Sağlığın Pazarlığı olmaz...

TAKİP ET

Bu haberi okumadan geçmeyiniz...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Pakel, Corona döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek sağlıklı beslenmeyle mümkün olabileceğini söyledi.


Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs (Kovid-19) salgınından dolayı evden çıkamayanlar için Beslenme ve Diyet uzmanı Aslı Pakel, değerlendirmede bulundu. Corona döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek sağlıklı beslenmeyle mümkün olabileceğini söyledi. Pakel, "Herkesin farklı beslenmesi gerekir çünkü her kişinin günlük alması gereken kalori değeri yaşı, boyu, kilosu, fiziksel aktivitesi, yaşam şekli,metabolizma hızı ve hastalıklarına göre değişir" dedi.



DİPLOMASIZ VE MERDİVEN ALTI DİYETİSYEN GEÇİNENLERE MESAJINIZ VE HALKA UYARINIZ NEDİR ?

Bu soru belkide en büyük sorun. Ben bütün diyetisyen meslektaşlarım adına konuşmak istiyorum çünkü bu durumdan bütün diyetisyen arkadaşlarım çok rahatsız ve şikayetçi.

Beslenme koçu yada zayıflama koçu diye bir meslek yoktur. Biz diyetisyenler 4 yıllık çok zor bir eğitim sürecinden geçerek diyetisyen ünvanını aldık. Hatta ben beslenme ve diyetetik bölümünü yüzde yüz ingilizce okuyarak mezun oldum ve bölümüm 5 yıllıktı. Diyetisyenlik sadece kilo verdirmek değildir biz bu işin temelini mutfağını öğrenerek detaylı beslenme dersleri görerek zor sınavlara girerek beslenme ve diyetetik bölümlerini bitirdik.
Maalesef etrafta çok fazla diyetisyencilik oynayan kişiler görüyoruz son günlerde ve bu kişiler 1 aylık kursa giderek hiçbir beslenme bilgisi olmadan insanların sağlığıyla oynuyorlar ve aslında diplomasız yasadışı iş yapıyorlar. Diyeti sadece diyetisyen yazabilir. Ayrıca bu kişiler insanlara beslenme önerisinde bulunamaz ve sosyal hesaplarında beslenme ve diyet yazısı paylaşamaz. Diyetisyenlik okumadan diyet yazan birinin cerrahi eğitim almadan insanlara ameliyat yapmasından hiçbir farkı yoktur.Bu konuda umarım medyada daha büyük cezalar ve yaptırımlar gelir. Ve bu şekilde ancak benim ve diyetisyen arkadaşlarımın emekleri adına bu büyük saygısızlık son bulur .
Son olarak halka uyarım şudur diyete başlamak istiyorsanız yada kilo vermek istiyorsanız lütfen sadece diyetisyenlere güvenin beslenme konusunda uzman kişilere sağlığınızı emanet edin. Yaşam koçu , zayıflama koçu ve beslenme koçu diye bir meslek olmadığını unutmayın .Bu diyetisyencilik oynayan kişilerin sattığı ürünler ve verdiği yanlış diyetler size kilo bıle verdırse ileride çok büyük hastalıklara yakalanma riskinizi arttıracaktır. Unutmayın hızlı kilo vermek başarı değildir önemli olan sağlıklı kilo verebilmektir.
2. DİYET NEDEN KİŞİYE ÖZELDİR. ?
Herkesin farklı beslenmesi gerekir çünkü her kişinin günlük alması gereken kalori değeri yaşı, boyu, kilosu, fiziksel aktivitesi, yaşam şekli,metabolizma hızı ve hastalıklarına göre değişir. Lütfen internetten aldığınız diyetleri uygulamayın bu şekilde size uygun olmayan bir diyetle ya kilo alırsınız ya çok fazla kilo verirsiniz ya da herhangi bir hastalığınız varsa sağlığınızdan olabilirsiniz. Herhangi besine karşı alerjiniz olabilir ya da o diyet size uygun değildir. Yapılan yanlış diyetler ileride kiloların daha kalıcı olmasına neden olup işleri daha çok zorlaştırıyor aslında. ONUN İÇİN DİYET KİŞİYE ÖZELDİR.
2.Corona virüs döneminde nasıl beslenmeliyiz ?

