RAMAZAN BAYRAMI HAZIRLIKLARI

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarı Esma Kurt Güneş Ramazan ve Bayram Uyarısı...


Ramazan ayı geldi, gelecek derken yarısını bile geçirdik. Bu sene korona virüs pandemisi sebebiyle sevdiklerimizden uzak, tek başımıza iftar sofralarında oruçlarımızı açtık. İnşallah, sabrımızın mükafatını alacağız ve yine kalabalık sofralarda buluşacağız.
Ufak ufak bayram hazırlıkları başlamışken sizlere biraz tatlılardan bahsetmek istedim. Bayram şekerleri, ikramları, tatlıları, dondurmaları derken bayram sonrası tartı sonucunuz sizleri üzebilir. Tartıların sizleri üzmesini istemiyorsanız, yazıma kulak verin.
Ramazan ayından yeni çıkmış bir şekilde bayram sabahına uyanacağız ve o saatlerde aç kalmaya alışmış mideye aşırı karbonhidratlı, yağlı besinlerle zulmetmeyelim lütfen. Kahvaltıda klasik kahvaltı yapabilir, ekmek bir iki dilim yiyebiliriz. Mümkünse bol domates, salatalık ve yeşillikle hafif, doyurucu ve düşük kalorili bir öğün geçirebiliriz. Ramazan ayından sonra 3 ana öğündense, 2 ana öğün şeklinde beslenmek mideyi yormaz ve günü daha rahat geçirmenizi sağlar. O yüzden öğle yemeği yerine büyük bir kase salata yiyebilir veya meyve – süt/yoğurt gibi besinlerden faydalanabiliriz. Akşam yemeğinde ise çorba ,etli sebze yemeklerinden yiyebiliriz. Gelelim tatlılara..
Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih ederseniz, daha az kalori almış olursunuz. 1 orta boy kase sütlaç 260 kkal., 1 orta dilim tavuk göğsü tatlısı 160 kkal., 1 orta dilim güllaç 140 kkal.’dir.
1 dilim cevizli baklava 140 kkkal., 1 dilim fıstıklı baklava 300-330 kkal. , 1 dilim kadayıf 275 kkal.’dir.
Kahvaltıdan sonra gün içerisinde sadece 1 porsiyon sütlü tatlı veya 1 dilim şerbetli tatlı yiyebilirsiniz. Mümkünse tatlının yanında veya hemen ardından 1 bardak süt/ayran için ki kan şekerinizde ani dalgalanmalar olmasın.
En sağlıklı alternatif ise tatlı yerine meyve tüketmektir. Hatta meyvelerin üzerine benmari usülü erittiğiniz bitter çikolatayı da ekleyerek meyveli çikolata yapabilirsiniz. Hem içinizi serinletecek hem de boş ve gereksiz enerji almayarak kilo alımına engel olacaksınız.
Şimdiden herkese hayırlı bayramlar diler, sağlıkla, huzurla, sevdiklerinizle bir arada olmanızı temenni ederim.