimlere, bölümle alakası olamayan kadrolu işçilerin getirilmemesi

5-Atama bekleyen Radyoterapilerin gerekli istihdamının sağlanması

6- Bir kişi bir kez kpss puanıyla atandığında birdaha o puanını kullandırılmaması

7-Özel şirketlerin kendi bünyesinde çalıştırdığı taşeron işçiliğe son verilmesi

8-Üniversite hastanelerinin alımlarında istenilen niteliklerin kişiye, kendi elemanına göre ayarlanmasına son verilmesi gerek.

Haber: Abdulrahim YEŞİLAĞAÇ

Aslıhan SEZEK