Zor bir dönemden geçiyoruz ve bu süreçte sağlıklı beslenmemiz çok daha fazla önemli. Corona döneminde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek virüsle savaşmak için çok önemli bir nokta ve bu da sağlıklı bir beslenmeyle ancak mümkün olabilir. Ay rıca fazla kilolarımız nefes almamızı zorlaştırıyor ve coronaya yakalanıp tedavi gören hastalarda çok daha büyük risklere davetiye çıkarıyor. Obezite hastaları coronayı yenme sürecini çok daha zor geçiriyor. Malnütrisyon, sedanter yaşam, sigara,alkol, düzensiz uyku, stres ve fazla kilolar immün sistemimizi zayıflatıp vücudumuzun mikroplara daha çok açık olmasına neden oluyor. Bu dönemde çeşitli beslenmek çok önemlidir. 4 besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et grubu, sebze-meyve grubu ve tahılların hepsinden gün içinde tüketmeliyiz Özelliklesebze ve meyveler antioksidan ve lif açısından zengin oldukları için bizim için çok önemli.Sebze ve meyveler bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler olan probiyotikleri çoğaltarak savunma sistemimizi güçlendirir. Probiyotik için yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi besinleri kesinlikle günlük diyetinize ekleyin.ve probiyotik-prebiyotik takviyelerden de diyetisyeniniz uygun görürse kullanabilirsiniz. Basit şeker grubunda olan sofra şekeri içeren besinler hem fazla kiloya sebep olur hem de bağışıklık sistemimizi baskılar.Bu nedenle kompleks karbonhidrat olan, tam buğday ekmeği ve bulgur tüketebiliriz.Bu kaliteli karbonhidratlar bizi gün içinde tok tutarak ana öğünlerde çok yememizi engeller, kan şekerimizi düzenler ve de corona sürecinde bağışıklık sistemimiz güçlendirir. Ayrıca haftada 3 gün içinde bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı bir yağ olan omega 3 yağlarını içeren balık tüketmeyide unutmayalım. Yine bağışıklık sistemini harekete geçirmede etkili olan zerdeçalı gün içinde çorbamıza ve detoks sularımıza ekleyebiliriz. Yalnız tadı biraz acıdır suyun içinde tarçınla tüketmenizi tavsiye ederim. Yağ olarak tereyağ ve margarin yerine bitkisel yağ tercih edelim. Eğer kan tahlilinde D vitamini ve selenyum değerlerimizde bi eksiklik çıkarsa diyetisyeninize danışıp takviye kullanabilirsiniz. Corona döneminde kullandığınız doğru takviyeler sağlıklı beslenme düzeninizin yanında size extra bağışıklık sağlayacaktır.Ayrıca bazal metabolizmamızı hızlandırmak için gün içinde 2.5 lt suyumuzu içip evde egzersiz yapıp fiziksel aktivitemizi arttırmamız çok önemlidir.

3.CORONA SALGINI NEDENİYLE İNSANLAR HEP EVDE VE BU SÜREÇTE KİLO ALIMI ÇOK ARTTI BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ ? VE NELER YAPMALI ?

Halk olarak zor ve stresli günlerden geçiyoruz. ve hayatımızın çoğunu son günlerde sürekli evde geçiriyoruz. Insanlar evde sıkıldıkları için yemek yemeyi artık hobi haline getirdi. İhtiyaç dışında sadece vakit geçirmek için yemek yeme hali bir aktiviteye dönüştü. Aslında zor zamanlarda yemek yemek kişinin stresle baş etme şeklidir. Özellikle yüksek kalorili ve şekerli besinler beynin ödül merkezini aktifleştiriyor ve kişi stres altındayken böyle yiyeceklere yönelip kendini ödüllendiriyor aslında. Kısacası mental sağlığımız beslenmemizi etkiliyor. Bozulan beslenme şeklimiz ve aldığımız kilolarda ruhsal sağlığımızı etkiliyor. İnsanın psikolojik sağlığı ve beslenmesi bir bütün diyebiliriz. Maalesef bu dönemde çok kişi kilo aldı ve buzdolabınla arkadaş oldu :) Bu süreçte diyetisyen desteğiyle online diyete başlamanızı öneririm . Online diyet sisteminde hem diyetisyeninizle sağlıklı seçimler yaparak corona için önemli olan bağışıklığınızı güçlendirirsiniz hem de fazla kilolarınızdan motivasyon sağlayarak kurtulursunuz. Şimdiden önlem alırsanız kilolarınız kalıcılaşmadan yada kilolarınız daha çok artmadan bu süreci daha zararsız atlatmış olursunuz. Corona döneminde aldığınız fazla kilolar ileride kronik hastalıklara yakalanma riskimizi arttırır. Bu süreçte canımız çok fazla tatlı çekerse daha çok sütlü tatlılara yönelmeliyiz yada tarçın ve bal tatlı krizimize iyi gelir. Ayrıca ara öğünde bitter çikolatada tüketebiliriz.Aslında corona virüsü nedeniyle evde beslenme,dışarıya göre çok daha sağlıklı ve hijyenik oluyor. Ve evde yaptığımız yemeklerde yağve porsiyon kontrolünü sağlamak çok daha kolaydır. Evlerde fiziksel aktivitemizde sınırlı ve corona sebebiyle dışarıda tempolu yürüyüşler yapamıyoruz ya da fıtness salonlarına gidemiyoruz . Bu süreçte ev egzersizleri yapmayı aksatmayalım. Sporunuzu aç karnına yada yemeğin hemen üstüne yapmayın. Diyetinizi sporla destekleyin. Spora yeni başlayanlar için yarım saatle başlayıp her hafta 10 dakika arttırarak 1 saate çıkaralım.
4.CORONA SÜRECİNDE RİSK GRUBUNDA OLAN DİYABET HASTALARI VE 65 YAŞ ÜSTÜ BİREYLER İÇİN ÖNERİLERİNİZ NEDİR ?
65 yaş üstü için yine çeşitli beslenmek çok önemli ve kısacası et , süt , tahıl, sebze meyveler olarak her gruptan besini gün içinde diyetlerine katmalılar.Yaşlılarda az öğün yapmak yetersiz beslenmeye sebep olur.Bu yüzden gün içinde 3 ana 3 ara öğün seklinde 6 öğün yapılmalı. Sabah kahvaltısında yarım yağlı, az tuzlu peynir, yumurta gibi proteinden, domates-salatalık gibi vitamin ve minerallerden zengin besinler tüketilmelidir. Ayrıca kahvaltıda bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suyu tuketmeliler. Sindirimi kolaylaştırmak ve metabolizmayı çalıştırmak için az az ve sık sık beslenilmelidir Yaşlıların günlük su tüketimi çok önemlidir. Günde 2 yada 2.5 lt su içmelerini öneririm.Yaşlanma ile bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar. Bu yüzden sağlıklı beslenme 65 yaş üstü için çok daha fazla önem taşır. Özellikle yalnız yaşayan, yemeğini kendisi pişiren yaşlılar kişisel temizlik kurallarına besinin ve yemek araç-gereçlerin temizliğine, besinlerin uygun koşullarda saklanmasına dikkat etmelidir.Taze meyve ve sebzeler,antioksidan olup hastalıklara karşı koruyucu özellik taşır. Sebzelerin besin değerini kaybetmemeleri için kızartma yerine haşlama yada fırında olmasına dikkat edilmeli. Diyabet gibi Kronik hastalığı olanlar corona sürecinde risk grubundadır ve daha dikkatli olmalıdır. Bağışıklığı güçlendirmek için düzenli uyku, kişisel hijyene ve düzenli beslenmeye daha çok dikkat etmelidir. Bu hastalarda da besin çeşitliliği büyük öneme sahiptir. Süt ve ürünleri, yumurta, kuru baklagiller ile sebze ve meyve tüketimine özellikle dikkat edilmesi gerekir.Ayrıca diyabet hastalarında ara öğün yapmak zorunludur ve uzun süre aç kalınmamalıdır. Ara öğünde tüketeceğiniz bir meyve ve ayran seçeneği kan şekerinizi dengeler.Diyabet hastaları içinde fiziksel aktivite olmazsa olmazlardandır.
5. RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ ?
Ramazanda su tüketimimiz çok önemlidir. Sahurdan iftara kadar geçen süre kısa olduğundan bu süre içinde ne kadar çok su tüketirsek bizim için kardır. Su şişemiz hep yanımızda olsun ve bol bol suyumuzu içelimki günlük su ihtiyacımı karşılayalım.Ramazanda iki ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmeliyiz. Sahuru geç saatte yaptığımız için o saatte ağır şeyler yiyerek uyumamalıyız. Sahur menüsü bizim kahvaltımız yerine geçmelidir. Sahurda seçenek olarak tam buğday ekmeği,zeytin, peynir, yumurta bol yeşillik ve açık şekersiz açık çay tüketebiliriz.Tabiki bu besinler sadece bi örnektir miktarlar kişiye göre değişir. Herhangi bir hastalığınız varsa tamamen değişebilir bile.İftar menüsündede orucunuzu suyla actıktan sonra çarbamızı ve hurmamızı tüketip 5 dakka ara verip sonra et ya da sebze ana öğünümüze geçmemiz. Uzun süre aç kaldıktan sonra birden ağır bir yemekle başlamamanızı çok hızlı yememenizi tavsiye ederim.Ramazanda kilo vermek zordur ve uzun süreli açlıklar bizi daha kalorili ve şekerli besinlere iter. Düşen kan şekerimizi hemen tatlı yiyerek yükseltmeye çalışırız . İlla tatlı tüketiceksek az porsiyonlu sütlü tatlıları öneririm.
6.SON OLARAK KAMUOYUNA MESAJINIZ
Evet zor günlerden geçiyoruz , stres altındayız ve beslenme düzenimiz bozuldu farkındayım. Ben bu dönemde online diyet kesinlikle herkese öneriyorum hem kilo almazsınız hem de corona sürecinde sağlıklı beslenerek corona virüsünden korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olursunuz. Online diyet diyorum çünkü bu süreçte yüz yüze diyet biraz riskli oluyor ama online diyeti telefondan yürütebiliyoruz böylece evinizden çıkmanıza gerek bile kalmıyor. Bu süreci diyetisyenle beraber motiveli bir şekilde geçirirseniz çok daha sağlıklı bir corona süreci geçirmiş olacaksınız :)